2015 Körkép, Eurók - 2. rész

2015 Körkép, Eurók - 2. rész

Folytassuk a korábban megkezdett várós eurók listáját. Ma nem érzem különösképpen kreatívnak magam, így frappáns analógiák ma nincsenek, következzenek a játékok különösebb sallangok nélkül.

8. Artifacts, Inc.

{<1>}Artifacts

Ryan Laukat tavalyi kickstarter projektje, amely leginkább a Nyolcperces birodalom nyomdokain halad, legalábbis ami a méretet illeti: a várható játékidő azért egy kategóriával hosszabb. A játékosok szabadúszó archeológusokat alakítanak (ezúttal valódiakat, ostor és pisztoly nem játszik), akik minél több elfeledett kincset szeretnének előásni a párás dzsungelek és forró sivatagok mélyéből , majd a legtöbbet kínáló múzeumnak vagy éppen magángyűjtőnek eladni.

A felfedezőinket kockák "személyesítik meg". A dobás határozza meg, hogy ezek az akaratos és önfejű kutatók mire képesek, de ezen belül szerencsére tudjuk befolyásolni őket, hogy a rendelkezésre álló lehetősegek közül hova menjenek "ásni". A megszerzett kincseket el lehet adni sok pénzért magángyűjtőknek, vagy kiváló hírnévért (és némileg kevesebb pénzért) a nyilvános múzeumoknak. Természetesen nem kell mindig üres kézzel kutatnunk a relikviák után, menet közben felépíthetjük (kell is) a saját kis társaságunkat. Külön plusz pont, hogy lehet búvárkodni olyan jó kis Bioshockos konzervdobozban.

Mindent egybevetve kellemes kis fillernek ígérkezik a játék.

7. The Grizzled

{<2>}Grizzled

Igen sok szempontból rendhagyó és egyben szomorú megjelenésről van szó, egy olyan játékról amit több okból is megelőz a híre.

Eredeti címén a Les Poilus című ízig-vérig francia kiadványról van szó, mely a Nagy Háború lövészárkainak borzalmait mutatja négy barát túlélésért való küzdelmén keresztül. Míg a második világháborús témát PC és asztali játékok véget nem érő garmadája használja el a végtelenségig, addig az akkor még csak Nagy Háborúnak nevezett elsőt csak szökőévben egyszer dolgozzák fel (legutóbb az igen kiváló Valiant Hearts című videójátékban). Pedig az emberélet itt még talán még kevesebbet ért, érdemes csak a Verduni vérszivattyúra gondolni.

A The Grizzled egy kooperatív kártyajáték, ahol a bajtársak csak egymás segítségével élhetik túl a mustárgáz és bombázás rémségeit. A készítők megtörtént esetet dolgoznak fel, a játékot pedig történelmi főhajtásnak tekinthetjük. Az amúgy sem vidám témának további szomorú aktualitást kölcsönöz, hogy a játék rajzait a francia Tignous alkotta, akit a képek leadása után agyonlőttek a Charlie Hebdo lövöldözés során.

Némileg meglepő módon az angol kiadást a CoolMiniOrNot fogja gondozni, ennek küszönhetően a doboz az év második felében elérhető lesz nekünk is.

6. Trickerion

{<3>}Trickerion

Egészen biztos vagyok benne, hogy mindenki hallott már a Trickerionról, az eddigi legnagyobb magyar társasjátéksikerről, ami rendkívül csinos összegeket kalapozott össze kickstarteren nemrég.

A játék talán a La Granjaval összemérhető masszív euró kategóriába sorolható. Ugyan nem volt még szerencsém kipróbálni a játékot, de a pletykák három-négy órás játékidőről szóltak. A bűvészkedés tehát időigényes tevékenység, a kritikák alapján pedig egy lenyűgöző köntösbe öltöztetett worker placement játék várható. Ami számomra talán a leginkább lenyűgöző a Trickerionban, az a fantasztikus artwork és a professzionális, pénzt és energiát nem kímélő marketing (aki látta az esseni standot, az tudja miről beszélek).

Szégyenszemre en csak egy ötdolláros adománnyal járultam hozzá a kickstarterhez, cserébe viszont nem kértem semmit...talán csak annyit, hogy a számos, a társaságba érkező példányok egyikét majd hadd próbáljam ki én is (Hallasz, Vildimort???).

5. Schyte

{<4>}Schyte

A Viticulture és az Euphoria szerzőjének következő játéka, és eléggé szkeptikus is vagyok, hogy ténylegesen megjelenik-e idén... (most nézem, hogy most már igazából 2016 van felírva, de mindegy most már, itt marad).

