2015. legjobban várt kiegészítői - 1. rész

2015. legjobban várt kiegészítői - 1. rész

Kiegészítő. Varázslatos szó egy gamer számára. Nemcsak azért, mert friss izgalmakkal bővít egy olyan játékot, amit amúgy is nagyon szeretünk, de ráadásul úgy vásárolhatunk új társast, hogy közben nem is veszünk újat. Persze, hogy egy game-nek mennyire van szüksége kiegészítőkre, jobbá teszi-e azt, vagy csak egy újabb bőr lehúzása a játékról már egészen más kérdés, aminek megválaszolása nem célunk. Mi egyszerűen csak összeszedtük fejenként hat idén piacra kerülő kiegészítőt, és rangsoroljuk őket aszerint, hogy mennyire várjuk a megjelenésüket. Következzen 3 részes sorozatunk első fejezete.


Imi: 6. Five Tribes: The Artisans of Naqala

AoN

Úgy tűnik mi, az idegenek, akik azért érkeztünk Naqala-ba, hogy megszerezzük a megüresedő trónt, alaposan elszámoltuk magukat. Kiderült ugyanis, hogy a szóban forgó szultánság területe 20%-kal nagyobb, arról nem is beszélve, hogy nem 5 hanem 6 törzs lakja. Szóval nagyon úgy néz ki, hogy kezdhetjük elölről az egészet: A bérgyilkosok, vének, vezírek, építészek és kereskedők mellett a kézművesek törzsét is saját céljaink irányába kell terelgetnünk. A lilaruhások a megfelelő iránymutatás mellett (pont)értékes ékszereket, és mágikus tárgyakat adnak majd cserébe. Az új területeken pedig másfajta piacok és kézműves helyszínek bukkannak fel. Illetve, van itt még egy nagy szakadék, amit csak megkerülni lehet. Valószínűleg ide tervezték Naqala nemzeti színházát. Eddig oda mentünk, ahova akartunk, úgy, ahogy nekünk tetszett, viszont jövőben hegyeket kell kerülgetnünk. Ha pedig elfáradtunk sátortábort verhetünk, és új dzsinneket dörzsölgethetünk.

Utolsó helyre került nálam a kieg, mert egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy a játéknak szüksége van további bonyolításra, és azt sem tudom, hogy a plusz 6 terület és az új törzs nem súlyosbítja-e azt, ami amúgy is... Már így is épp elég analízis-paralízis veszélyes egy parti. Tudom, hogy a hegyek elvileg azért vannak, hogy korlátozzák a lehetőségeket, de szerintem ez már az alapjátékban sem ártott volna.

Másrészt kifejezetten dühítő az az amatörizmus, ahogy a Days of Wonder a rabszolgabotrányt kezelte. A hirtelen a fakírokra cserélt rabszolgák már nem jelennek meg a kiegészítőben, csak a mazochista turbánosok, így akik az alapjáték első kiadását birtokolják, kénytelenek az új lapkákon a fakír szimbólumokat nézegetni a kiegészítőben. Megy is a hőbörgés a Neten a rajongók közt, nem is csodálkoznék, ha felháborodásukban megjelenítenének egy fan-made protestkiegészítőt, mondjuk “Partisans of Naqala” címen, amiben lenne egy dzsinn, ami a legtöbb rabszolgáért ad a játék végén pontot…


Gyurci: 6. Imperial Assault: Twin Shadows

IATS

A hatodik helyre épp befért az Imperial Assault érkező kiegje, melyet annak ellenére nagyon várok, hogy az alapjátékhoz adott küldetésektől nem voltam elragadtatva. Az enyhe csalódás ellenére a játékrendszerben sok lehetőséget látok, bővebb információval kapcsolódó mélyelemzésemben szolgáltam. Mint azt a kalóz-rádió egyik adásában fejtegettük, az idei év egyértelműen az SW-ről fog szólni (meg lehet, hogy a többi is…).

