17 kérdés: Iványosi-Szabó Gáborral (Játékmester) beszélgettünk - 1. rész

17 kérdés: Iványosi-Szabó Gáborral (Játékmester) beszélgettünk - 1. rész

Mindenki ismeri a Ketaklub honlapját, nap mint nap járnak oda játékosok magyar szabályokat keresgélve. Nem mindenki ismeri azonban a Keta mögött álló Iványosi-Szabó Gábor-t, azaz Artaxot, a kecskeméti társasjátékélet meghatározó alakját, aki nem mellesleg a Játékmester társasjátékbolt tulajdonosa is. A magyar szaküzleteket bemutató sorozatunk aktuális interjújában Kecskemétre látogattunk.

Mesélj kicsit magadról, mikor csöppentél bele a társasok világába, és mit csinálsz, amikor épp nem a társasjátékokkal foglalkozol?

Egészen kicsi gyermekkorom óta társasjátékozom. Szüleink rengeteget társasoztak velünk. A véleményem az, hogy ezt mást szülőknek is így kellene tenniük. Fontosnak tartanám, hogy szakítsanak időt, és üljenek le a gyerekekkel játszani. Most arra nem térek ki részletesen, hogy milyen sok területen nyújtana ez segítséget a gyerekek fejlődésében. Tehát, nálam gyermekkorból ered ez a szenvedély, aztán kb. 12 éve elkezdtem komolyabban is foglalkozni a társasjátékok csodálatos világával. Igyekeztem minél több játékot kipróbálni, megismerni, jelenleg nagyjából 3000 társasjátékot ismerek. S mivel folyamatosan próbálok ki újabbakat, így ez a szám folyamatosan növekszik.
De az vitathatatlan tény, a társasjátékok szeretete a szüleimtől ered. Főleg édesanyámtól, aki igazi "gamer" a mai napig.

Ha éppen nem társasjátékokkal foglalkozom akkor többnyire sci-fi filmeket, sorozatokat nézek, olvasok, és ha tehetem, utazok. Szeretek világot látni, ha lenne rá lehetőségem, sokkal többet utaznék. Természetesen minden nyaralásnál van nálam játék, több is. Sőt, lehet kinevetsz, de mindig van nálam játék. A táskámban, amivel dolgozni járok, 3 játék mindig van. Ki tudja, lerobban a busz, vagy ott reked az ember valahol, legyen mivel játszani.

3000 játék, nem kevés. Azt hiszem most már értem miért van a ketaklub.hu-n magyar szabályok szekció. A Ketaklub honlapját mindenki ismeri, hiszen a hazai társasjáték-szabályfordítások legfontosabb csomópontja. Mesélnél kicsit az oldal elindításáról?

Talán nem is ismeri mindenki a ketaklub.hu-t, de sokan, az biztos. Anno két fő célt szolgált az oldal. Egyrészt, hogy lehessen látni, hogy mikor lesznek társasjátékos összejövetelek a Kecskeméti Társasjáték Klubban, másrészt elkezdtem összegyűjteni egy helyre a magyar szabályokat. Persze voltak egyéb részei is az oldalnak, de idő- és emberhiány miatt ezek elhaltak. Visszatérve a szabályokra. Mivel az angol tudásom sajnos nem elégséges, így számomra elengedhetetlen a magyar szabály a játékokhoz. A Ketaklub előtt, ahol megtaláltam a magyar szabályt, onnan letöltöttem és kész. Utána elkezdtem azon gondolkodni, hogy valószínűleg nem én vagyok az országban az egyetlen ember, aki nem tud elég jól angolul. Gondoltam segítség lehet másoknak, hogy egy helyen megtalálnak sok magyar szabályt.
Aztán az évek alatt az oldal tulajdonképpen átalakult, majdhogynem tisztán magyar szabály lelőhellyé. Eleinte én vadásztam össze a szabályokat és kértem engedélyt a fordítóktól, kiadóktól, hogy feltegyem az oldalra. Azóta a dolog megfordult. Gyakorlatilag a fordítók küldik automatikusan, ha fordítanak valamit.
Sajnos azonban fontos tudni, hogy így sem kerülhet fel minden szabály az oldalra, ami létezik magyarul. Van egy-két kiadó, aki egyszerűen nem engedi a rajongói fordítások közzétételét. Hál' istennek a kiadók nagyon nagy része azonban nem így gondolkodik, hanem éppen fordítva, örülnek neki, ha egy-egy játékuk több nyelven érthetővé válik. Az is igaz sajnos, hogy van olyan hazai cég is, aki használni használja az oldalon lévő szabályokat, de a saját fordításaikat nem engedik feltenni. Ez egy ilyen világ.

