2015 Körkép, Amerik, 2. rész

2015 Körkép, Amerik, 2. rész

"Kedves hallgatóink, lassan véget ér a téli uborkaszezon: voltak ugyan érdektelenségbe fulladt törvényjavaslatok, de nagyrészt csendes mederben csordogáltak az események, az izgalmak meg sem közelítették az amerik megszavazását övező feszültséget.

Az egyetlen említésre méltó esemény, amikor a P.A.I.N.T. a szekrénykapacitás újraelosztását szabályozó éves salátatörvénybe próbált becsempészni egy módosítót, amely az országos fakockatermelést próbálta állami felügyelet alá helyezni. Ennek a lépésnek valószínűleg egyszerre volt célja a jelölő szektor kivéreztetése és a frakcióközeli plasztik fröccsöntők helyzetbe hozása. Szerencsére az ellenzék szemfülessége meghiúsította a kísérletet.

Nemsokára azonban újra beindul a törvénygyár és az tavaszi időszakban jellemzően a legforróbb amerik kerülnek az asztalra, a feszültségek pedig pattanásig feszülnek. Lássuk tehát..."

8. Coven

"Ezt a papírforma szerinti elutasítással járó szavazást bizony elbaltázta az ellenzék...A K.I.D.S. frakciót túlzottan lefoglalta az ülésteremben rejtélyes módon megjelent Firkaland példány, így a házelnök felszólítása ellenére sem nyomták meg a gombot. Sokan ravasz politikai mesterfogást sejtenek a történtek mögött..."

Anno ezektől vettem az Agents of SMERSH-t, ami annyira rettenetesen nem jött be. Utána folyton kaptam a leveleket a cégtől az újabbnál újabb játékokról, amikben az volt a közös, hogy a cég főnöke mindig mondta, hogy az új játékuk mind közül a legszebb, legjóképűbb, legkiemelkedőbb. A Covenről is ilyen levelet kaptam.

"Go check out the award winning game with the rotating board, Coven, on Kickstarter now and, if interested, you can order at a discount. This game is truly unique and the theme is under utilized in gaming...8th Summit only takes on a limited number of projects a year, so you can be sure that you are getting a well tested, high quality game."

...Award winning, truly unique, high quality... Az első mondatban azzal akarja eladni a játékot, hogy forgatható board van benne? Ha ilyet akarok, veszek valami technics LEGO-t inkább...Az arcoskodás-antitestek rögtön elkezdtek kiválasztódni és a levelet különösebb lelkiismeretfurdalás nélkül jól letöröltem. Aztán később amikor újra hallottam a játékról, igazából tényleg elkezdett érdekelni a dolog.

A Covenben a játékosok boszorkányokat alakítanak (a pillanatnyi nemi identitászavartól most tekintsünk el), akik állhatnak a Fény és a Sötétség oldalon is. Hogy ki melyik oldalon áll, az kezdetben titkos, mind a játékosok, mind az öt nemjátékos istennő jelleme titkos.

A trükk az, hogy a játékosoknak egyszerre kell Hatalom- és Egyensúlypontokat gyűjteni. A Hatalompontokkal tud a játékos nyerni, de ha a jelleméhez tartozó boszorkányokkal együtt túl kevés Egyensúlypontot szerez, akkor az ő oldala teljesen kiesik a játékból és a másik fél játékosai között dől el a győzelem sorsa. A dolog természetesen nem csupán ennyiből áll, egy játékosnak lesz osztálya is, varázstárgyakat is lehet használni más jellemének a kiderítésére, hazudozni is lehet. Igazából remekül hangzik. Kár, hogy horroráras a szállítás, remélem Tudjukki olvassa a posztot.

G.E.E.K / T.H.I.N.K: Igen. (érdekes játékmenet)


G.E.E.K / P.A.I.N.T: Igen. (fogjuk rá, van egy pár mini benne)


C.A.S.H: Nem.


