2015. legjobban várt kiegészítői - 3. rész

2015. legjobban várt kiegészítői - 3. rész

Eljött háromfelvonásos sorozatunk befejező epizódja. Az idei év, általunk leginkább várt kiegészítőinek csúcsa. Jó pár nap eltelt az előző rész óta, de jó okunk volt rá. A top játékaink között van olyan is, aminek idei megjelenése meglehetősen kétséges volt, ezért hagytunk még egy kis időt kiadóknak, hogy megerősítsék a megjelenést. De a várakozásnak vége, csupaszra rágott ujjaitokon a körmök megkönnyebbülhetnek. Hulljék le a lepel, íme a Top 2!


Gyuri: 2. Eclipse: Shadows of the Rift

A maga idejében az Eclipse a kedvenc játékom volt pár hónapig. A 4X (Explore, Exploit, Expand, Exterminate) műfaj PC-n is nagy kedvencem volt, zillió órát rámoltam bele a Civ sorozatba, az Eclipse pedig lenyűgözően ültette át a koncepciót az ebédlőasztalra. Űroperás hangulata és masszívan konfrontatív játékmenete ellenére a motorháztető egy ízig-vérig eurós engine optimalizálós mechanikát takar, mely nagyon okosan büntette a túlterjeszkedő játékosokat: a birodalmunk könnyedén maga alá rogyott, ha túl mohón gyűrtük magunk alá a szektorokat. Emellett rendkívül hangulatos és ötletes elem volt az űrhajóterveink személyre szabhatósága, mely komoly szabadságot adott flottánk felépítéséhez.

Természetesen nem létezik játék hibák nélkül. Nem volt kivétel a finn kiadó zászlóshajója sem, sokan fejezték ki nemtetszésüket a véletlenszerűen húzott szektorok egyensúlybomlasztó hatása és a Galaktikus Központ végelszámolásban való túlzott szerepe miatt. Ezeknek egy részét megoldották a Rise of the Ancients kiegészítőben, de szerény véleményem szerint nem minden újítás sült el jól: az új ritka technológiák néha rendkívűl erősek, néha pedig egészen használhatatlanok. Emellett nem tudom elképzelni, hogy létezne olyan asztal, amire a kilencre növekedett maximális létszámhoz szükséges komponenseket el lehetne helyezni.

Az új kiegészítőről egészen keveset tudni azon felül, hogy kapunk három új fajt, valamint három új mechanikát is, melyből kettő konkrét fajhoz kapcsolódik majd. Feltételezhető, hogy az Evolúció nevű képesség valamely módon a Unity névre hallgató nanotechnológián alapuló frakcióhoz kötődik, míg az Időtorzítás a Shaper-ek sajátossága lesz. Azt pletykálják ezen kívül, hogy a harmadik - minden fajra vonatkozó - képesség az Anomália nevet kapja. Természetesen bőven lesz more of the same típusú tartalom is, új szektorok, fejlesztések és felfedezéslapkák is. Nem találhatunk ellenben új hajókat, amit egyáltalán nem bánok, mivel a játék ezen része komplettnek tűnt.

Habár az utóbbi időben az Eclipse kissé háttérbe szorult, ennek ellenére fel sem merült, hogy megváljak tőle, az új kiegészítő pedig remélhetőleg új életet fog lehelni a játék iránti érdeklődésbe...legyen szó akár régi, akár új játékosokról.


Kunó: 2. Zombicide: Black Plaque

ZCBP

Ez nem is annyira kiegészítő, de valahol mégiscsak az, hiszen egy jól ismert játékhoz ad további élményéket, így ebbe a felsorolásba tökéletesen is illik. Meg abban a tekintetben is, hogy nagyon vártam. Ám, sajnos lezuhant a második helyre, mert az időközben megjelent Kickstarter kampány során egyre unszimpatikusabb lett ez az egész bizniszes izzadgásszag. A gyártó CMoN-ot is elnyelte a kapitalizmus sötét bugyra, és egyre kevésbé tetsző megoldásokhoz nyúlnak, amelyekről azt érzem, hogy nem értem – a vásárolóért – van, hanem az ő pénztárcájukért.

