Az igazságtalan nottinghami bíró

Az igazságtalan nottinghami bíró

Csókolom. Próbaidős, vendégíró-szerkesztő lettem, itt, Gyuri kapitány kegyetlenkedésketől mentes kalózhajóján, aminek neve (szerintem): Szűz Roger. De ez az írás nem a hálákodásról fog szólni, amiért felvettek. Ez az írás (részben) a Sheriff of Nottinghamről fog szólni, amiről Gyuri kimagaslóan nagyszerű, magvas, Nobel-díjra kifejezetten érdemes cikkében már beszámolt.

Az élet igazságtalan. És nem csak úgy általánosságban, kezdve az észak-koreai mindennapoktól, a belső-afrikai éhínségeken át, a dél-amerikai nyomortelepekig. Nem csak nagy globális igazságként kimondva az, hanem egészen hétkönapi területeken is igazságtalan az élet, ahol nem is sejtetnénk: például a társasjátékipar berkeiben.

Az 1950-es években megjelent egy játék Contraband címen. Amelyben különböző árukat kellett átcsempésznünk a határon, úgy hogy minden körben más játssza a vámost. Az MB sok országban sok nyelven kiadta a játékot, nekünk velószínűleg azért nem cseng ismerősen a címe, mert (1) túl fiatalok vagyunk hozzá, vagy (2) ha mégis elég idősek vagyunk, akkor meg persze a Vasfüggöny fogta meg Csempészáru c. csempészárut. Mert mégis hogy vette volna ki magát, ha Zánkán árucsempészést játszottak volna a fiatal úttörők.

Konyak csempészés az 1950-es években

2006, Hart an der Grenze! (Gondolom ez a cím kifejezetten tetszik azoknak, akik szerint németül csak ordítva lehet beszélni.) Ebben a játékban szintén árut kell becsempeszéni a határon. Vannak legális javak mint a rumbatök meg a sombrero, és elvámolandók, mint a kitűnő Cohiba szivar. Mindemellett a játék tartozékai szemkárpáztatóak: sheriff csillag, klassz fémbőröndök, amibe a külföldi javakat tárolhatjuk, és szép kártyák. A Kosmos igazán kitett magáért ennél a játéknál. Ismeritek? Hallottatok róla? Talán igen, páran játszottak is vele, néhanyatoknak biztosan meg is van.

Tequila csempészés 2006-ban

2011, Robin Hood. A Galápagos Jogos fogta az árucsempészős játékot, és áttették a Sherwoodi erdőbe, a Tequila helyett már mézsört kell csempésznünk. Kicsit változtak a szabályok a Hart an Der Grenze-hez képest: vannak apróbb eltérések az áruk eladásában. A komponensek egyébként nem túl szépek, inkább a Win95-ös grafikákat idéznek. Hallottatok róla? Gondolom nem túl sokan, pedig rajta volt a 2011 magyar esseni gyűjtőlistán is, és in simán átsiklottam felette...

Mézsör csempészés 2011-ben

2014, Sheriff of Nottingham. Ez a Robin Hood újrakiadása, majdnem egy az egyben. Persze kapott szép optikai tuningot, és Tom Vasel azt mondta róla, hogy egy gyöngyszem, sőt ezzel a játékkal indult útjára a Dice Tower Essential's márka. Egy logó, ami azt jelenti, hogy Tom Vasel szerint ennek a játéknak ott a helye minden valamire való játékos polcán! Hallottatok róla? Persze, tele van vele az Internet, Will Wheaton elvitte a TableTop-ba, és vicceskedve játszottak vele. Született a játékról kb. 50 videó review az elmúlt hónapokban, míg a Hart an Der Grenze-ről és a Robin Hood-ról összesen kettő-kettő. Mindenki játszani és birtokolni akarja ezt a játékot.
Mézsör csempészés 2011-ben

Kedves kiadók, akik talán most azon gondolkoztok, hogy a ti játékotok babérjait, miért az Arcane Wonders aratja le, hiszen ugyanez a játék létezik nektek köszönhetően kb. 60 éve, mégsem érte meg nektek újranyomni... Nem a nottingham bírája igazságtalan, ilyenek vagyunk gémerek. Kitartott kurvák, akiknek a csillogó grafika kell és Tom Vasel féle hype együtt! Ha akarjátok hívhatjátok akár PR-nak is, a lényegen ez már semmit sem változtat...