Battlestar Galactica - Daybreak és zárszó (4. rész)

Battlestar Galactica - Daybreak és zárszó (4. rész)

A linkekre kattintva megtaláljátok a cikksorozat első, második és harmadik részét! (a linkek csak megjelenés után kelnek életre)

7 Daybreak kiegészítő

7.1 Mutineer


Számos félresikerült kísérlet után harmadjára végre sikerült összetákolni egy korrekt megoldást a négy- és hatjátékos verziókra, ilyen felállásban ugyanis bekerül a Loyalty pakliba a Mutineer lap (a korábbi Sympathizer/Sympathetic Cylon lapok pedig mehetnek örökre a dobozba).
Maga a lázadó mechanika nagyon egyszerű: aki ezt a Loyalty lapot húzza, az a saját köre végén kap a Mutiny pakliból egy kártyát, de csak akkor, ha a krízislapon van ugrás ikon. A trükk az, hogy a Mutineer kezében maximum két ilyen lap lehet: ha megkapja a harmadikat, automatikusan megy a börtönbe.

A Mutiny lapok hasznosak, de ezeknek az előnyöknek mindig ára van: az egyik lappal növelhetjük eggyel az élelmet, de ezzel együtt a táblára kerül egy basestar ás három raider is.

A Mutineer hovatartozás lap ugyan csak páros játékosszámnál kerül be a játékba, de - hasonló hangzású - Mutiny kártyákat bármelyik játékos kaphat, elsősorban a megújult treachery pakli “segítségével”. Korábban írtam, hogy a Mutineer játékos a harmadik lap felhúzásakor megy a börtönbe: ez a többi játékost is fenyegeti, ráadásul velük kevésbé elnéző a rendszer, mivel ők már a második Mutiny lap birtokbavételekor a böriben találják magukat. Ennek következménye, hogy a játékosok a kedvezőtlen következmények ellenére is meg akarnak majd szabadulni ezektől a kártyáktól, mégsem lehetünk biztosak benne hogy cylonok.

Összességében véve a Lázadó mechanika remek újítás, mellyel végre sikerült egy olyan négy- és hatjátékos módot adni a rajongóknak, amit a BSG érdemel.

Értékelés: ★ ★ ★

7.2 Új képességlapok

Daybreak skill cards

Az új színes lapocskák leginkább az Exodusban bevezetett koncepció folytatásának tűnnek: kapunk újfajta nullás lapokat, melyekkel kis értékük ellenére rendesen bezavarhatunk a tesztek megszokott menetébe. A skála másik végén most ugyan csupán ötös értékű lapok találhatóak (az Exodusban található hatosok helyett), de ezeket is elég fájdalmas olykor bedobni egy fontos skillcheckbe.

A kártyák jó része az új mechanikákhoz kapcsolódik, ezáltal jobban integrálva őket a játékmenetbe: az egyik lappal szerezhetünk Assault Raptort (mely három csillagot kapna, ha lenne saját fejezete), amivel kint maradhatunk az űrben az FTL-ugrások után. Ez aranyat ér a pilótáknak.

A fentieken kívül kapunk egy teljesen új Treachery paklit is, mely a korábbihoz képest elég kíméletlen: számos alkalommal “juttat” Mutiny lapokat a játékosoknak, melynek következtében igen gyakran köthetünk ki a börtönben. Az új pakli jelentősen megváltoztatja majd a játékstílust, mivel folyamatosan ügyelnünk kell rá, nehogy túl sok ilyen lap kerüljön a kezünkbe.

Értékelés: ★ ★ ☆

7.3 Cylon Leaders, második nekifutás

A Pegasusban bemutatkozó Cylon Leader koncepció olyan balul sült el, hogy az utolsó kiegészítőben az egészet rebootolták. A sokat szidott Agenda lapokat a Motive kártyák váltják, melyekből a játék elején, majd az alvó ügynök fázisban is kettőt-kettőt húz a Cylon Leader. Ezek tulajdonképpen feladatok, melyekből legalább hármat meg kell oldani és egyben elköteleződést is jelentenek a cylonok vagy éppen az emberek mellett. A kiegészítéssel akár már heten is lehet játszani a BSG-t, de ekkor már tenyleg nagyon hosszú egy parti, ezért ezt csak fanatikusoknak ajánlanám.