A Twin Shadows borítóján Boba Fett fogad minket, aki természetesen mindig menő! A kisdobozos kiegben található minikampány is leginkább Han Soloról fog szólni, aki a jelek szerint csak a Mos Eisely kantinban található meg, mindegy amúgy mi folyik a galaxisban. Aki tudja, kb. mi van a Descent kisdobozos kiegekben (Trollfens, Manor of Ravens), azt nem érheti meglepetés. Természetesen a küldetések minőségéről még kevés információ áll rendelkezésre, de a Descentből kiindulva arra számítok, hogy egyre kreatívabbak és egyre kiegyensúlyozottabbak lesznek a küldik, ahogy a készítők egyre több visszacsatoláshoz jutnak.


Kunó: 6. Mage Wars Arena: Battleground Domination

Van egy játék, amelyről kis hazánkban ritkán esik szó, pedig sok tekintetben több figyelmet érdemelne. A Boardgamegeek-en az előkelő 35. helyet foglalja el, ami nem piskóta. A Mage Wars-ról van szó, egy roppant egyedi megoldásokkal büszkélkedő kártyajátékról. Varázslókat személyesítünk meg egy 3x4 –es felosztású arénában, ahová rendes varázslópárbajhoz méltóan mindenféle szörnyeket idézhetünk… no meg persze ezernyiféle varázslattal intézhetjük el egymást és csatlósainkat.

A játék már eleve töménytelen mennyiségű kiegészítővel bír, amelyek főleg új varázslókat és kártyákat hoztak a játékba, ám a „Battlegrounds Domination” egy, az eddigiektől eltérő játékvariánst ígér, új szabályokkal, valamint egyedileg összeilleszthető aréna-elemekkel. Kereken 20 szépen megrajzolt térképlapkát kapunk az arénába, amin akár 3 vagy 4 játékos is játszhat. Amíg a többi kieg megvételét csak fanatikusoknak ajánlom, a Battleground-ra viszont érdemes lehet lecsapni, ha már unnánk a megszokott mechanizmusokat.

Júliusban várható a megjelenés, 50 dollárért, ami kb. az alapdoboz árával egyezik meg, tehát kiegészítőnek kicsit drága. Mégis, elég sok mindent hozzáad a játékhoz, és matériát is rendesen kapunk benne. Ha sűrűn előkerül nálatok ez a játék, akkor figyelmet érdemel. A szabálykönyv egyébként elérhető és letölthető a kiadó honlapjáról, így nem árulnak zsákbamacskát.

Imi: 5. Elder Sign: Gates of Arkham

GoA

Ez nyilvánvaló csalás, hiszen ez a kiegészítő már megjelent, és már senkinek nem kell várnia rá. Aki úgy érzi ez probléma, az reklamáljon magánál Yog-Sothoth-nál, mert nyomatékosan kérte, hogy írjak az Elder Sign család új tagjáról. A Gates Of Arkhamnak nyilvánvalóan a listámon helye, mert nagyon vártam, hogy helyre tegye az alapjátékot, és a kiegészítő így is tett, talán túlságosan is.

Eddig is sokan mondták az Elder Sign-ra, hogy ez egy Arkham Horror light játék, de valójában ez a kiegészítő tette azzá, hiszen GoA szakít a múzeum termeivel, és kivisz minket Arkham utcáira. Az egyes helyszíneket már nem látjuk előre, mivel a kártyák képpel lefelé vannak az asztalon. Épp csak a kihívás nehézségét jelöli a hátlap, és csak akkor derül ki, mibe is csöppentünk, ha odamegyünk, és megfordítjuk a lapot. További változás, hogy most már az idegen dimenziókba is csak kapukon keresztül mehetünk, amik szintén lefordítva várják, hogy meglátogassuk őket. Ezek a lépések már amúgy is elég kockázatosak, és csak ritkán örülünk annak, amikor a helyszínt megfordítva kiderül, hogy még egy esemény kártyát is húznunk kell. Persze nincs az az arkhami polgár, aki ne álmodozna arról, hogy a Sheldon Banda vagy az Ezüst Alkony Páholy tagja legyen. A kiegészítőben már erre is van lehetőségünk. A tagság sokszor megkönnyíti egy küldetés megoldását, néha pedig további javakhoz juttat, amennyiben sikeresen oldunk meg egy kalandot.