Említetted, hogy az oldal funkcióját tekintve már egészen más célt szolgál, mitn a kezdetekkor. Terveztek-e esetleg ráncfelvarrást a Ketaklub honlapján?

Ez már nagyon sok éve dédelgetett álom. Fontos tudni, hogy a Ketaklubot egyedül csinálom. Nincs segítségem benne. Ezért ilyen kis elavult, és nem túl szép. Nem vagyok sem programozó, sem designer. A fő baj az, hogy mivel az oldal elavult, a szabályok feltöltése nagyon sok időmet veszi el. Hogy konkrét példát mondjak: 20 db új szabály feltöltése, kb. 2 óra munkát jelent az oldalon. Szóval, a jelenlegi állapotot mondhatjuk nyugodtan kőkorszakinak.

De anno én sem gondoltam, hogy elérem egyszer azt, hogy több mint 2000 (Jelenleg 2132 ) szabály legyen az oldalon. Egyszerűen túlnőtt az oldal azon, amire terveztem.
Az évek során egy két ember felajánlotta a segítségét a fejlesztést illetően, de mivel ez egy nonprofit oldal, ami szinte kizárólag segítő szándékból létezik, így nincs miből megfizetni egy programozót.

Mivel mindenki pénzből él, így az ingyenes segítség mindig háttérbe szorul időrendben, amiért természetesen nem lehet senkit sem hibáztatni. De azért a remény él, jelenleg létezik az oldalnak egy teljesen új verziója, ami kb. 90%-os készültségen áll. (Sajnos az ezt programozó fejlesztő is elfoglalt jelenleg.) Reméljük, hogy egyszer hozzá tudjuk tenni azt a hiányzó 10%-ot, és akkor elindulhat az új oldal, ami sokkal praktikusabb, modernebb, szebb lesz, mint a jelenlegi, hiszen például a szabályokat is maguk a fordítók tudják majd feltölteni. Jómagam és egy-két admin majd csak "ellenőrizzük", és máris megjelenik az oldalon. Szóval, elvileg közel a friss új oldal.

Ketaklub.hu-t sokan ismerik azt viszont nem mindenki tudja, hogy van egy társasjátékboltod Kecskeméten. Mikor és miért döntöttél úgy, hogy saját társasjátékboltot nyitsz?

2008 októberében nyitottam meg a boltot. A miértre egyszerű a válasz: ez a hobbim, a kereskedelemben pedig régóta és mélyen benne vagyok. Így logikusnak tűnt a döntés, ötvözzük a kettőt, és legyen társasjáték bolt. Az indulótőke nagy részét a testvérem biztosította, tehát a cég tulajdonképpen vele közös. Egy kb. 12 m2-es helyiségben indultam, volt kb. 50 játék összesen a boltban. Rá egy évre átköltöztem egy 35 m2-esbe. Azt is nagyon gyorsan kinőttem, egyszerűen nem fért el a kínálat a helyiségben. Ezután szintén kb. 1-2 évre rá átköltöztünk ide, ebbe a 125 m2-es helyiségbe. Itt már klubélet is van, valamint jó pár versenyt is lebonyolítunk már.

bolt

Hányan dolgoztok a Játékmesterben, hogy osztjátok meg a munkát?

Hányan dolgozunk? Kíváncsi lennék mit tippelnél. Egyedül dolgozom. Jómagam csinálok mindent, a takarítástól kezdve az eladáson át, a beszerzésen keresztül, a webhopos rendelések számlázásán, csomagolásán át a tárgylásokig mindent.
Természetesen sok jó tanácsot és segítséget szoktam kapni a családtól, barátoktól (Édesanyám 40 éve kereskedő, a szakma régi módi csínját-bínját tőle tanultam).
Tehát még ha egyedül is vagyok itt és egyedül dolgozom, attól ez még egy igazi családi vállalkozás.

Ahhoz képest, hogy egyedül dolgozol, a bolt és a kínálat is nagyon rendben van. Milyen szempontok szerint válogatod a polcra kerülő játékokat?