A modul több szempontból is kiváló. Először is, egy harmadik, teljesen egyedi játékstílust tesz lehetővé, mely nem túl kiszámítható: a Motive dekk igen vaskos, és gyakran előfordul, hogy a játákos fele-fele arányban húz ember/cylon lapot, azaz tulajdonképpen ő döntheti el, melyik oldalhoz szeretne tartozni. Ilyenkor ráadásul a helyzettől függően akár menet közben is "válthat" oldalt, ami átélve sokkal-sokkal jobb, mint leírva.

Hab a tortán, hogy bár maga a Agenda pakli kukába került, a Pegasusban kapott Cylon Leadereket használhatjuk az új koncepcióban is, így nem teljesen fölösleges a beszerzésük. Mindent egybevetve hasznos, de azért nem nélkülözhetetlen kiegészítés.

Értékelés: ★ ★ ☆

7.4 Endgame: Search for Home

Demetrius

A Search for Home a sorozat befejező aktusát jelenti, melyben az emberiség az eredeti otthonát, a Föld bolygót keresi. Egyértelmű nehezítésről van szó, mivel a flottának tíz "távolságnyi" ugrást kell megtennie nyolc helyett (elnézést a magyartalan megfogalmazásért). A modul keretében kapunk egy Mission paklit, egy Demetrius táblát és egy Rebel Basestar táblát, ám utóbbi nem kerül automatikusan játékba. A végjáték során a játékosok a Küldetés pakliból fednek fel lapokat: ezek változatos kihívások elé állítják a csapatot, céljuk végsősoron pedig a megnövelt ugrásigény kompenzálása. A Search for Home lap sikeres kijátszása esetén egyenesen kettőt ugorhatunk, ami hatalmas előny. Érdekes és erős küldetés lap a Cylon Feltámasztó Hajó felrobbantása is, mely a Cylonok dolgát nagyon meg tudja nehezíteni.

Rebel Basestar
A modul legnagyobb problémája (az esetleges lapjáráson kívül), hogy a játék végefelé már nagyon nehéz kiszorítani a szükséges akciókat és lapokat egy-egy küldetés megoldásához. Szintén mínuszpont nálam, hogy a Rebel Basestar egyetlen konkrét küldetéslap teljesítésekor kerül játékba, így könnyen megeshet, hogy partikon keresztül nem is látjuk. Kétségek között vívódom, hogy egy vagy két csillagot adjak erre a végjátékra. Tény, hogy ez tetszik legkevesbé a három végjáték közül, így inkább tökös leszek és marad az egy csillag. Azonban ez nem ugyanazt jelenti mint a Pegás Cylon Leader mechanika esetében: azt bevallottan elrontották, míg a Search for Home csupán nekem nem jön be. Gondolatban mindenki jogosult kettesre átállítani, ha nem ért egyet: mint mondtam, én is hezitálok.

Értékelés: ★ ☆ ☆

8 Ajánlás

Talán még sosem írtam ennyire hosszú ismertetőt (kivétel lehet a KDM), meglepődnék ha sokan végigolvastátok volna. Ezért álljon itt egy rövid összefoglaló az általam preferált kombinációkból.

Ha csak egyetlen kiegészítőt akarok megvenni: Exodus. Habár az Ionian Nebula nem a legerősebb endgame, a Cylon Fleet tábla, a Conflicted Loyalties modul és a fantasztikus képességlapok miatt számomra egyértelmű a választás.

Ha van pénzem két kiegészítőre is: Exodus, Daybreak. A Pegasus sokmindent elhibázott, így részemről ez a legkevésbé ajánlott kieg.

Ha hatan vagy heten akarjuk játszani: Daybreak. A helyrepofozott Cylon Leader koncepció és a Mutineer modul miatt ez az ideális választás sok főre, de tessék felkészülni, hogy nem lesz rövid.

