2015 Körkép, Amerik - 1. rész

2015 Körkép, Amerik - 1. rész

Ideje folytatni a sikert sikerre halmozó (???) körkép sorozatunkat, és hogy ne vádolhasson senki diszkriminációval, következzenek most azok a játékok, melyek nem érdeklik a "csendes többséget". Szerencsére magam számára én magam vagyok a 100%-os többség (nesze neked, kétharmad), nálam minden szavazás egyhangú...kivéve hogy ez nem igaz...Igazából minden döntést a fejemben lévő Gyurszággyűlési pártok hoznak, így velük kell minden nap megharcolnom, csak a kívülállók számára ez a folyamat többnyire láthatatlan. Ma azonban egy szemfüles újságíró bejutott a zárt ülésre és titokban tudósít az ott látottakról, azon belül is elsőként a szereplőkről...

A kormányerő

Jelenleg a G.E.E.K nevű progresszív kockapárt alkotja a törékeny kormánytöbbséget, amelynek deklarált célja a társasvásárlás. Több különböző tagozat is ácsingózik a döntéshozatali pozíciókra, de egyelőre a különböző platformok a külső fenyegetések hatására képesek összezárni és a fontos társasjáték beszerzési szavazásokat átvinni.

 • A jelenlegi legerősebb frakció, a B.U.Y elsődleges célja minél több és jobb társasjáték beszerzése, szükség esetén újabb hitelek felvételével, még akár Gyurcisztán teljes eladósítása árán is. A legutolsó választásokon a hangzatos "Társasból sosem elég!" szlogennel zúzták szét az ellenzéket. Programjukban szerepel a szociális kiadások átcsoportosítása, hogy a baráti társasboltokat helyzetbe hozzák.

 • Árnyalatnyi lemaradással követi őket a T.H.I.N.K. mérsékeltebb szárny, aki a "Fontolva Vásárlás!" vezérelvet vallják, és abban hisznek, hogy csak olyan játékot kell venni, amivel fogunk játszani is, illetve nagyon sok hasonló játékot ne vegyünk. Természetüknél fogva kompromisszumkészek, így a mérleg nyelveként funkcionálnak, kritikus témákban hajlandóak az ellenzékkel való együttműködésre.

 • Az ifjúsági tagozatból szerveződött, feltörekvő fiatalokból álló újhullámos platform a P.A.I.N.T., akiknek a legfontosabb szempont, hogy a társas jól festhető minikkel legyen dugig.

 • Az évek konszolidációs folyamata során a párt radikálisai fokozatosán háttérbe szorultak, így a társasbeszerzés agresszívebb mikéntjeit támogató S.T.E.A.L és K.I.L.L egyre inkább eljelentéktelenedtek.

Az ellenzék

 • Az ellenzék legpopulárisabb alfajátékosa a nagynövésű és ijesztően vicsorgó bibircsókos goblinoidokból verbuvált párt a.k.a. Agents of W.I.F.E, akik a demagóg "Mit fog szólni a feleségem hozzá?" kérdéssel hergelik a tömegeket. A kormánypárt meggyőződése, hogy a W.I.F.E. tevékenységét titokzatos érdekkörök pénzelik, akik így próbálják mindenféle idegenszívű karvalylobbi akaratát rákényszeríteni a kormányra, céljuk pedig a nemzeti társasforradalom vívmányainak megsemmisítése.

 • Általában a W.I.F.E.-al együtt alkotja az ellenzéki koalíciót a neoliberális technokrata C.A.S.H párt, akit egy mindig jólöltözött, sétapálcával és keménykalappal megjelenő úr vezet. Ő mindig visszafogott eleganciával és szerény mosollyal sétál be a bizottsági ülésre, a hóna alatt a szomorú anyagi realitásokkal.

 • A függetleneket a Gyurszággyűlésben, az Angry Birds Yodával és jelenleg LEGO Chima Lavallal kiegészült K.I.D.S. törpepárt képviseli, akik kérlelhetetlen szigorral elveszerűen képviselik saját szempontjaikat, bizonyos szituációkban együttműködésre bírhatóak, de többnyire saját útjukat járják.

