2015: Társasjátékos számadás

2015: Társasjátékos számadás

Minden évben meg szoktam írni az adott év személyes társasjáték toplistáit a vonatkozó BGG Geeklist-re. Most sincs ez másként, de arra gondoltam idén valami átfogóbbat írok, ha már jutott nekem is egyharmad blog, ami képes ily súlyos tartalmakat befogadni és elétek tárni.

A tavalyi év pont úgy kezdődött, ahogy az egy gamertől elvárható: természetesen társasjáték-vásárlással. Kilenc napig bírtam, aztán az év első munkahetének végén megrendeltem a Mountains of Madness kiegészítőt az Eldritch Horrorhoz. Olyan erősen dolgozott bennem a vásárolhatnék, hogy majdnem a Star Wars: Imperial Assault is a virtuális kosárkámban kötött ki, de végül csak megálljt tudtam parancsolni magamnak. Viszont ez a "majdnem megrendelés" elgondolkoztatott. Nem lehet, hogy túl sokat és teljesen értelmetlenül költök erre a hobbira? Napokig dolgozott bennem a kérdés, végül a feleségem jött elő egy megoldással: "Ha úgy érzed, túl sok megy el társasokra, találj egy célösszeget az évre, és próbáld meg ahhoz tartani magad. Mondjuk 100.000 Ft." Először még a felvetést is sértőnek éreztem, de egy kis idő után sokkal inkább a kihívást láttam benne. Szóval nyitottam egy táblázatot, és elkezdtem vezetni vásárlásokat. Nem álltam túl jól: Január eleje volt és már elköltöttem a célösszeg 13%-át.

Az évem aztán úgy alakult, hogy ez a lista sokkal többet segített nekem, mint azt az elején gondoltam. Mivel próbáltam tartani magam a 100.000-es határértékhez, ezért többször is meggondoltam, hogy tényleg kell-e egy adott játék a gyűjteményembe? Szükségem van egy ötödik worker placement játékra, mikor még az előző néggyel sem játszottam eleget, csak azért, mert ennek kicsit más a témája? Másrészt folyamatosan látva a költekezéseimet, könnyebben váltam meg olyan játékoktól, amik évek óta nem kerültek le a polcról, vagy nem váltották be a hozzá a fűzött reményeket, esetleg volt alternatíva az adott játékélmény megidézésre (lásd: a másik négy munkáselhelyezős game). Persze, lehet hogy ha friss gamer lennék, semmit sem használt volna ez a lista, de mivel már több mint 5 éve hódolok a hobbinak, közel érzem a telítődési pontot. Hiába vágyok újabb és újabb játékok beszerzésére kevés az olyan társas, ami igazán újat tud mutatni valamilyen téren, és ezt az előszűrést az mindentjegyző excel fájlom nagyon jól segítette. Nézzük a számokat: 2015-ben 217.084 Ft-ot költöttem társasokra, ami bőven célérték felett van, de 135.020 Ft-ért adtam el játékokat így az évvégi mérlegem 82.064 Ft. (Igen, tudom, hogy vehettem volna még egy játékot, és még az is határon belül lett volna.)

Az első összeg 30 játékra és kiegre költődött el, ami közel havi átlag 3 játékot takar, és nem állíthatom, hogy sikerült elmélyednem az összes friss szerzeményemben, olyannyira, hogy 2 játékot és 3 kiegészítőt még ki sem próbáltam a tavalyi szerzemények közül. Persze több olyan újdonság is volt, aminek nem volt erre esélye, mert néhány alkalom után megváltam tőle. A legmegfontoltabban a KS kampányokat kezeltem. Amíg 2012 és 2014 között 13 társasprojektet támogattam, addig 2015-ben csak egyszer csábultam el.

Megvettem/megkaptam, de még nem próbáltam:
Mission: Red Planet, Among the Stars: Revival, The Testament of Duke de Crécy - Five Families, Small World: The Spider's Web, Mafia de Cuba: Revolución

Megvettem/megkaptam, de eladtam, vagy eladósorban van:
Sheriff of Nottingham, Hyperborea, Elder Sign: Gates of Arkham, Firkaland, Patchistory, Blueprints

Megvettem/megkaptam, és nem bántam meg:
Eldritch Horror: Mountains of Madness, Tichu, Tajemnicze Domostwo minikieg, Hack Trick, Chicago Express, Orleans, Grand Austria Hotel, Kemet: Ta-Seti

Megvettem/megkaptam és nagyon megszerettem:
Railways of the World, Tajemnicze Domostwo / Mysterium, Five Tribes, Marco Polo, Colt Express kieg, 7 Wonders: Duel, TIME Stories, Mafia de Cuba, Eldritch Horror: Strange Remnants

Egy gyors fejszámolás után látszik, hogy az újdonságaim 1/3-a vett le ténylegesen a lábamról.