Mi az ideális setup, ha pénz nem számít

Pegasus: Pegasus board + Skill cards
Exodus: Conflicted Loyalties + Cylon Fleet board + Skill cards
Daybreak: Mutineer + Treachery deck + Assault Raptor + Mircale Tokens + Skill cards
Endgame: New Caprica (Pegasus)

”Sétahajózgatás a kozmoszban” összeállítás

Pegasus: Pegasus Board + Skill cards
Exodus: Cylon Fleet board + Skill cards
Daybreak: Skill cards + Assault Raptor + Mircale Tokens
Endgame: Ionian Nebula (Exodus)

”The Cylons Strike Back” összeállítás

Pegasus: Skill cards
Exodus: Cylon Fleet board + Skill cards
Daybreak: Skill cards + Treachery cards
Endgame: New Caprica (Pegasus) vagy Search for Home (Daybreak).

9 Zárszó

Hasznos linkek rovatunkban melegen ajánlom a UniversalHead féle segédletet nyomtatásra és laminálásra, valamint a Battlestar Loyalty appot is. Ez utóbbi hasznosabb, mint gondolnánk: a Loyalty lapok összeállításakor könnyű hibázni, utólag pedig egyszerűen lehetetlen ellenőrizni, hogy mindent jól csináltunk-e. Egyszer bizony az is megesett, hogy letoltunk egy egész partit cylon nélkül, mindenki csodálkozott is, hogy milyen békés volt az utunk. Szintén újdonság volt számomra, hogy egy lelkes fan megcsinálta a kombinált szabálykönyvet, ez bizony aranyat ér!

Ha pedig valaki azt szeretné, hogy elférjen az összes kieg egy dobozban, annak szégyentelenül ajánlom a saját tervezésben készült habkarton inzertet.

A játék negatívumai más játékokban rettenetesen idegesítenének: Az összesen négy közel egyforma hosszú szabálykönyvből időnként igen nehéz gyorsan megtalálni a válaszokat. A fényképpel illusztrált lapoktól, helyszínektől és karakterektől más játék esetbében kiverne a víz. A kiegeket is beszámítva zilliárd fajta pakli és tábla (!!!) jár a játékhoz, ráaadásul egy-egy parti nagyon hosszúra is tud nyúlni. Mégis, a BSG ezekkel együtt is az ameri játékok koronázatlan királya. Az, hogy a negatívumok megismerése után sem csökkent a szeretetem iránta, azt jelzi számomra, hogy talán a legjobban sikerült adaptációval van dolgunk. A BSG kötelező darab, mely nemcsak a sorozat rajongóinak polcán érdemel kiemelt helyet.

So say we all!

Ha tetszett a cikksorozat, az ismertetők oldalunkon sok egyéb érdekes írást találhatsz

Kategória: Sci-fi

Játékosszám: 3-6

Korosztály: 10

Nyelvfüggőség: Nagyon nyelvfüggő

Értékelés: ★ ★ ★ ★ ★


Gergő különvéleménye: Azon - valószínűleg kislétszámú - csoportba tartozom, akik még csak nem is hallottak a BSG tv sorozatról, mielőtt leültek volna játszani a társasjátékkal. Az űrben puttyogtatós sci-fi nem annyira az én stílusom, na. Így az elején elég sokmindent nem értettem. 'Kik' azok a cylonok? Miért nem választja soha senki Lee Adamát? Hol lebzsel Helo a játék elején? Miért sóhajt fel mindenki, hogy "huhh, AZ a jelenet!", amikor a kezébe kerül Boomer karakterlapja...?
A játék azonban a 'lore' ismerete nélkül is megfogott. BSG-szűzként néhány játékelem bizony mondvacsináltnak tűnik, de a hangulat magával ránt, mint egy kinyíló légzsilip. Szóval, hogy érdemes-e leülni a játék mellé, ha azt sem tudjuk, mi az, hogy Battlestar Galactica? A válasz egyértelmű 'igen' a részemről. Sőt, a hangulata annyira tetszett még jó sok játék után is, hogy végül rávettem magam, hogy belenézzek a sorozatba. Amit azóta minden létező hozzácsapodó minisorozattal, filmmel együtt végignéztem kétszer.
A történetet és a karaktereket ismerve már nagyon sok minden több értelmet nyer a játékban, sokszor volt "ez pont olyan, mint a társasban" pillanatom a sorozat nézése közben. Persze, a sorrendiség valójában fordítva igaz. Ha egy adaptációra lehet mondani, hogy tökéletes, akkor ez a játék az. Pontosan azt nyújtja, amit a dobozra írtak: "Battlestar Galactica - A társasjáték".