Szóval jó, hogy mondtam, hogy ritka az első világháborús téma, erre rögtön itt van mégegy, de ez legalább alternatív valóságos is, ami mindig várós (Kapcsólódó híreinkben: az Ember a Fellegvárban-ból filmsorozat lesz!!!). Szóval a játék egy alternatív 1920-as években játszódik, ahol minden rozsdás, mint a Millenium Falcon, és a harc mellett gazdálkodni is kell. A készítők saját bevallása szerint Agricola és Kemet keverék lesz. Ez mondjuk kicsit úgy hangzik, mintha zsíros-kakaós-mézes palacsintát főznének, azzal a különbséggel, hogy a palacsintát meg sem kostólnám, a játék viszont mindenképpen kap egy esélyt...pláne, hogy mindenféle romos mechek lesznek benne a harci egységek, az országok pedig asszimetrikus erőkkel fognak rendelkezni. Itt vannak még pluszban lenyűgöző képek.

(Ezek alapján mondjuk már abban sem vagyok biztos benne, hogy ez tényleg euró lesz, de majd a szakképzett forum warriorok eldöntik mi az igazság)

4. Dark Seas

{<5>}Dark Seas

Az AEG egy kalózos kockás szigetépítős euróval próbál idén sikere. Folytatódik a társasjátékok elcukisodása is, ami nem nagy baj, mert nekem bejönnek az ilyenek, meg gondolom sok gyereket is meg lehet fogni ilyen kinézettel.

A játékban mindenki a saját kis szigetén közlekedik a kapitányával valamint a hajójával, és a kikötőkben mindenféle zsákmányszerzési lehetőségek után kutat, amit aztán jólcsengő dublonokra cserélhet. Lesz kockadobás is, viszont adott körben minden játékosra ugyanaz az eredmény fog vonatkozni, ez pedig remélhetőleg jót fog tenni a tervezhetőségnek, jó ötletnek tűnik. Bizonyos lapokat és helyszíneket csak bizonyos szimbólumokkal lehet aktiválni majd és a hexek egyben lapokként is funkcionálnak. A várakozásaimmal ellentétben nem lesz a játékosok között interakció, kíváncsi vagyok mennyire lesz érdekes önmagában a játékmenet.

A hex formájú lapok alaposan keresztbetesznek a házi magyarításnak, remélem valaki esetleg majd kiadja magyarul (nudge-nudge). Addig is itt van a szabálykönyv ismerkedni.

3. Shadowrun: Hostile Takeover

{<6>}SHT

Erre Tudjukki hívta fel a figyelmemet, előtte nem is hallottam róla. Sajnos az utóbbi időben a cyberpunk stílusú játékok elég nagy csalódást okoztak. Az Androidról soha többé nem akarok hallani, és az Infamy is jóval szárazabb lett, mint reménykedtem benne. Úgy tűnik, valahogy ezt a cyberpunk érzést nehéz társasjátékban továbbítani.

Tematikailag nagyon hasonlónak ígérkezik az Infamyhez, a helyszín a futurisztikus Seattle, a résztvevők pedig Megacorpok és Shadowrunnerek, ahol az előbbieket irányítják a játékosok, az utóbbiak pedig az eszközök a küldetések és tervek végrehajtásához. Állítólag a Lords of Waterdeephez fog hasonlítani, ami alapvetően nem baj, mivel a rendkívül gyenge tematikussága ellenére jó ötletek voltak benne. A játékosok Megacorpjai különböző képességekkel és területekkel fognak rendelkezni, ami számomra mindig ígéretes.

Ezen a dev blogon lehet követni a fejlesztő elképzeléseit, ha a játék felkeltette az érdeklődést.

2. SeaFall

{<7>}SeaFall
Váratlanul elhúzódik a Plaid Hat Games következő játéka, melyet a Risk: Legacy egyik tervezője készít. Innen már sejthető, hogy a SeaFall is az egyre divatosabb legacy vonalat erősíti, azaz egyes, a partik során keletkező változások hatása továbbgörög a következő játékokba és íly módon idővel teljesen személyreszabottá válik a szabályrendszer.