Az előző, Season 3 kampányban szinte fel sem merült ilyen, ahol tényleg kitettek magukért, és töménytelen cuccal leptek meg, minimális extra vásárlási opciókkal. Itt viszont olyan, alapvető dolgokat tettek megvásárolhatóvá, amikből pont Stretch Goal-t kellett volna csinálni… és a huszonharmadik extra karakter már tényleg fölöslegesen rakták be a sokadik millió dollár mellé.

Ám, a játékot továbbra is nagyon szeretem, jónak tartom, és aki eddig szemezett a Zombicide univerzummal, annak ez egy kiváló (és szerintem utolsó értelmes) lehetőség beugrani. Bár a maga 150(140 early) dolláros ár riasztó lehet, de befektetésnek is elmegy. Lehet, hogy találsz majd olyat, aki később kap a fejéhez. Lassan viszont – azt gondolom – telítődik a piac, szóval csak csínján azzal a pledge gombbal.

A „kiegészítő” tulajdonképpen egy fantasyasított Zombicide tűzlabdákkal, kardokkal és páncélokkal. Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a játékot csak minimális szinten változtatták meg, és minden maradt a régiben. Nyilván a fantasy környezet új mechanikákat kíván pl. a páncélok miatt, és más apróság okán, de minden más ugyanaz.

Sőt, a szemfülesek észrevehették, hogy a térkép dizájn szinte egy az egyben az Arcadia Quest-re hajaz. Olyan érzésem volt a bemutató videó megtekintése után, mintha a két játékot gyúrták volna egybe. Számomra ez kicsit antipatikus, hiszen nem törték össze magukat, hogy valami újat tegyenek le az asztalra…

Ám, szerencsére a tapasztalatok és a finomítások valószínűleg csak jobbá tették a játékot, ezért továbbra is benne vagyok a Kickstarterben – mert szeretem. Az viszont valószínű, hogy részemről ez az utolsó Zombicide kampány, bár erre azért mérget nem vennék. Amit az elmúlt egy évben láttam a CMoN változásán, arra enged következtetni, mintha a süllyedő színvonal-hajó utolsó értelmes példánya lenne ez a játék. Ha igazam van, a pénztárcám örülni fog, ha pedig nem, akkor legalább újabb szuper játékokkal játszhatunk.


Imi: 2. Colt Express: Horses & Stagecoach

CEHS

A Colt Express nagy kedvenc nálunk. A cselekvésprogramozó mechanikának köszönhetően ez a társas a kapzsi tervek és az elhibázott kivitelezés játéka, és a 3D-s vonatnak hála kifejezetten hangulatos is. Ezért is lett nemcsak az én, de a társaság egyik favoritja iis tavaly. Valószínűleg nem csak a mi tetszésünket nyerte el a game, hiszen múlt héten Spiel des Jahres díjat kapott, és egy ilyen játékhoz a “Haszonmegmaradás törvénye” szerint, általában legalább egy kiegészítő készül. A nemrégiben magyarul is megjelent Colt Express azonban a következő másfél évben hármat is fog kapni, az elsőt még idén ősszel kiadják.

A Horses & Stagecoach (Lovak és Postakocsi) névre keresztelt darab idén Essenben jelenik meg, és különböző modulokkal bővíti az alapjátékot:

Először is a banditáink lovat kapnak. Ha kijátsszuk a megfelelő lovaglás akciókártyát lóhátra pattanhatunk, és ha a naplementébe nem is, de a egy másik vagonhoz vígan elnyargalhatunk.

A kocsik ezentúl a megszokott zsákmányok mellett whiskey-t is rejtenek majd, amit felhörpintve tovább kártyákat húzhatunk vagy további lapokat játszhatunk ki. Gazdagabbak ugyan nem leszünk tőle, de a közérzetünket javítja majd.

A vonat együtt indul egy postakocsival, ami aztán szépen körről körre lemarad a vonattól. A vakmerőbb banditák átugorhatnak a kocsira és megpróbálhatnak túszt ejteni. Ez persze nem egyszerű mutatvány, de a végelszámolásban sok pénzt érhet.

Az alapjáték már eddig is remekül megidézte a vadnyugatot, de a 3D-s postakocsi és lovak nem hiányozhatnak ebből a kalandból, így ez nálam biztos vétel.


Gyuri: 1. Evolution: Flight

Az Evolúció már a blog születésének környékén megkapta a maga reklámját tőlem, azóta is rendszeresen előkerül egyszerűsége, hossza és kiváló tanulhatósága miatt. A hype már csak azért sem akar csillapodni, mivel gazdagabbak lettünk egy magyar kiadással a Gémklubnak köszönhetően, így remélhetőleg a Monopolyk és Rizikók mellé felkerül egy értékesnek nevezhető társas is a magyar polcokra.