K.I.D.S: Tartózkodott.

7. Assault on Doomrock: Doompocalypse

{<1>}Doompocalypse

"...a szavazáshoz kapcsolódó aktuális hír, hogy a 'Kieg Összefogás' civil szervezet MégEgyMenet néven utcai vonulást szervezett. Az ellenzék kitart az álláspontja mellett, hogy "Ezt az álcivil szervezetet alig leplezetten kormánykörök pénzelik, és egyetlen céljuk a kormányzati propaganda terjesztése...". A kormány természetesen tagad és olcsó ellenzéki demagógiának tartja ezt a pletykát."

Sajnos korábban egyedül maradtam a játékról alkotott pozitív benyomásommal, de ez nem tántorít el attól, hogy rendületlenül öntsem a pénzt az általam rendkívül eredetinek tartott dizájn folytatásába. A játék nehézségéről az apró, de lelkes rajongóbázis is megemlékezett már, mivel BGG-n fellelhetőek ilyen microbadgek, hogy "I once won Assault on Doomrock. True Story.".

Igazolódni látszanak a reményeim, miszerint az április végére eltolt kickstarter során kijavítják a főbb gyerekbetegségeket, lesz új rulebook javított szabályokkal, talán nagyobb területkártyák és persze rengeteg új tartalom. Ezek egy része a more of the same koncepció mentén bővíti az alapjátékot (erre szükség is van), de lesznek új mechanizmusok is, pl. mindenféle felszíni elemek a csatába, mint tábortűz. Túlzottan még nem jártam utána, mivel ez nekem must-buy, lesz tehát időm ismerkedni. A ks kampány során lehet majd alapjátékot is venni, azok számára akik lecsúsztak az első kiadásról.

G.E.E.K / T.H.I.N.K: Igen.


G.E.E.K / P.A.I.N.T: Nem.


C.A.S.H: Igen. (olcsó)


K.I.D.S: Igen. (cuki rajzok)

6. Star Wars: Armada

{<2>}Destroyer

"A kiemelkedően érdekes SW téma ellenére a mai híreket az interpellációk szolgáltatták. Az Agents of W.I.F.E.-ot Spar Sándor képviselő napirend előtti felszólalásában követelte a közpénzek felhasználásának átláthatóságát: pártja közleményben követeli a konyha- és rezsipénzek különválasztásást a társas közbeszerzési költségvetéstől, mivel a jelenlegi helyzet komoly visszaélésekre ad lehetőséget"

"Eközben a C.A.S.H. frakcióvezetője a Viktory Pont kormányfőt interpellálta a bugyifelújítására elnyert EUs támogatások nyom nélküli eltűnésének ügyében. A válaszban tagadták, hogy törvényszegés történt volna, a régebbi társasjátékok állagmegőrzése előírásszerűn halad. A kormányfő emellett nem mulasztotta el megemlíteni, hogy az elmúlt nyolc év korrupciós ügyei miatt mennyivel kevesebb játék került az egyszerű Gyurcisztáni polgárok asztalaira."

Az FFG totális háborút indított a pénztárcáink, bankszámláink, szekrényeink és házastársaink ellen. A cél immár pedig nem csupán a méltóságteljes győzelem, hanem teljes megsemmísítés. A legújabb front újra a messzi messzi galaxisban nyílik, ahonnan messzi mivolta ellenére is dőlnek a hadosztályok (onnan bezzeg olcsó a shipping, tuti találtak valami EU-friendly féreglyukat).

Szóval az FFG nem sokat ült a babérjain, a WizKids Star Trekes sikere után gyorsan rájött, hogy itt megint van egy hatalmas pénzfa, amit el kéne kezdeni rázogatni és most már a második taktikai miniatűr harci játék (ezt fájt így magyarul leírni) sorozatát indítja be. Az Attack Wing és X-Wing ellen sikeresen dobtam meg a sorozatos mentőimet... de hát mi történt akkor most, hogy épp az utolsó (háhá) banánhéjon csúszom el?