A játék valamivel tematikusabb lett az új kiegészítőnek köszönhetően. Egyetlen problémám az, hogy a tervezők talán túl komolyan vették azokat a panaszokat, amik arról szóltak, hogy túl lett könnyű az alapjáték. Eddig ugyanis kétszer indultam neki Arkham utcáinak, de nem hogy a közelébe nem értünk a győzelemnek, az egyik partiban egyetlen Elder Sign-t sem tudtunk szerezni. Így ezzel a kiegészítővel elmondhatjuk, hogy az Elder Sign végül is egy hard Arkham Horror light játék lett.


Gyurci: 5. Arcadia Inferno

AQBOSS

Erről sajnos nem sokat tudni, azon kívül, hogy lesz. Az alapjátékot nagyon szerettem, bejött a kaotikus PvPvE játékmenet, de természetesen biztos, hogy sokat lehet még fejleszteni a koncepción. Azt pletykálják, elképzelhető egy földalatti setting (hello, Descent, tell me how you doin’), de igazából ez is csak spekuláció egy azóta leszedett borítókép alapján.

Az is felmerült, hogy nem kerül KS-re, de a CoolMiniOrNot kiadót ismerve ez teljességgel elképzelhetetlen számomra. Nyáron június 16-án lesz CMON expo, ott várható bejelentés az indulást illetően. Azért kémeink szereztek egy képet egy-két új miniről, valószínűleg épp a boss áll a háttérben.


Kunó: 5. Pandemic: State of Emergency

Kifejezetten nagy Pandemic rajongó vagyok, ám erre a kiegészítőre valamiért nem tudtam igazán rácuppanni. Eleve egy nagyon zseniális alapjátékról van szó, amely kiegészítők nélkül is tökéletesen megállta a helyét éveken át a játékalkalom-palettámon. Az előző két expansion pedig annyi mindent rakott hozzá a játékhoz, hogy bátran megkérdezhetjük: biztosan szükség volt erre?

Ugyan már megjelent, de a beszerzésével még várok. Bár a kritikák egyelőre pozitívak, és elég magas pontszámot ért el a BGG-n, azért elgondolkodtató, hogy tényleg játszanánk-e annyit ezzel a játékkal, hogy ennyi kiegészítőre legyen szükségünk? A szabályt és a véleményeket olvasva nem érzem, hogy annyira sok mindent rakott volna hozzá a játékhoz, mint mondjuk az elődei… S a kérdés, vajon meddig lehet a Pandemicet még ragozni? Mindenesetre az összkép eléggé pozitív, de nem mondhatjuk azt, hogy ez a kiegészítő nagyon hiánypótló lett volna. Inkább a „húzzunk le még egy bőrt az egyik ismert játékról, mert úgy is megveszik” kategóriába sorolhatjuk – szerencsére abból viszont a jobbak közé.

A kieg tartalmaz 5 új karaktert, egy új pályaelemet, 3 kihívás-módot a játékhoz. Persze sok eseménykártya és más lapok érkeznek a variációkhoz, amelyek újabb extra szabályokkal bolondítják meg a mechanizmust. Fontos megjegyezni, hogy természetesen az összes kiegészítőt összekeverheted, mert minden kompatibilis mindennel. Gyűjtőknek, fanatikusoknak nyilvánvalóan kötelező darab, ám a casual-játékosok könnyű szívvel kihagyhatják.