Már javában készülgetett a magyar kiadás, amikor megkezdődött a pénzgyűjtés az új kiegészítőre, melyben repülő élőlények fogják gyarapítani a mi kis ökoszisztémánkat. Az új mechanikák természetesen új szabályokat is jelentenek, de nem kell semmi vadulásra számítani, az újdonságok pár mondatban összefoglalhatóak: a repülő fajoknak saját egyedi kis táblájuk lesz, amelyet egy helyett két képességlapért vásárolhatnak meg a játékosok. A repülő lények falánkabbak is lesznek (a repülés sok energiát emészt fel ugyebár), viszont nem tudnak olyan nagyra nőni, mint távoli szárazföldi rokonaik. A nagyobb étvágyat tematikusan ellensúlyozza majd, hogy a madarak olyan helyekre is eljutnak, ahova négy lábon járó társaik nem, így számukra egy extra Sziklaszirt tábla is elérhető lesz, plusz élelemmel (gondolom hegyi kecske tokenekkel). Lesznek új képességlapok is, melyeket csak repülő élőlények kaphatnak meg.

Várható tehát újdonság bőven, mely remélhetőleg tovább javítja ezt az amúgy is kiváló játékot, és ami olyannyira telitalálat volt nálam, hogy hajlandó vagyok eltekinteni az apróbb bosszantó dolgoktól... Mint például a rinyáló francia tervező, aki előszeretettel siránkozott kickstarter updatekben, hogy neki mennyit is kell dolgoznia… Vagy az elmeháborodott PnP árazásról, hogy aki az eredeti játékot fizikai formába backelte, annak fizetnie kell az eredeti játék frissített fájljaiért (ezt a mai napig nem értem)...vagy a kamu stretch goalokért, ahol 25.000 dolláronként kaptunk új lapokat….Szóval nem, ezek a dolgok mind nem zavarnak (legalábbis annyira nem, hogy hátat fordítsak magának a játéknak).


Kunó: 1. Descent 2nd edition – Heirs of Blood

D2HB

A Descent 2 egy életérzés, egy játékforma, a déndzsön-królerek koronázatlan királya. Ha kicsit is szereted a fantasy világokat, esetleg régebben szerepjátszottál, vagy kedveled a CRPG-ket, és még a társasozás is bejön, akkor legalább egyszer érdemes kipróbálnod ezt a játékot. No, csak ennyit azoknak, akik esetleg még nem ismerték volna – de mondjuk ők nem tudom miért olvassák el a kiegészítőről szóló cikket. Sebaj, hátha sikerül valakit berántani a Descent univerzumba. Mert megéri.

A Heirs of Blood pedig egy különösen figyelemreméltó, és leginkább pénztárcabarát kampánykönyv. Az alapdobozban található kampányhoz (The Shadow Rune) hasonló küldetéscsomagot tartalmaz, benne novellával és minden szükséges grafikai elemmel. Tehát, nincs szükségünk semmilyen más kiegészítőre, és máris a kezünkben van egy újabb, minimum 2-3, de inkább 4 újrajátszást is megélhető kampány a maga 19 küldetésével. Ez töménytelen sok játékidő, kb olyan, mintha 40-szer mennénk el moziba 150 forintos jegyáron.

De, nem csak ebben rejlik ez a kieg ereje, amit MINDEN D2 tulajdonosnak ajánlok beszerzésre. A küldetésekre ugyanis nem lehet semmilyen panaszunk. Eddig ugye sok kritika érte a játékot azzal kapcsolatban, hogy az Overlord nyerési esélye nem túl rózsás a karakterekéhez képest – míg más csapatok pedig pont az ellenkezőjéről számoltak be. Ezt persze később orvosolták, ami a Shadow’s of Nerekhall kiegészítőben csúcsosodott ki, és megtartották ezt a jó szokásukat a tervezők.