Ők tehát, akik minden társasbeszerzést megvitatnak és a zárószavazáson eldöntik, hogy megvegyünk-e valamit. Viszon, hogy a dolog ne legyen ennyire egyszerű, minden pártnak van egy ciklusonként egyszer használható JOKER szavazata, amivel automatikus verseny nélküli meghívásos közbeszerzést biztosít az adott társasra.

Lássuk tehát az idei ciklusban tárgysorba vett társasjavaslatokat, és a jelen politikai klíma alapján várható szavazatokat. Az Agents of W.I.F.E meggyőződéses protesztpárt, így ők mindig nemmel szavaznak, míg a B.U.Y. tagozat elvi alapon támogat minden beszerzést, kettejük szavazata pedig épp semlegesíti egymást, ezért aztán nincsenek is feltüntetve a prognózisban.

16. Galactic Overlords

Sajnos az a helyzet, hogy a dándzsön króling mellett a teljesen jellegtelen és minden kreativitást nélkülöző sci-fi 4x játékok is különleges helyet foglalnak el a szívem ameri-pitvarában. Erről a mostani kísérletről még nem derült ki sokminden és még túlzottan eredetinek sem tűnik, viszont ígérnek benne újfajta elemeket. Persze, mindig mindenki ígér mindent, szóval majd meglátjuk, de pl. az kimondottan jól hangzik, hogy ha valaki bucira ver, akkor sincs számodra vége a játéknak. Ilyen esetben ugyanis a győztes fél a vesztes uralkodója lesz. Azt ugyan nem tudom innen hogyan lehetne nyerni, de kimondottan tetszik a gondolat, hogy Palit jól lerépázom a harmadik körben és onnantól kezdve az én galaktikus csicskám lesz az egész játék folyamán.

Szóval most még tuti nem köteleződnék el, de egy rulebookig/gameplay videóig mindenképpen követném a történéseket.

G.E.E.K / T.H.I.N.K: Tartózkodik.


G.E.E.K / P.A.I.N.T: Nem.


C.A.S.H: Tartózkodik.


K.I.D.S: Nem.

15. Emergence Event

EE

Mindig mondják az ismerőseim, hogy rettenetesen sekélyes figura vagyok. Néha egy-két közeli családtag megjegyzi, hogy azért még reménykedik benne, hogy vannak valahol rejtett mélységeim. Ilyenkor mindig gyorsan megnyugtatom őket, hogy erről szó sincs: a semmitmondó külső valóban sivár belsőt takar.

Ez a játék is úgy került a radarra, hogy...nos...nem is tudom, hogy mondjam...szóval tetszett a borítója a doboznak. Sok mást nem is tudok még róla, ez is ilyen galaktikus jövésmenésnek ígérkezik, ahol kapitányként a saját hajónkkal kell eljutni A-ból B-be. Hogy pontosan miként fog működni a játékmenet, az majd idővel kiderül.

G.E.E.K / T.H.I.N.K: Tartózkodik.


G.E.E.K / P.A.I.N.T: Nem.


C.A.S.H: Tartózkodik.


K.I.D.S: Nem.

14. Pocket Odyssey

PO

Tartozom egy vallomással...ez az egyetlen olyan kickstarter, amire beszálltam és utána olyan sokáig nem történt semmi, hogy nemes egyszerűséggel elfeledkeztem a létezéséről. Aztán jelentkezett a csóka, hogy "ja bocs, szakdolgozatot írtam, így erre mostanáig szartam" (WTF!!!), de most már jönnek az updatek, és lehet, hogy az egyéves késésen belül kézhez kapom a cuccot.

Szóval ez ilyen firifuri boardgame - light RPG hibridnek látszik, ahol a karaktereket meeplek testesítik meg, akik erős RPG hangulattal megáldott lapokon mászkálnak (szándékosan nem nevezem őket boardnak). Úgy voltam vele, hogy beszállok és némi magyarítás után hátha lesz valami tényleg használható könnyed belépő RPG a gyerekeknek. Őszintén szólva most már elég szkeptikus vagyok, de hát benne van a pénz, így jobb pozitívan állni a témához, hátha kellemes meglepetés ér (van már rulebook is az updatekben).