Ahogy a sorozat, úgy a dobozos verziója sem tökéletes. Vannak más játékok, amik ugyanezt az árulós-túlélős játékmenetet kevesebb körítéssel és rövidebb idő alatt leszállítják. A kiegészítők tartalmi minősége ugyanúgy hullámzó, mint a sorozat és a spinoffjai: vannak kihagyhatatlanok, és van, amelyiket a teljesség kedvéért egyszer érdemes azért bepróbálni. Amiben a BSG mégis veretlen a maga kategóriájában az a hangulata. A társasjátékok egyik vonzó tulajdonsága, amiért sokan rendszeresen leülünk egy asztalra terített kartonlap köré, hogy rövid időre egy másik világban, egy másik szerepben találjuk magunkat. Néha energiamágnás szupervállalatokat irányítva gyújtunk fényt családok millióinak otthonában, máskor tököt ültetünk a kertben; lehetőleg többet, mint a szomszéd. Aki arra vágyik, hogy néhány órára egy galaxisokat átrepülő csatahajó admirálisaként lázadó robotokat vagy épp a saját lázadó legénységét tartsa kordában, az ennél a játéknál jobbat garantáltan nem talál.


Ádám véleménye (megint hosszabb mint az eredeti cikk):
Íme, a végére is értünk a kiegészítők sorozatának. A Daybreak egy kifejezetten nagy, 3 éves szünet után érkezett a boltokba akkor, amikor már úgy érezte a legtöbb BSG rajongó, hogy bár népszerű a játék, mégsem biztos, hogy az FFG befejezi a történetet. Legnagyobb örömömre a sorozat 4. évadját is sikerült feldolgozni. Úgy érzem, hogy az írósztrájk után gyengélkedő sorozat a 4. évadra kapott új erőre. Itt láthattuk az egyik kedvenc történetszálam, a Zarek és Gaeta vezette zendülést, illetve a méltó lezárást is kaptak a legnagyobb rajongók: ezt bár sejtettük de sose lehettünk biztosak benne. Eljutottunk végre a Föld-re! A kiegészítőben ezeket a történeteket természetesen megkapjuk, de a legnagyobb erénye amellett, hogy kb. mindent rendbe rak a társasjátékban, egyfajta metakiegészítőként is funkciónál és sok eleme a korábbi kiegekkel kellemesen összekapcsolható, vagy szép magyarosan kombózik rá.

Először is ugye rendbe rakja a Gyurci által is emlegetett 4 és 6 játékos módot. Ahogy leírtam már a Pegasus során, a készítők nehezen tudták belőni azt a bizonyos „fél cylon játékost” amit ezen létszámok balansza megkívánt. A Daybreak Mutineer és Cylon leader módja annyira jól sikerült, hogy bármelyiket alkalmazhatjuk a 4 és 6 fős változatban is és viszonylag kiegyensúlyozott játékmenetet kapunk. Sőt a BSG-ről elterjedt az a tévhit, hogy csak 5 fővel és 2 cylonnal az igazi. Erre tudnék pro és kontra érveket is mondani, de most inkább nem megyek bele. A lényeg, hogy egy 2 cylon-os 5 fős játék balansza is el tud szállni, de hát ameriről van szó így kénytelenek vagyunk belenyugodni. Nos a Daybreak-kel az 5 fős változatban akár lemondhatunk a 2 cylonról és használhatunk 1 cylon, 1 Mutineert és 1 cylon leadert is ami a hozzám hasonló „mindent bele” felfogású játékosoknak szerintem tetszeni fog. A hab a tortán, hogy talán így az egyik legkiegyensúlyozottabb a játék szerintem, vagyis így még nem futottam megnyerhetetlen partiba egyik oldalon sem. További előny, hogy az addig ritkaságnak számító 4 fős játék is egész jó lett a kieggel. Sokaknak a BSG pont az az ameri, amely a tulajdonképpeni nulla holtidő miatt akár 6-7 fővel is kellemesen játszható, így nincs is késztetés 4-en játszani. Ennek ellenére most már több Daybreak-es 4 fős futammal a hátam mögött bíztatok mindenkit, hogy akkor se mondjon le a játékról ha nincsenek meg 5-en. Na most, hogy a létszámokat kiveséztem nézzük a két modult. Bár Gyurci tulajdonképpen mindent elmondott, ami fontos, így itt tényleg csak kiegészítenék.

