Az első 50 kickstarterem...

Az első 50 kickstarterem...

Bevezető

Ok. Ez így elég durva leírva. A minap szembesültem vele, hogy sokan még csak most ismerkednek a kickstarterrel és hezitálnak, hogy becsatlakozzanak-e választott projektükre. El is kezdtem fogalmazni egy választ, de aztán rájöttem, hogy saját magam számára sem teljesen világos, hogy mennyire ügyesen választottam projekteket. Így aztán benéztem az accountomra és meglepetésemre egy mai pledge-el éppen elértem az 50 kickstartert, mindezt három év plusz három hónap leforgása alatt produkáltam (Ez mondjuk picit ijesztő is). Mindenesetre ez kiváló ürügynek tűnt, hogy elbloggantsam magam, így el is kezdtem kigyűjteni az adatokat. A komplett backer historymat a cikk alján találjátok.

Miért szeretem a kickstartert

A legjobb a kickstarterben, hogy kétszer örülök mindennek. Egyszer amikor sikeresen teljesül a projekt, jó sok sztreccsgól összegyűlt, ebből egy csomó KS exkluzív, szóval az ember megnyugodva hajtja nyugalomra a fejét. Aztán másodjára amikor váratlanul csönget a postás a csomaggal, az olyan mintha karácsony lenne: ekkora már általában elfelejtem a fájó részt (a fizetést), így lehet a csomagra koncentrálni.

Néhány projekt kimondottan izgalmas is: mennyi pénz gyűlik össze, milyen exkluzív cuccok lesznek, stb. Már megfordult a fejemben, hogy kéne egy KS kocsma, ahol minden egyes sztreccsgól elérésekor koccint a szurkolóbázis, a sikeres projektekért pedig a ház fizet egy kört:) Lehetne izgulni, hogy a következő mini KS exkluzív legyen, stb.

Az sem elhanyagolható, hogy sokszor előfordul, hogy a ks cucc sohasem lesz itthon kapható. Pl. Xia-t a mai napig nem lehet kapni sehol. Szóval ha megtehetjük a kis kiadós ritkaságokra, érdekességekre érdemes rámenni kickstarteren.

Miért nem szeretem a kickstartert

Drága. És egyre drágább. Látszik, hogy a műfaj prosperál és most már meg sem rebben a készítők szeme, ha 100 dollár körüli árakat kell bedobni... Régen ez azért sokkal diszkrétebb volt, 75 dollárnál már hőbörgés ment ("A régi jó dolgokból nem maradt semmi...").

Az átlagos fizikai cuccoknál a késés 3 és fél hónap. Ugyanez PnP esetében fél hónap, míg PCn hat hónap (programozni még mindig nehéz). A késések tehát értelemszerűen a gyártásnak és szállítási nehézségeknek tudhatóak be, de ez végsősoron mindegy. A megfelelő beállítottság és türelem elengedhetetlen.

Legek

Legköltségesebb projektek (csak fizikai kiadvány)

 1. Kingdom Death: Monster: Nem merem megmondani, mert a feleségem is olvassa a blogot:)
 2. Zombicide: Season 3: 150$
 3. Rise of the Kage: 120$
 4. Catacombs: 120$
 5. Space Cadets: Away Missions: 100$

Legtöbbet késő projektek (csak fizikai kiadvány)

 1. Kingdom Death: Monster: 16 hónap
 2. Alien Frontiers 4th Edition: 16 hónap
 3. Xia: Legends of Drift System: 12 hónap
 4. Kingdom of New World playing cards: 9 hónap
 5. Dragon's Hoard: 6 hónap

Legkevesebbet késő projektek (csak fizikai kiadvány)

 1. In security: 0 hónap (ez ilyen piko-mikroprojekt)
 2. Tooth & Nail: Factions: 1 hónap
 3. Among the Stars: Ambassadors: 1 hónap
 4. Shadow of Sun, Valkyrie Incident and Stone & Relic: 1 hónap
 5. Tiny Epic Kingdoms: 2 hónap

Jellemző, hogy az ilyen kis projektek sokkal kevesebbet késnek, mint a nagyok (Ha! Sherlock!!!!).