G.E.E.K / T.H.I.N.K: Igen.. (Kockáztatni márpedig kell néha)


G.E.E.K / P.A.I.N.T: Nem. (Pocket game egy túróst! Miniket akarunk!!!)


C.A.S.H: Igen. (Megszavazzuk.)


K.I.D.S: Igen. (Láva! Szörnyek! Cukiság!)

13. Merchants & Marauders: Seas of Glory

MM

Jópár éve már, hogy az alapjátékkal játszottam, így ködösen rémlenek a részletek, amire viszont határozottan emlékszem, hogy kimondottan tetszett, amit kaptam. Az alapjáték egy egészen szépen összerakott sandbox, ahol a játékosok maguk döntik el, hogy kereskednek, vagy inkább kalózkodnak. Mindkét tevékenységhez lehet jól illeszkedő hajót és legénységet választani, aztán irány a karib tenger és HARR... Elsősorban azért nem vettem meg a dobozt még, mivel jó ideje hiánycikk és emellett a kalózos zsánerben eléggé masszív túlkínálat van a piacon. Ráadásul az alapjáték meglepően hosszú, egyértelműen gémer játékról van szó erős nyelvfüggőséggel, nagyon messze van tehát, hogy a gyerekekkel ez előkerüljön.

Relatíve hosszú - öt éves - szünet után érkezik a kiegészítő, de a tervező nem töltötte tétlenül ezt az időszakot: a Clash of Cultures alapjátékot egy igen nagyméretű kieg is követte, ahol a tervező érezhetően fejlődött. Kiváncsian várom tehát, hogy ez a szintén igen vaskosnak igérkező kieg mennyi pluszt ad az alapjátékhoz. A teljesség igénye nélkül a következő finomságok várhatóak...

 • Változó szélirány
 • Spanyol kincsesgálya (kifosztható, de a spanyolok nem fognak repesni)
 • Expansion boardok, ahol csempészárut, fejlesztéseket, különleges fegyvereket, stb lehet beszerezni.
 • Favors: pénzért kaphatóak, újra lehet dobni harci kockákat.
 • Legénység elégedettsége: az elért sikerektől függően a legénység lehet végtelenül hűséges de akár lázadozó is...
 • Viharok...
 • És még sokminden más.

Mindent egybevetve rendkívűl tartalmas kiegnek ígérkezik, ami az árra nézve nem ígér sok jót, pláne ha hozzávesszük a még beszerzendő alapjátékot is.

G.E.E.K / T.H.I.N.K: Tartózkodik. (úgy tűnik kivárásra játszanak)


G.E.E.K / P.A.I.N.T: Nem. (Meh...lényegtelen mennyiségű mini)


C.A.S.H: Nem. (Egy vagyon lesz)


K.I.D.S: Nem. (Bonyi a kölköknek ez még sokáig)

12. Blood Rage

Ez a CoolMini projekt meglehetősen nagy hullámokat vetett Gyurcisztán politikai életében. Történt ugyanis, hogy a nemmel zárult szavazás után a P.A.I.N.T. frakció pártszakadással fenyegetőzőtt: váratlanul "Thor lesújt rátok" és "Házhoz visszük a Ragnarököt" feliratú molinók lepték el az üléstermet, az utcákra pedig a "Dicsőség napjai" szerveződés által gründolt viking hordák rajzottak ki. A kormány tartotta magát, amíg tehette, de amikor kiderült, hogy egy ravasz költségvetési trükkel az anyagi háttér is megteremthető, nem volt többé kifogás.

Maga a játék leginkább egy Kemet nyúlásnak tűnik, ami önmagában még nem a világvége (ééérted), elvégre kiváló játéktól lopni nem bűn: viszont most nem egyiptomiakkal, hanem matarészeg, bundába öltözött (iszonyatjó minik!!) viking klánokkal fogjuk egymás vérét ontani (az istenek hathatós segítségével). A szabálykönyv már megtekinthető, ezalapján egy könnyed és gyors csihipuhira számítok sok festenivalóval.