A Mutineer, mint már említettem, az egyik kedvenc történetszálamat dolgozza fel a sorozatban, mégpedig a Zarek által vezetett zendülést. A történet feszültsége visszaköszön a modulban is, hisz sosem lehetünk biztosak abban, hogy ki kerül börtönbe (ami különösen fincsi az Exodus-os Crossroads modullal egybekötve). A Mutineer lapok néha hasznosak, de gyakran csupán kényszerből kell kijátszanunk, hogy megszabaduljunk tőlük, ez pedig értékes akciókba kerül. Talán kicsit felértékelődik az Elnök szerepe is így, mivel a megújult Colonial One-on a sajtón keresztül szépen kontroll alatt tudja tartani a Mutiny lapokat. Azért nem kell izgulni: egy Mutineer-es parti sem a börtönben kuksolásról szól, de arra fel kell készülni, hogy a legváratlanabb helyekről kaphatunk ilyen lapot a kezünkbe, pl: Crisis pakliból, új treachery dekkből, stb. A téma nem túl erős, de amit kell azt hozza az opció és kapunk végre egy korrekt játékmódot páros játékosszámra is.

A Cylon leaderről ugye már írtunk a Pegasusnál. Gyurcival egyetértek, hogy ez a második nekifutás sokkal jobbra sikerült. Tényleg érdekes, ahogy optimális leosztásnál ő dönthet, hogy az emberekkel vagy épp a cylonokkal akar nyerni. Ugyanakkor a véletlen szerepe továbbra sem elhanyagolható és előfordulhat, hogy teljesen cylon vagy ember párti leaderrel van dolgunk. Szerencsére a „húzd meg, ereszd meg” mechanikát itt korrektebbül belőtték, mint a korábbi Agenda kártyákon. Valóban nyerhet úgy a cylon egyik oldallal, hogy közben a másikat is segíti. Az külön öröm, hogy mind a 7 cylon modelt megkapjuk, így a Pegasus-al együtt bárkit választhatunk. A legérdekesebb talán a 8-as modell akinek a karakterét már Boomerként játszhattuk az alapdobozban, de most már Athenaval is lehetünk, sőt ha akarjuk egy partiban játszhat egymás ellen/mellett Boomer és Athena is. Azért is emeltem még ki ezt a karaktert, mert ő az egyetlen cylon vezér, akinek van piloting skill kártyája és emiatt pilótaként tematikusan akár vadászgépbe is ülhet. Nincs is annál jobb, mint mikor egy olyan játékos kezében van az űrbeli feladatok megoldása, akiről nem is tudod mit akar.

A legjobb, hogy a Cylon Leaderrel és a Mutineer-el tényleg rengeteg lehetőséget kaptunk. Használhatjuk egymást kizárva páros játékosszám esetén vagy akár együtt is a fentebb leírt módon. Egyetlen negatívumot tudnék kiemelni, ami talán nem is negatívum, mégpedig, hogy a cylon vezérrel mindig eggyel csökken a loyalty lapot kapók száma, vagyis kevesebb a titokzatosság, bármennyire is igyekszik rejtélyeskedni a cylon vezér. Ezért 4 főnél én inkább a Mutineer-re szavaznék a cylon leader ellenében, de 6 főnél talán egy cylon leadernek látom több értelmét.