Köszönöm! Bár én nem így látom. A hozzám betérő vevők többsége ugyan elájul: "Úristen mennyi játék!" Jómagam sokszor azt látom, ez is hiányzik meg az is. Amaz is kellene, meg emez is. Valahogy egyszer sem éreztem még azt, hogy na most tényleg rendben van a kínálat, és minden van, amit szeretnék, hogy legyen. Szeretnék sokkal nagyobb választékot tartani. Idővel fogok is.
A játékok összeválogatása már nem nehéz. Eleinte az volt. Nagyon. Kaptam tanácsot a nagykerektől induláskor, hogy mi fogy általában jól, így én is azokat hoztam. Általában 50%-ban vált be. El kellett telnie egy kis időnek, hogy rájöjjek a helyi viszonyokra, igényekre. Hiába megy valami Pesten, ha itt nincs rá kereslet, és fordítva, ott nem megy, itt meg viszik folyamatosan. Persze idővel a vevőkörömet is megismertem. Egy új játék megjelenésénél már tudom, ezt X fogja imádni, azt Y-on, amazt Z. Ez nagyon fontos a választék alakításánál, de ehhez idő kellett.
Van egy kedves vevőm, akivel volt egy jópofa sztorim. Ő egy jó vásárlóm, havonta, két havonta jön, és megvesz a gyerekeknek pár játékot. Eleinte ez úgy zajlott, hogy elmondta, hogy hány éveseknek kell stb.
Erre ajánlottam neki pár játékot, röviden elmondtam miről szól, miért ajánlom stb. Ezt eljátszottuk egyszer-kétszer. Aztán jön egyik alkalommal, kezdem a szokásos mondókám az éppen ajánlott játékokról.
Leállít: "Ne mondd, bökj rá négy játékra, és viszem. Eddig mindig jót ajánlottál."

Van olyan játék boltban, amire különösen “büszke” vagy?

Nincs konkrét olyan játék, amire különösen büszke vagyok. Inkább azt mondanám, hogy a jó megérzésekre vagyok büszke. Mondok példát: A Qwirkle-t 2008 óta áruljuk. Akkor még sem év játéka díja nem volt, sem magyar megjelenése, sem semmi különösebb híre. Mire megkapta a díjat, mi már rengeteget eladtunk belőle. Vagy ott a Hanabi. Mi hoztuk be a országba először, annak se volt se híre, se díja akkor még. S van még jó pár ilyen játék. Ezekre a megérzésekre vagyok büszke.

A legnagyobb hazai szakboltok - téged kivéve - mind Budapesten működnek. Rányomja a bélyegét a keresletre a tény, hogy nem a fővárosban működik a Játékmester?

Az ország nagyon Pest központú, s nyilván ezt mi is érezzük. Múltkor is telefonált egy vevő:

  • Hello nálatok tényleg van raktáron X játék?
  • Igen, tényleg.
  • Ok akkor délután beugrom érte. Hol vagytok?
  • Kecskeméten...

Néma, döbbent csend a telefonban, mintha azt mondtam volna, a Marson. Azért persze megoldottuk, hogy eljusson a játék. Mindezek ellenére sok pesti vevőm is van, de az tagadhatatlan, hogy egy vidéki boltnak nehezebb.

Vannak esetleg olyan jellegzetességek, amikkel megpróbálod megkülönböztetni a boltodat a pestiektől?

Nincs tudatos megkülönböztetési szándék. Valahogy a választékunk más. Van aki ebben erős, van aki abban, van aki meg másban. Akit kicsit is komolyabban érdekel a társasjátékok világa, az ismeri a fontosabb boltokat. Persze sokszor tapasztalom, hogy a többség csak a pesti boltokról tud.
Én akkor kezdek el képbe kerülni, amikor Pesten nem talál meg valaki valamit, és valaki szól neki, hogy hoho, a kecskeméti Játékmesterben van az az adott játék. Sajnos azt kell mondjam, hogy még mindig kevesen ismerik a boltom.

Azért egy jellegzetesség mégis csak szembeötlő. Akik jártunk már nálad, egyetértünk abban, hogy a boltodnak különleges hangulata van. A helyiség nagyon tudatos, precíz tervezést sugall. Mik voltak a fő szempontok, amikor berendezted a boltot?

Három fontos szempont volt a kialakításnál. Az egész üzlet berendezésének tervezésekor, kivitelezésénél ez vezérelt: az otthonosság megteremtése, a praktikusság a hely lehető legoptimálisabb kihasználásával, illetve az energiatakarékosság. Sokat számolgattam, terveztem, mire eljutottam odáig, hogy leadtam a lapszabászatra minden bútor adatait, illetve kitaláltam, hogy legyenek a világítások stb. Aztán még több idő volt a bútorokat összerakni, festeni, parkettázni. Szerencsére volt több önzetlen segítségem is. A család és a barátok mellett több vevőm is jelentkezett, hogy jön segíteni. Ez természetesen nagyon jól esett. Nekik névre szóló (kis fémtáblával jelölt) székük van a klubban.
Talán ezeket a dolgokat érzed, amikor azt mondod, különleges hangulat van itt. Remélem nem nagyképűség azt mondani, hogy az emberek szeretnek ide járni. Gondolom ezért van az, hogy többen is lejárnak hozzánk játszani Pestről is, pedig ott aztán (pláne az utóbbi két évben) bőven lehet válogatni a különböző jobbnál jobb játszóhelyek közül.

Lehet, azt gondoljátok, hogy most már mindent tudtok Artax-ról és a Játékmestteről. Pedig ez még csak a fele volt, pénteken folytatjuk...