G.E.E.K / T.H.I.N.K: Igen. (mit volt mit tenni).


G.E.E.K / P.A.I.N.T: Igen. (ezt sajnos muszáj volt átverni).


C.A.S.H: Igen.


K.I.D.S: Nem.

11. XenoShyft Onslaught

XO

Egy másik CoolMini projekt, ami inkább az ...OrNot részleget képviseli, mivel egyetlen egy darab mini nincs benne (tehát: euró). A kickstartert követtem, de végül nem szálltam be, pedig mai szemmel nézve komolytalan ára van.

Full koop túlélő horroról van szó, ahol a bázist (már megint) alien hordák ostromolják és ki kell tartanunk, amíg meg nem jön az erősítés. A csapatnak kilenc kört kell túlélniük és pakliépítős mechanizmusra épül (amihez én köztudottan nem értek... És bár itt is megtarthatóak lapok a következő körre, ilyen mechanika a szakértők szerint igazából nem is létezik:).

A videó alapján az izgalmak nem jöttek át igazán, viszont egy koop játék sikere igazából attól függ, hogy mennyire nehéz és mennyire lehet ténylegesen kooperálni, úgyhogy megvárom a megjelenést, aztán majd meglátjuk.

G.E.E.K / T.H.I.N.K: Tartózkodik.


G.E.E.K / P.A.I.N.T: Nem.


C.A.S.H: Igen. (megfelelő az árfekvés)


K.I.D.S: Nem. (haggyámá fater ezzel a sok scifi baromsággal)

10. V-Commandos

Az ízig-vérig francia Triton Noir a hőskorban elsöprő sikert arató Commandos koncepciót veszi alapul és ülteti át a tabletop világba. Aki esetleg nem ismerné, izometrikus realtime taktikai játékról volt szó, ahol számtalan lenyűgöző helyszínen kellett elosonni a nácik orra előtt, majd borsot törni alá (micsoda mondatszerkesztés). Szóval a társastól ugyanezt várnám, leszámítva talán a valósidejűséget.

Szóval kooperatív lopakodósdi második világháborús bevetések során. Mi romolhat el? Hát például a játék, az lehet szar is (de talán nem). Ami viszont egyértelmű fail, az az ár: Egy csak tokenekből álló játék legalsó szintje 80 dollár? A minden DOLGOT tartalmazó pledge pedig 145 dollár? VISZLÁT! Remélem majd azért később lesz valami olcsósított verzió.

Amúgy meg annyira franciák ezek az arcok, amennyire csak lehetséges: a kommentek között folyamatosan franciául pofáztak, mintha a többi backer nem is létezne. Nem szoktam ilyet tenni, de egy idő után elkezdtem magyarul belepofázni a csevelybe.

G.E.E.K / T.H.I.N.K: Igen..


G.E.E.K / P.A.I.N.T: Nem. (Tokeneket nem akarunk festeni!)


C.A.S.H: Nem. (Förtelmesen drága)


K.I.D.S: Tartózkodik.

9. Thornwatch

Erről a játékról annyira nem tudni semmit, hogy még egy árva kép sincs róla, de a leírása belopta magát a szívemben. Amolyan Descent típusú játékról van szó, ahol van egy játékmester és négy játékos. Viszont nem królerről van szó, hanem kártyajátékról!

A játékosok régmúlt idők hősei, akiket szellemként idéznek meg küldetések végrehajtására, mégpedig úgy, hogy az idéző egy mágikus csomót köt az Ősi Nyírfa tövére. A hősök nem ismerik egymást, és azt sem, hogy miért idézték meg őket, erre a játék során kell rájönni. Pakliépítős cucc lesz kampány móddal, de hogy pontosan hogyan kerül képbe a játékmester az még elég ködös.

Mindenképpen követni tervezem, egészen újszerű hibridnek ígérkezik.

G.E.E.K / T.H.I.N.K: Tartózkodik.


G.E.E.K / P.A.I.N.T: Tartózkodik.


C.A.S.H: Tartózkodik.


K.I.D.S: Tartózkodik.