Ha már szóba hoztam a 4 új cylon leadert akkor pár szót írnék az egyéb karakterekről is, bár ezekről a többi kieg esetében nem sokat beszéltünk Gyurcival, hiszen mindig kaptunk 4 karit a 4 szerep egyikére: military, politics, pilot és support. Ebben a kiegben a 4 cylon leader mellett megkapjuk a szokásos 4 új karit, így sokak kedvenc Cottle dokija vagy Romo, az ügyvéd is játszható lesz. Ugyanakkor van még 4, az alapdobozos kari alternatív változata is, ezzel érzékeltetve a sorozatban végbement jellemfejlődést. Természetesen, ha valaki az eredeti vagy alternatív változatát választja 1-1 karakternek, akkor a másikkal már nem lehet senki . Arra is gondoltak, hogy 1-1 karakter alternatív változata máshol áll a ranglétrán mint az előző. Na de nézzük kik jöttek! Kapunk egy militarys Zarek-et a zendülés vezetése miatt, egy politikussá vált Apollo-t és egy vallási vezetőként support szerepet betöltő Baltart is. A negyedik karakter egy pilóta Helo, ami meg pont a kezdetekre utal, amikor is raptor pilótaként ismertük meg és a sorozat előremenetelével már többnyire a hídon katonai vezetőként láttuk.

Következőnek a skill kártyákról írnék Gyurcihoz hasonlóan pár szót. A Daybreak valóban az Exodusban bevált skill kártya rendszert követi, sőt átvitte azt a Treachery vonalra is. Az új Treachary paklival immár nem csak akkor aktiválódik 1-1 negatív dolog, ha a Pegasus-os lapokkal Reckless-é teszük a skill checket, hanem bármikor, cserébe viszont enyhébb szívatásokról van szó. Szerencsére a Reckless lapokról se feledkeztek meg: hogy ne játszhassuk ki ezeket felhőtlenül, minden Reckless esetén felcsapjuk a Treachery deck-et és ha 0-s lapot kapunk akkor aktiváljuk azt is és az azt követőt is. A Pegasus béna Sabotage mechanikáját is kijavították: a lapokra van írva, hogy milyen negatívummal jár ha eldobjuk őket. Összességében az új Treachery pakli fényévekkel jobb mint az előző.

A többi skill kártya is nagyon jól sikerült, ahogy a képen is látjátok színenként 3 félét kapunk ami már önmagában is változatosabb mint ami az alapdobozban volt. Nagyon sok lap csak különleges esetben használható, de akkor viszont nagyon jól jön. Például ki gondolná, hogy a Negotions-el jól járhatunk, hogy kapunk egy basestart a Galactica elé, de például az Exodus-os Cylon Fleet Board-dal ez kiválóan kombózik, mivel legalább tudnak aktiválódni a cylonok és a nagyobb flottájuk nem ér minket utol. Tulajdonképpen sorolhatnám a hasonló ötleteket, de jobb ha mindenki magának fedezi fel ezt a kieget is. A skill kártyák, amelyek szerintem a játék lelkét alkotják itt is nagyon jól sikerültek.

Az Assault Raptort még kiemelném kicsit mielőtt a végjátékra térnék hisz a szabálykönyv is külön opcióként foglalkozik vele. Ahogy Gyurci írja valóban óriási előny, hogy kint maradhat az űrben a pilóta vele az FTL ugrás után, ami ismét kombózik a korábbi kieggel, hisz CFB használata esetén a civil hajók is kint maradnak. Ismét értékes akciókat spórolhatunk meg pilótáink számára. Amit még kiemelnék az új raptorral kapcsolatban, hogy egy felkészült pilóta kb. elpusztíthatatlan vele. A korábbi hajókkal ellentétben igaz nem sérül, de csak 7-8-ra pusztul el. Ha esetleg mégis ledob minket egyik ügyes kezű haverunk, aki inkább a centurio-k ellen villogna, így akkor is egy Evasive Maneuver kártyával fixen megúszhatjuk a kalandot, mivel reroll mínusz 2-vel már 8-as dobás esetén se esik bajunk. Egy pilóta az űrben 2-3 kitérő manőverrel a kezében tulajdonképpen elpusztíthatatlan.