Egy szóba sűrítve a rejtvény megfejtését: Csillagrombolók. Értitek??? Lehet benne csillagrombolóval lőni. És én fogok is. A lelkem mélyén mindig Darth Vadernek és a birodalomnak szurkoltam, amíg a lázadók meg nem jelentek és eltökítettek mindent a nyomi torpedójukkal. Aki nem akar csillagrombolóval lőni, azt a Kockakamara kizárja tagjai közül. A szabályokat nem ismerem, gondolom olyan lesz, mint amilyen a taktikai űrharcok lenni szoktak. Gergő barátom megdobott ezzel a videóval, amelyben bemutatják a leendő hajókat, és van köztük egy FFG által tervezett új birodalmi csatahajó is, érdemes rápillantani, jónak igérkezik az egész cucc.

(Igazából nem biztos, hogy megveszem, de attól még várom:)

G.E.E.K / T.H.I.N.K: Nem. (a racionalitás nem engedi)


G.E.E.K / P.A.I.N.T: Nem. (scifit nemszeressük)


C.A.S.H: Nem. (Ha kell, népszavazást kezdeményezünk a pénztemető ellen!!!)


K.I.D.S: Igen. (APA!!! Csillagrombolóóóó!)

5. Tails & Feathers

{<3>}

"A parlamenti munka a várakozásokkal ellentétben továbbra is csendes mederben csordogál, egyedül a monopolys múlt feltárását célzó összellenzéki indítványt söpörték le - immár nyolcadszorra - a kormánypártok az asztalról."

"...a hét közben kevésbé szalonképes turbónemzeti sajtóorgánumokban felröppent a vágyvezérelt gondolat, hogy néhány társast esetleg értékesíteni kellene az állami helyzet konszolidációja érdekében. Nem késett sokáig a válasz: a G.E.E.K. közeli médiabirodalom váratlan érdeklődéssel kezdte el tárgyalni a szomszédos ország, Vilmónia államvagyonának sorsát. Köztudott ugyanis, hogy Vilmónia alkotmányba foglalta, hogy soha egyetlenegy társas sem kerülhet ki az állami irányítás alól."

Erről sajnos aztán meg végképp nincsen semmi érdemi információ, leszámítva, hogy a Mice & Mystics dizájnerének új játéka. Nem kiegészítő a M&M-hez, hanem teljesen új játék ugyanabban az univerzumban. Azt már lehet tudni, hogy 2-4 személyes kompetitív társas lesz, a dobozban pedig mellékelve lesz kampány is (jeee), viszont nem lesz annyira storycentrikus mint az M&M. A kevés információ ellenére nálam alanyi jogon megérdemli a figyelmemet.

G.E.E.K / T.H.I.N.K: Igen. (Mice & Mystics, tehát igen)


G.E.E.K / P.A.I.N.T: Igen. (Mice & Mystics, tehát igen)


C.A.S.H: Nem. (Mice & Mystics, tehát...izé...nem)


K.I.D.S: Igen (Mice & Mystics, tehát igen)

4. Rise of The Kage

{<4>}

Ninjás Descent. Ennyit mondok.

Na jó, még annyit azért hozzáteszek, hogy a játéknak szerves része a lopakodás, azaz nem csak hack'n'slash lehet a dologból, hanem akár sneak'n'kill is (ezt most találtam ki, de jó, nem?). Kicsit elkedvetlenített ugyan, hogy a szabálykönyvben nem találtam nyomát sem kampánymódnak, sem karakterfejlődésnek, és ez már a L7OP-nél sem hozott szerencsét, de ebbem viszont cserébe vannak ninják. Az majdnem olyan jó, mint a csillagromboló. Plusz ha rossz, akkor majd "költséghatékonyan" felhasználom a szamurájokat workernek a YEDO-ban.