Legnagyobb sikerek

 1. Evolution: PnP-ben vettem meg, de annyira tetszett, hogy Essenben megvettem eredetiben is.

 2. Turbo Rally Racing Card: A gyerek mai napig ezzel a játékkal játszott a legtöbbet velem. Alig várom, hogy lemagyarítsam a folytatást.

 3. Project Eternity (PC): Az új Baldur's Gate a Fallout: New Vegas és a PlaneScape: Torment készítőitől. 'nuff said.

 4. Xia: Legends of Drift System: Meglepően immerzív ameri űrsandbox.

 5. Realm Works: Streamlined RPG campaign tools: Ezt eredetileg barátomnak backeltem, de annyira tetszett, hogy azóta magamnak is megvettem. Ha 2015-ben RPG kampányt akarsz folytatni, ne is menj tovább.

Legnagyobb kudarcok

 1. Alien Frontiers 4th Edition (Faction of Antares): Már többször írtam, hogy a GameSalute gyökerek gyülekezete, de most már bizonyítékom is van. 16 hónap egy ilyen kula kis kiegre. GameSalute is GameSalute...bah.

 2. Gunman's Law: Először is, förtelmesen drága volt a PnP, mai napig nem értem hogy adhattam 25 dollárt érte. Azt hiszem az összeragasztható Western város koncepció tetszett nagyon (persze nyilván nem ragasztottam össze azóta sem). De mindent überelt amikor megjött a PnP, kiderült hogy FEKETE-FEHÉR az egész!!! WuddaBigFukk??? Írtam a csókána, hogy ez nem menő, visszaírt, hogy mindenki másnak jó volt így...

 3. Kingdoms of New World playing cards: Szóval ez ilyen kis nyomi FRANCIAKÁRTYA szép arttal...Nem boardgame vagy ilyesmi. Csak franciakártya... 9 hónapja késik. Ettől a csókától sem rendelek semmit soha többé.

 4. Dragon's Hoard: Ezt ugyanaz a csóka csinálta, mint az eggyel korábbi Kingdoms... franciakártyát. Ez ilyen aranyásók méretű kis fillerjáték. Hat hónapot késett és a bugyizott lapoknak nincs hely a dobozban. Meg még szar is volt. De legalább ez olcsó volt.

Legvárósabb

 1. Catacombs
 2. Kingdom Death: Monster
 3. Torment: Tides of Numenera
 4. Rise of the Kage
 5. Wamp Select Series Paintbrushes

Statisztikák

Mennyit próbáltam ki?

1

Ok, ez rettenetes, elismerem: Az 50 kickstartemből ténylegesen 11-et próbáltam ki. Némileg árnyalja a képet, hogy 18-ra még nem volt esélyem, de így is lényegében duplája a kipróbálatlan játék a kipróbáltaknak... Ez mondjuk nagyrészt a kérészéletű PnP mániámak köszönhető. egy időben ugyanis minden vacakra adtam pár dodót, de aztán lusta voltam pöcsölni az elkészítéssel.

Mennyi tetszett?

2

Hát itt sem muzsikálok túl fényesen. Ugye mint láttuk lényegében az 50-ből csak 11-et tudok véleményezni: ebből mondjuk kb kétharmada, pontosabban 7 tetszett. Itt legalább az arányok tűrhetőek.

Mennyire jól fektettem be?

3
Szóval az elmúlt ~40 hónapban évben 2271 dollárt költöttem, ebből 2050 dollárt fizikai javakra, a maradékot pedig PC programokra és PnP-re. Ez utóbbiak lényegében teljesen haszontalannak bizonyultak, míg a fizikai cuccot sokkal nagyobb eséllyel próbálom ki és jóval valószínűbb, hogy tetszik is. De így is óriási pénzösszegnyi cucc lóg a levegőben. Egyértelműen beteg ember vagyok.