Na, és elérkeztünk a végéhez, vagyis a Földhöz. Mint írtam korábban, az egyetlen markáns véleményeltérésünk Gyurcival a játékról az az, hogy ő a New Caprica-t szereti, míg én az Ioninan Nebula-t vagy a Földet. A társaságban tulajdonképpen mindig ezt a kettőt váltogatjuk időtől és kedvtől függően. A Search for Home opció valóban nem való mindenkinek, hisz már eleve a 10 távolság is rémisztőnek hathat, még úgyis, hogy küldetésből akár 3-at is kibányászhatunk. Én viszont sokszor úgy érzem, és ezzel gondolom sokan nem értenek egyet, de néha a BSG túl hamar lepörög. Elég sokszor futunk bele abba, hogy ha nem cylon az admirális akkor három ugrásból (3+3+2) megvan a cél és 3 és 4 óra között letudtuk az egészet. A Föld változattal nagyjából fixen be tudjuk lőni egy tapasztalt társaságban a 4 órás játékidőt, míg sokkal több lehetőséget kapunk a játék során. Néha úgy érzem, hogy a többi kieg is a játék „megnyújtására” játszik, hisz 6 távolság előtt Personal Goal esetén is új lapot kell húznunk, míg az új Cylon leader motive 4 távolság után húzott kártyáit is elég necces véghezvinni, ha már csak 4 táv van hátra. Sokkal tematikusabbnak és arányosabb felosztásnak érzem a sleeper phase esetén is a 4:6-ot mint a 4:4-et. Mindegy, ez csak az én személyes véleményem, természetesen megértem, hogy egy kevésbé megszállott csapat nem szívesen öl 5 órát egy játékba és aznap este játszana mást is... de higgyetek nekem, ha belejöttök, a Földi túra is letudható 4 órán belül. Az időn túl a nehézség lehet még riasztó és ezzel is egyet tudok érteni. Az a plusz két távolság néha kritikus, főleg az üzemanyagot tekintve. Itt jól jön megint egy kieges keresztkombó, és az Exodusból a Search for Fuel skill kártya. Ugyanakkor ha kijön küldetésből a +2 vagy +1 távolság, lehet meg se érezzük a nyersanyagokat annak ellenére, hogy a Földre utazunk. Azért természetesen nem ilyen random a helyzet és eljuthatunk a Földre hagyományos úton is.

Na most, hogy mindenkit elriasztottam a Föld-től, nézzük mitől jó ez az opció. A Demetrius hajó, bár nem volt a sorozat fénypontja, a játékban nagyon jó opció. Tulajdonképpen ezzel aktiválhatjuk a Mission-öket, amelyekből ugrásonként egyet próbálhatunk meg. Ezen a hajón megleshetjük és alulra rakhatjuk a Mission deck legfelső lapját, húzathatunk egy általunk választott színből mindenkivel egy lapot vagy aktiválhatjuk a nekünk megfelelőnek hitt missiont. Ez egy tökéletes világban úgy néz ki, hogy meglessük milyen szín kell, majd azt húzatva megoldjuk a szupernehéz Mission skill checket. Valójában ez rengeteg akciót emészt fel és semmi garancia nincs arra, hogy egy rejtett cylon ne tenné alulra a plusz távolságot adó missiont. A tapasztalat azt mutatja nálunk, hogy sokszor érdemesebb csak szimplán felkészülni mindenre és áttolni az aktuális missiont, amit kapunk. A plusz távolságot adó Search for Home igaz, hogy 25 pontot kíván, de szinte minden szín jó bele, míg néhány mission csupán 14 pont környéki így megfelel egy nehezebb skill checknek. Ez azért fontos, mert ha plusz távolságra nem is bukkanunk, az összes Mission jutalmat ad a Crisis-ekkel ellentétben így biztos, hogy jól járunk. Sokszor érdemesebb kicsit vakon menni, mint görcsösen ragaszkodni a +2 (vagy +1) távolság kifarmolásához. Így olyan kincsekre is bukkanhatunk, mint a Gyurci által játékokon át hiányolt Rebel Basestar, vagy épp jól járhatunk és egy basestart örökre kivehetünk a játékból, netán esetleg elpusztíthatjuk a Resurrection ship-et. Szóval nem hülyeség a többit se megoldani. Azt hozzátenném, hogy átlagban 4-5 ugrásos partik során azért 8 db missionből befigyel 2-3 nagyon hasznos is.