G.E.E.K / T.H.I.N.K: Igen. (Ninjás Descent!)


G.E.E.K / P.A.I.N.T: Igen. (Ninja minik!)


C.A.S.H: Nem.


K.I.D.S: Nem. (Inkább LEGO Chimát kérnénk)

3. Chaosmos

{<5>}Chaosmos

"Némiképp váratlanul elsült az első JOKER, a kormánypártok ezt most nem bízták a véletlenre...de nem fogják ezt egy későbbi szavazás során megbánni?"

Ez egy tavalyi kickstarter, amelynek példányai valahol épp az Indiai óceánon ringatóznak színes konténerekben az újvilág irányába. Sajnos nem szálltam be, mert a jobb felső ötös és hatos már akkor is gyakori és szoros kapcsolatban állt a tárcámban őrizgetett garasokkal. Ezt azóta már megbántam. Most tanakodom, honnan lehetne beszerezni (Tudjukki?).

A játék maga egy sci-fi köntösbe öltöztetett dedukciós-blöffölős játék és igazából nagyon eredetinek látszik. A háttértörténet szerint eljött a teljes univerzum vége (minek szarozni, nem?) és csak az élheti túl a pusztulást aki az ősi relikviát, az Ovoidot (Kisgömböc vajon tematikus fordítás?) birtokolja. A játékosok az utolsó megmaradt bolygók között utaznak és a bolygókon lévő borítékokban elrejtett kártyákat adott szabályok mentén felvehetik, illetve cserélhetik. A játékosok feladata, hogy a faji képességeik és egyéb eszközeik segítségével megfejtsék merrefelé, melyik borítékban utazik éppen az Ovoid, majd természetesen meg is kell szerezni.

Amolyan Cosmic Encounter - Sheriff of Nottingham féleségre számítok, nagyon remélem minél hamarabb kezembe jut egy példány.

G.E.E.K / T.H.I.N.K: JOKER!!!


G.E.E.K / P.A.I.N.T: -


C.A.S.H: -


K.I.D.S: -

2. Kingdom Death

{<6>}

"El kell ismerni a P.A.I.N.T. nem bízta a véletlenre a dolgot, de a JOKER-ük felhasználását remekül időzítették... még színfalak mögötti egyeztetésen sem találtak volna szövetségest egy ennyire céltalan és egyben ennyire extrém költségvetési tétel mellé... Olyannyira extrém, hogy a beruházáshoz szükséges külföldi hitelszerződés részleteit fogcsikorgatva ugyan, de harminc évre titkosította a kormány. A szavazás után a C.A.S.H. egyik felelősségteljesebb képviselőjét hordágyon vitték ki az ülésteremből, az Agents of W.I.F.E. pedig közelebbről nem részletezett büntetést helyezett kilátásba..."

Szóval...a KDM volt az egyik első, igazán döbbenetesen nagyot robbantó game a kickstarteren: kétmillió dollárt szedett össze. Ami pedig még ennél is brutálisabb, az az hogy az egy főre jutó átlagos befizetés 380 dollár mindenféle opcionális vásárlásokból... Ennek természetesen a legfőbb oka az elképesztő minőségű minik, melyek az idei crystal brush versenyenis képviseltették magukat.

Számomra ez az az igazi guilty pleasure: Nem tudni milyen lesz a játék azon kívül, hogy kooperatív túlélőhorror lesz valamint (1-6 játékos), hogy sokkal RPGsebb lesz, mint egy átlagos boardgame. Annyit elárultak, hogy a rulebook 228 oldal lesz, én úgy számolok ennek legalább a fele festmény, de még így is ijesztő a dolog. Sajnos a projekt elég komoly csúszásban van, de talán idén most már tényleg megérkeznek a dobozok.

Aki kíváncsi az itt klikkelhet, hogy lássa az embertelen minőségű és ugyanakkor a lehető legjobb értelemben hátborzongató Phoenix, Lion Knightot, Lion God, Scribe, Flower Knight és Lonely Tree miniket.