A kampányok VÁLTOZATOSAK, egyediek, élvezetesek és nagyjából kiegyensúlyozottak. Igaz, még nem játszottam a könyvet végig, csak az első 3 küldetést tudhatom magam mögött, mint Overlord. A tapasztalatom szerint, ezek voltak eddig talán a legjobb küldetések, amikkel játszottam. No, nem valami kiemelkedő, agyeldobó módon, hanem egyszerűen csak nem a szokványos „öld meg X Farrow-t” volt a cél. Mindemellett a reward-ok szintjén is sokkal nagyobb a változás: több arany vagy több XP ütheti a markunkat.

A könyv természetesen tartalmazza a saját Travel-térképet a küldetésekhez, a quest-gráfot is, ami lehetővé teszi, hogy a kampányt különböző módon járjuk be. Az alapdobozos szörnyekkel is kiválóan játszható, de természetesen a több kieg csak még változatosabbá teheti a játékélményt. Nem hiányoltam a plot deckeket sem, szinte nem is használtam threat-tokeneket, mert nem volt rá szükségem.

Summa summarum: ez a „kiegészítő” minden szempontból tökéletes választás. Ha eddig nem nagyon mertél a drágább dobozokhoz nyúlni, vagy a pénzlehúzós Charakter&Monster packokhoz, ebben akkor sem fogsz csalódni. S ha régóta nem került le a D2 doboz a polcról, a Heirs of Blood kampánnyal újra életet lehelhetsz a játékba. Akik pedig gyűjtők, azoknak nem kell mondanom semmit.


Imi: 1. Kemet: Ta-Seti

KTS

A Kemet c. játékra Pali hívta fel a figyelmem. Azt mondta, ha a Cyclades tetszett, ez is fog. A Cyclades-t sosem kedveltem különösebben, de azért csak utánajártam a Nílus fekete hordalékáról elnevezett játéknak. Mivel bejött, amit láttam, és már régóta szerettem volna valami egyiptomi témájú játékot, hát beneveztem rá. Nem csalódtam. A Kemet valószínűleg minden idők legjobban sikerült Rizikója. Ez az a társas, ami a Risk minden egyes újabb próbálkozásával lenni szeretne. Egy abszolút harcközpontú társas, szemkápráztató komponensekkel és reális játékidővel. A szimmetrikus térkép, az általam választott egyedi képességek, és a remekül kitalált, kockákat mellőző harcrendszer a játék azon aspektusai, amiért a mai napig bármikor szívesen leülök vele játszani. Egy dolog azonban zavar: Egyenlően jó játékosok közül valószínűleg az fog nyerni, aki az adott végső körben utoljára jön. Ezért aztán egy ideje már árgus szemekkel követem a Ta-Seti névre keresztelt kiegészítő érkezését, amely a szerzők szerint orvosolni fogja ezt a problémát. A Matagot idei, esseni újdonsága azonban nem csak ezt a javítást fogja tartalmazni, hanem különböző újdonságokkal bővíti az alapokat.

Érkezik egy fekete piramis és a hozzá tartozó hatalomlapkák. Mivel azonban továbbra is csak 3 piramist építhetünk, ezért igazán csábítóvá válhatnak az ellenfelek által birtokolt “zónák”. Miközben egyre több fekete hatalomlapkát fednek fel a készítők mostanában, addig az új “Hajnal”, fázist, a “Lelkek ösvénye” modult és az új Isteni közbeavatkozás kártyákat egyelőre homály fedi. Gondolom a Spiel-ig ezekről is lehull a lepel, de ha nem a Kemet: Ta-Seti akkor is a szatyromba kerül. Ez a kiegészítő egyszerűen kell!


Kunó +1: Shadowrun: Crossfire - High Calber Ops

SCHC

Most értesültem róla, hogy a Shadowrun: Crossfire pakliépítő kártyajáték új kiegészítőt kap. Ez biztosan felkerül volna a listámra, ha időben jutok ehhez az infóhoz, így már csak egy fél bekezdés erejéig szeretném megemlíteni. Érik már egy cikk bennem erről a megosztó játékról, de mindenesetre reméljük, hogy a kieg orvosolja a játék gyengéit vagy legalább is változatosabbá teszi.

Lesz benne két új “kaszt” - juhúúú - és új Black Market kártyák, amelyek tulajdonképpen a paklit adják. Elég kevés sajnos, csak tizenegynéhányat ígérnek, de sok új ellenség vár ránk. És ami a legfontosabb, ahol a játék egész rákfenéje rejtezik: ÚJ KÜLDETÉSEK. Lehet, hogy most már mindenki nagy kedvence lesz a játék? Reméljük...