Mellékinformáció, hogy a 2052 dollárnyi fizikai termékre 328 dollár volt a szállítás azaz cirka a költségek 16%-a.

Mikor költöttem sokat?

4

Igen, ott bújik meg a Kingdom Death...Ott-ott, ahol gondoljátok:)

Mikor költöttem ügyesen?

5

Ez egyszerű...soha. De jól látszik, hogy ahogy közeledünk a mai naphoz, értelemszerűen egyre nagyobb az még meg nem érkezett cuccok aránya, remélem újabb három év múlva jobb eredményeket produkálok.

Tanulságok magam számára

 1. "Gyurci, a büdös életbe ne vegyél PnP-t. Ha valaki megtudja, hogy ezt tervezed, az szívlapáttal verjen addig amíg mozogsz."

 2. "Mindig olyat vegyél, amit aztán el tudsz utána adni, mert nagy az esély, hogy ki sem próbálod. KS exkluzív dolgok előnyben."

 3. "Ha valami tuti lesz itthon kisker forgalomban, akkor azt várd meg, mert úgy legalább a borsos szállítást nem neked kell állni."

 4. Mindent egybevetve cirka 50 dollárt költöttem havonta KS-re, de ez az átlag még jobb, ha az egyszeri megingást (kingdom death) levonom (mivel az egyszeri megingás volt, mások meg félkaró rablóba dobálják be a munkanélküli segélyt, nem?). Az átlag tovább javul, ha hozzászámolom az eladott példányokat. Alapvetően elégedett vagyok a mértéktartásommal, rosszabbra számítottam.

Teljes lista (időrendben)

 1. Omen: A Reign of War (még megvan)
 2. Agents of Smersh (eladtam)
 3. Tooth & Nail: Factions (eladtam)
 4. Mage Tower, A Tower Defense Card Game (pnp)
 5. Heroes of Metro City (pnp)
 6. Manhattan Project - Mega Expansion (pnp)
 7. Pillars of Eternity (PC, zseniális!)
 8. Shadow of Sun, Valkyrie Incident, Stone & Relic (még megvan)
 9. Kingdom Death: Monster (készül)
 10. Dragon's Hoard (eladtam)
 11. Realm Works - Streamlined RPG Campaign Tools (PC)
 12. Torment - Tides of Numenera (készül)
 13. Alien Frontiers 4th edition (még megvan)
 14. Among the Stars: The Ambassadors (még megvan)
 15. Xia: Legends of Drift Systems (még megvan)
 16. Turbo Rally Racing Card (még megvan)
 17. Kingdoms of New World playing cards (készül)
 18. Bedlam (még megvan)
 19. Tiny Epic Kingdoms (még megvan)
 20. Darkest Dungeon (készül)
 21. Draco Magi (pnp)
 22. oddball Aeronauts (pnp)
 23. The Nile Ran Red (pnp)
 24. Stay Away! Cthulhu is Back! (pnp)
 25. Conquest of Speros (pnp)
 26. Among the Stars: Promos (még megvan)
 27. Catacombs (készül)
 28. Linkage (pnp)
 29. Agents Return (pnp)
 30. Rise to Power (pnp)
 31. In Security (még megvan)
 32. Psychological Warfare (pnp)
 33. Gunman's Law (pnp)
 34. Evolution (még megvan)
 35. Pocket Odyssey (készül)
 36. Speakeasy (pnp)
 37. Zombicide: Season 3 (készül)
 38. Pocket Dungeon Quest (készül)
 39. Dead Men Tell No Tales (pnp)
 40. Who is in the Tavern (készül)
 41. Rise of The Kage (készül)
 42. V-Commandos (készül)
 43. ThunderTrack (pnp)
 44. Space Cadets: Away Missions (készül)
 45. Trickerion (készül)
 46. Goblin Breakfast (pnp)
 47. Lost Woods (pnp)
 48. Blood Rage (készül)
 49. Vault Vars (készül)
 50. Wamp Select Series Paintbrushes (készül)