G.E.E.K / T.H.I.N.K:


G.E.E.K / P.A.I.N.T: JOKER!!!


C.A.S.H:


K.I.D.S:

1. Catacombs

{<7>}

A toplista tetején pedig - sokak számára biztos meglepően - egy ügyességi játék tanyázik: egy rendhagyó dungeon crawler, ahol a hősök is és az ellenfelek is fakorongok, amiket a Rampagehez hasonlóan pöckölgetni kell a labirintusban. A Descenthez hasonlóan egyik játékos lesz az overlord, a maradék négy játékos pedig a hősöket testesíti meg. Ha sikerül az ellenfelet megpöckölni, sebzést kap, de ez nagyban függ, hogy varázslat-, nyíl- vagy valamilyen más képességgel találtad el. Nem maradhat el a fantasyt éltető tápolódás, a teljes katakomba bejárása pedig cirka egy órát fog elvenni az ember életéből.

A Catacombs ezen kiadása igazából már a harmadik lesz, viszont a korábbi sötét, gótikus és - magánvéleményként hozzátéve - ocsmány kinézetet most először váltja fel a fentebb látható gyerekbarát külcsín. A második kiadás szabálykönyve most is elérhető, ha az ember kíváncsi, hogy mire számíthat. A kickstarter keretében rengeteg plusz kontent érkezik (többek között a Cavern of Soloth teljes kiegészítő, és biztos vagyok benne, hogy a gyerekek is meg fognak veszni a pöckölgetésért.

G.E.E.K / T.H.I.N.K: -


G.E.E.K / P.A.I.N.T: -


C.A.S.H: -


K.I.D.S: JOKER!!!

+1 Achtung! Cthulhu: The Seret War

{<8>}

flyinghair alfelmosnok és padlósikátor közbevetése: Ó keptön, máj keptön! Néha úgy érzem Gyuri kapitány elvesztette a józan eszét a társasok tengerén megvívott sok ameri - euro háború véres csatáiban, lehet, hogy a trash-foki ütközetben kapott találat nem csak a szemét de a gógyiját is megroncsolta? Hát hogy lehetett erről a játékról elfelejtkezni?!?!?! Sebaj, majd tisztességesen fellázadok egy nap, ha sikerül végre megegyeznem saját magammal, hogy ki legyen az új kapitány.

Gyurci: LÁZADÁS!!! Kardélre a mocskos árulóval! Hát igy hálálod meg, hogy menedéket adtam neked??

...folytatás...: A Mödiphius, az "Achtung! Cthulhu" szerepjátékvilág kiadója tavaly év végén jelentette be, hogy idén télen érkezik a II. világháborús köntösbe bújtatott Cthulhu mítosz társasjátékos verziója. A "rendezői székbe" pedig a mérhetetlen vének régi haverja Kevin Wilson (Rettegés Arkhamban, Elder Sign) ült be.

Míg 1944 telén az Ardennekben vívnak véres harcot Európáért a szemben álló felek, a Fekte Nap nevű szervezet mindenféle gonosz teremtményt idéz meg, hogy lekösse a szövetségesek erőit. Itt jönnek képbe a játékosok, akik az M Szekció tagjaiként együttműködve loholnak Európában küldetéseket teljesítve és ősi retteneteket legyőzve, hogy a háború olyan véget érjen, amit ma mind ismerünk a történelemkönyvekből. (Mondjuk Cthulhu-ról anno nem sok szó esett töri órán, de lehet, hogy az érettségi közelsége miatt nem volt idő kitérni rá.) A téma és hangulat adott, reméljük kapunk mellé egy működő mechanikát is, és akkor jó eséllyel bővíti majd Gyuri kapitány meg Imre alfelmosnok gyűjteményét is a játék. Már csak az a kérdés, hogy sikerül-e addig elegendő zsákmányt összharácsolnunk...