A mérleg eladási serpenyőjében 20 tétel ül, amiket nem sorolok fel egyesével. A csalódást okozó idei játékokon kívül a Dominion készletem felszámolása volt ezen az oldalon legemlékezetesebb esemény, illetve a kifejezetten lapos Dead of Winter eladása, ami a meghirdetése után 3 perccel már meg is találta új gazdáját.

Persze 2015-ben nem csak adtam-vettem a társasokat, mint egy érzéketlen kalmár, hanem játszottam is. 319 partival zártam a tavalyi évet, ami elmarad valamivel a 335-ös 2014-es évtől. 109 különböző társas fordult meg az asztalomon, amiből 49 játék volt számomra újdonság. Nézzük a toplistáimat:

2015 TOP 5 megjelenése:

TS

 1. TIME Stories: Izgalmas, interaktív időutazás. Egy többszemélyes Point & Click kalandjáték, ami azonnal beszippantott, és a runok között napokig ezen járt az eszem. Nemsokára nálunk is olvashattok róla...

 2. 7 Wonders: Duel: Komoly kételyeim voltak a játék kapcsán, de egy kitűnő, feszültséggel teli kétszemélyest rejt a doboz, aminek tartalmát már méltattam is a vonatkozó ismertetőmben.

 3. The Voyages of Marco Polo: Aleafil vagyok. Rajongok az olyan játékokért, amiben a dobókockákat - lehetőleg jó sokat - kell ötletesen használni. A Marco Polo pedig mind megjelenésében, mind témájában, mind mechanikájában hozza az elvárt színvonalat. Nem véletlenül írtam róla.

 4. Steam Time: A listámon egy euro köntösbe bújtatott időutazás is helyett kapott. Meglepően áramvonalas, mégis ötletes mechanikájú játék, aminek egyetlen hátránya, hogy kicsit túl színes, de amúgy szuper társas!

 5. Mafia de Cuba: A kubai téma miatt vettem meg, és engem is meglepett, milyen remek partijáték lapul a dobozban. Bár a vérfarkasos műfaj nem a kedvencem, ez a game mégis nagyon bejött.

2015 TOP 3 kiegészítője:

CE:H&S

 1. Colt Express: Horses & Stagecoach: Ez a kiegészítő az abszolút kedvencem idén, sikerült még kalandosabbá tenni az amúgy is izgalmas alapjátékot, ráadásul pár apró hibát is javított. A postakocsizásról már értekeztem hosszabban is.

 2. Eldritch Horror: Strange Remnants: Bár idén megvettem a rémségekkel teli alapjáték egy nagydobozos kiegjét is, a Strange Remnants tetszett jobban az Indiana Jones-t idéző kalandok miatt.

 3. Kemet: Ta-Seti: A doboz ugyan 5 modult rejt, a kiegészítő mégsem teszi túl bonyolulttá az alapjátékot, cserébe viszont egyensúlyt hoz a végjátékba. Nagyon tetszik.

TOP 5 2015-ben megismert korábbi megjelenések:

Mysterium

 1. Tajemnicze Domostwo / Mysterium: A 2014-es megjelenésű Tejemnicze azonnal levett minket a lábunkról, és nemcsak engem, de a lejátszott 20 parti alatt szinte mindenkit. Tematikus, ötletes, és annyira megszerettük, hogy az angol kiadást is beszereztük. Ez a (két) társas kívánkozott le a legtöbbet a polcról, 20 alkalommal került asztalra.

 2. Five Tribes: Bár sokáig ódzkodtam tőle, Will Wheaton-nak sikerült meggyőznie. Szerethető és a szó minden értelmében szemkápráztató taktikai játék. Ráadásul Gyurinak is tetszett!

 3. Istanbul: Csak kétszer volt hozzá szerencsém, de egy nagyon szimpatikus kis játék ez, bármikor szívesen leülök vele játszani.

 4. Orleans: Szintén csak két alkalommal ültünk le hozzá, de azokat nagyon élveztem. Egy kifejezetten mechanikus, "zsáképítő" euro, szép kivitelben, sok úttal a győzelemhez.

 5. Fields of Arle: Nem kedvelem a túl komplex Rosenberg játékokat, de ez valahogy mégis tetszett. Egyszer játszottam csak, de nem ellenkeznék, ha újra előkerülne.

Összességében a 2015-ös esztendő egy anyagilag megfontolt év volt, de még így is úgy érzem, hogy túl sokat akarok megragadni, ahhoz képest mennyit tudok játszani. Persze hiába hoztam már létre a táblázat 2016-os fülét, fél szemmel már az új Eldritch Horror kiegre, a Runebound új kiadására és A Birodalom Bajnokára sandítok, és akkor még nem beszéltünk a Star Wars: Rebellion év eleji érkezéséről...