A SeaFall 4x civilizációs játék lesz, ahol tengeri birodalomunk építésével, új szigetvilágok felfedezésével és egymás hajóinak elsüllyesztésével fogunk foglalatoskodni. Ezt az amúgy is mindig vonzó receptet a legacy fűszerezés dobja méginkább fel, ugyanis birodalmunk eredményessége amolyan kampényszerűen ténylegesen nyomot fog hagyni a "világon". Tegye fel a kezét, akinek nem kezdett el csorogni a nyála.

A pontos játékmenetről és a mechanikákról sajnos nem tudni sokat, ezen a fronton egyelőre sötétben tapogatózás van, ami kicsit meglepő, nem szokott ennyire nagy lenni a titkolódzás. Mindenesetre hacsak nem hallok valami olyasmit, ami eltántorítana, ez preorder lesz (plaid hat amúgyis egyik kedvenc kiadóm).

1. Feudum

{<8>}Feudum

A Feudum a középkorba kalauzol el bennünket, ahol a játékosok egyfajta kalandozó jelleggel fognak közlekedni a térképen, ahol a földjeiket gondozzák, adót szednek be, vagy pedig más játékosokkal lépnek interakcióba. A területeket uralmunk alá is hajthatjuk, ha azonban így teszünk, nemesi adót kell fizetni a királynak, ez tehát megfontolandó, de nem kötelező, nyerni lehet enélkül is. A játékosoknak végsősoron különböző Guildekben kell befolyást szerezniük, amelyek mind kiveszik a részüket egyfajta - elég egyedinek hangzó - körforgó gazdaságból, mivel az egyik guildben feldolgozott erőforrások továbbvándorolhatnak a következőbe, ahol aztán újfajta módon kerülnek felhasználásra. A körforgás azonban nem automatikus, csak a megfelelő befolyással rendelkező játékosok "lökhetik tovább" az erőforrásokat.

Igen mély és sokrétű eurónak igérkezik, mely hangulatra is igen erős. Ez szinte 100% automatic buy nálam, minél többet olvasok róla, annál jobban tetszik. Sajnos a KS projekt csúszik már egy ideje, mivel a készítő testvére súlyos beteg lett, így kevesebbet halad most a tervezés. BGG-n egyelőre igen kevés info van fenn, de a játék facebook oldalán azért találhatóak információk, melyek alapján nagyjából lehet képet kapni, hogy milyen lesz a cucc.

Flyinghair fedélzetmester rumgőzös kétdublonja: Nem lehet mindenki olyan tájékozott, mint Gyuri kapitány, aki széles karimájú kalapjában a Virgin Roger árbockosarában ácsorogva mindenre kiterjedő, vigyázó tekintetével a Társasjáték-tenger tajtékjait pásztázza nap, mint nap. Van a hajón egyszerű kartácsmester is, aki előbb tölt, aztán tüzel, és ha okos, egyáltalán nem kérdez. De néha ő is észrevesz ezt-azt. Az Eurók öblében hajózva a minap a Mind Fitness Games kapitányát vallattam. Ez is a kartácsmester feladata, mivel nincs elsőkínznokunk - lévén egyedül én alkotom a legénységet -, azt pedig ugye nem engedhetjük, hogy a kapitány összevérezze aranymandzsettás felöltőjét. Dorsonczky úr a vallatás folyamán felhívta a figyelmemet, egy olyan zsákmányra, amely még a bölcs kapitányunk figyelmét is el találta kerülni.

Gyurci kapitány: Sok a nyaller Repülőhajú:)... (Egyáltalán milyen név egy tisztességes kalóznak...). Szerencséd, hogy csak ketten vagyunk, vagy ma a cápákkal vacsiznál.

+ 1. New York 1901

{<9>}

Hajónapló: Ez a fain zsákmány azért keltette fel az érdeklődésem, mert az Európában kevéssé ismert Blue Orange vállalat ezzel akarja megvetni a lábát az öreg kontinensen. A jellemzően két martalóc által játszható játkokra szakosodott Kéknarancs, most egy igazi familiáris játékkal rukkol elő, amelyben az egykori gazdag partú New Amsterdam városát kell gazdagabbá tenni, méghozzá a Virgin Roger árbocánál is magasabb épületek, úgynevezett ikonikus felhőkarcolók építésével. Bár nem a legeredetibb a játék témája, de egy ügyes mechanikával kombinálva - ami tetris-elemek használatát jelenti ez esetben -, igazán jó dolog is kisülhet belőle. Az egészen biztos, hogy a grafikai megjelenésen a Blue Orange nem spórolt semmit, szép, kézzel rajzolt művek gazdagítják majd a játékot. Kapitány, jó lesz, ha ép szemét a kék narancson (is) tartja!