Altars: Traps of the Deep - KS ajánló

Altars: Traps of the Deep - KS ajánló

Az elmúlt 12 évben, amióta aktívan játszom, rengeteg társast kipróbáltam. Nem vetem meg sem az euro sem az ameri társasokat, sokkal inkább a témák alapján válogatok. Szeretem a távol-keleti köntösbe öltöztetett játékokat, a Lovecraft ihlette darabokat, a sci-fi netán Star Wars témájúakat. Viszont semmi sem ragad magával annyira, mint egy jó kalandjáték: Kincskeresés Tobagon? Jöhet! Túlélni Robinsont az átkozott szigetén? Vágjunk bele! (Úgy is ott pusztulunk.) Egy őrült futam a Fireball Island-en! Bármikor! Emiatt talán kevéssé meglepő, hogy amikor Nagy Balázs, a Karácsonyfa szerzője arról beszélt, hogy a következő játéka kincsekért versengő kalandorokról fog szólni, rögtön vettem a kalapom és az ostoromat. Most hogy elindult a játék Kickstarter kampánya, gondoltam írok pár sort róla, hiszen idehaza valószínűleg az emberek többségének nem mond sokat az Altars: Traps of the Deep cím.

Az elmúlt két évben szemmel tartottam és számtalanszor teszteltem az alakuló játékot: Elsők között vettem fel kincset a templom padlójáról; ott voltam, amikor a mezo-amerikai piramis átköltözött a föld alá, és a saját szememmel láttam, ahogy a mohó játéksok vetélytársaik vérét áldozzák a névtelen isten kegyeiért! Az Altars: Traps of the Deep c. játékban ugyanis kalandorok bőrébe bújunk, akik a hírnévért és a kincsekért leereszkednek egy hegymélyi szentélybe.

Az egyetlen probléma, hogy ez egy névtelen és titokzatos isten temploma, aki csak akkor fogad a kegyeibe, ha vért áldozol neki az oltárokon... mondjuk a társaidét!

pic4758272A játéktábla és a csapdák

A játék folyamán ebben a labirintusszerű szentélyben tevékenykedünk. A baloldalon található bejáratoktól próbálunk 8 forduló alatt átjutni a túloldalra. Közben igyekszünk, minél több kincset bezsebelni, és megsebezni az ellenfeleket. Ebben a fordulók 3 fő fázisa segít:

  • Oltárok kiválasztása: A játékosok adott sorrendben kiválasztanak egy-egy elérhető oltárt a hatból. Közben megpróbálják kitalálni, mire készülnek az adott fordulóban a társaik, hogy a választott csapda lecsaphasson rájuk. Van olyan oltár (földrengés) ami a szentély adott oszlopait sújtja; van, ami a termekben található őrök fegyvereit aktiválja; de kiválaszthatunk adott színű falakat is, hogy a mellettük állók nyilakat kapjanak a nyakukba. Mindez azért fontos, mert minél többször találjuk el az ellenfeleinket, annál inkább a kegyeibe fogad az istenség, az pedig épp úgy győzelmi pontot ér, mint a parti közben felvett kincsek. Mindemellett az eltalált játékosok életereje csökken, ennek pedig következményei lehetnek a játék végkifejletében. Ebben a fázisban azonban csak kiválasztjuk az oltárokat!
  • Akció fázis: A forduló ezen részében, a kiválasztott csapdák sorrendjében a játékosok végrehajtják a 4 akciójukat: Mozognak, kincseket és térképrészleteket gyűjtenek, szerencseköveket szereznek és használnak. Minél előrébb helyezkedő csapdát választottál, annál előbb kerülsz sorra, és szerezheted meg mások orra elől a kincset. Viszont ha elsőként hajtod végre az akcióidat, nem nagyon lesz információd, hogy hol biztonságos megállni, hol nem vár csapda, lévén a többiek mind utánad következnek. Aki később jön, már jól tájékozódhat a többiek lépései alapján, de könnyen lehet, hogy már mindent felszedtek előle.
  • Oltárok aktiválása: Az első fázisban kiválasztott oltárok most egymás után aktiválják a játékosok által kiválasztott csapdákat: Kaphatunk nyilat a nyakunkba, felnyársalhatnak karók, odébb moshat a beömlő víz is, és titkos ajtók nyílhatnak. A játékosok kegyet kapnak és életerőt veszítenek.

Ezután új forduló következik, és ebben a ritmusban zajlik tovább a parti. Miközben próbálunk kincseket szerezni, megpróbálunk a többiek fejével gondolkozni, csapdákba csalni őket és elkerülni az általuk felállítottakat. A 8. forduló végén felfedjük a szentélyből kivezető kijáratot, de lesz-e vajon elég erőnk kijutni? (Ez egy összetett társasjáték, a fentiekben kizárólag a játék lényegi elemeire koncentráltam, de emellett még rengeteg tematikus apróságot tartogat a játékosok számára az Altars, amikről most nem ejtettem szót.)

pic4758273A prototípus akcióban!

Miközben a fentebb írtak, rendkívül brutálisnak tűnhetnek, azért nem szabad mindent véresen (figyelitek? :) ) komolyan venni. Jómagam azért ajánlom, mert...

...a játék kegyetlen, de nem gonosz: A sok vér és csapda hallatán esetleg arra következtetésre jutottál, hogy ez egy másokkal kitoló játék? Korántsem: Bár a játék szerves eleme az egymás sebzése, ennek valójában nincs közvetlen, hatása a körödre: Nincs játékos a játékos elleni konfrontáció, nem szakítja félbe a köröd, nem fogod úgy érezni, hogy szándékosan kiszúrnak veled.
...rettentően interaktív: Ez nem egy euro-passziánsz, ahol a játékosok a parti végén felnéznek a saját tablójukról és megkérdezik egymástól, hogy kinek hány pontja lett: Folyamatosan figyelned kell, ki merre mozog, mit szeretne csinálni, hogy tudnád őket megsebezni, hogy kerüld el mások csapdáit? Ráadásul sosem árt egy B terv, amivel jól megtéveszted a rád pályázó ellenfeleket!
...izgalmas dilemmák: Mozogjak ebben a körben korán, hogy biztosan megszerezzem a kiszemelt kincseket, vagy jöjjek később, nézzem hol érdemes a kör végén megállni? Melyik csapdát válasszam, hogy minél többet sebezzek? stb. A játék fordulóról fordulóra döntések elé állít.
...a téma és mechanika kéz a kézben jár: Azok a játékok a kedvenceim, ahol a téma magyarázza a mechanikát és a mechanika nem idegen a világtól, amibe belehelyezték. Az Altars esetén a kincskeresés, a kaland szerves része a játéknak. Nem utólag húzták rá a témát, és emiatt nincsenek oda nem illő megoldások. Emiatt a játékot könnyű elsajátítani.

Összegezve ez egy nagyon kerek, nagyon szépen kiegyensúlyozott európai típusú játék, amiből csöpög a kalandor téma!

62147976_444161096145322_8295159231150030848_nAz egyik utolsó tesztjáték

És mire számítson az, aki már játszott a Karácsonyfával? A két játék közti összes hasonlóság a szerző személye. Ugyanakkor, amíg a Karácsonyfa elsősorban egy könnyed, kedélyes hangvételű családi társas, addig az Altars komolyabb, összetettebb, interaktívabb, sötétebb tónusú gémereket célzó darab.

További információkat a játék Kickstarter oldalán találtok.