Újabban a Rebel Basestar a kedvencem, ami szintén egy kiváló történetszál volt a sorozatban. Az új hajó bejövetelével bármelyik oldal is nyeri meg elég nagy bónuszokat kaphat. A teljesség igénye nélkül, a Hybrid tank nevű helyen a hibriddel konzultálva berendezhetjük a crisis deck 5 lapját tudva, hogy melyikeken nincs ugrás ikon és ismét egy keresztkombót felfedezve, a Pegasus-os Engine Room-ot használva tehetünk rá fixen és nem lesz lutri az az akciónk. A Datastreammel pedig tulajdonképpen kikereshetjük a legdurvább lapokat egy skill deckből, így akár másodjára is ellőhetjük a Scout for Fuelt vagy a State of Emergencyt az Exodusból. Sőt, ha cylon leaderrel játszunk és véletlenül a cylonokhoz kerül a Rebel Basestar a vezér a cylonok oldaláról is segítheti az embereket a Miracle tokenjét beáldozva ami óriási csavar a szabályban és a "fordított beszivárgás" egész poénos de tematikus szituációt szül. A lehetőségek tárháza végtelen, úgyhogy ajánlom mindenkinek a Mission-ök pörgetését, mert nem csak a játékot teszik színesebbé, de rengeteg témát is nyújtanak. A másik amit kiemelnék, hogy a Missionökre nem hatnak a skill check képességek és semmilyen más karakter és skill kártya képesség így a 0-s Treachery kártyák megfelelő temetője is lehet és végre megszabadulhatunk tőlük büntetlenül.

Szerintem a Search for Home egy nagyon vízválasztó opció. Véleményem szerint jól sikerült, de csak azoknak tudom nyugodt szívvel ajánlani akik nem riadnak meg a kihívásoktól és az esetlegesen megnyúló játékidőtől. Bizony előfordulhat, hogy nagyon balszerencsés cylon leosztás esetén esélyünk sincs 10 távolságot utazni, ugyanakkor a nagyobb kihívás miatt nagyobb az extázis is ha sikerül. Újabb tapasztalatokra alapozva 4 fővel ajánlanám ezt, hisz 1 cylont azért 3 tapasztalt ember még peches partiban is kordában tarthat 10 távolságon át, míg 5-6 fővel elég random, hogy ez sikerül-e. Talán kevesebb fővel pörgősebbnek is érződik a hosszabb parti.

Összegzésként úgy érzem a Daybreak kieg elhozta az egyensúlyt a BSG univerzumába. Nem hiányzott senkinek, így amikor eljött, csak örültünk neki és konstatáltunk, hogy jól sikerült. Én nem megyek ilyen részletes ajánlásokba mint Gyurci. A klasszikus kérdésre, hogy ha csak 1 kieget vennénk akkor melyiket ajánlom is kitérő választ szoktam adni. Ha a 4 és 6 fős játékot szeretnéd tutira hozni akkor a Daybreak-et, de az Exodus CFB opcióját annyira fontosnak tartom, hogy nem tudom nem ajánlani azt is. Ajánlott összeállítás helyett pedig leírom, hogy mi hogyan szoktunk játszani. A skill kártyákra, Crisis kártyákra és karakterekre nem térnék ki, hisz egyértelmű, hogy mindegyik kiegből mindet betesszük és nem finomhangolunk és házi szabályozunk semmit. Tehát ahogy mi játszunk:

  • Pegasuas: Pegasus tábla
  • Exodus: Conflicted Loyalties, Cylon Fleet Board
  • Daybreak: Mutineer/Cylon leader (látszámtól függ, lásd lentebb), Assault Raptor, Miracle Tokens, Treachery deck
    Endgame: Ionian Nebula (Exodus) vagy Search for Home (Daybreak) felváltva
  • 3 fő: játsszunk mást
  • 4 fő: Mutineer, endgame: Search for Home
  • 5 fő: 2 cylon vagy néha 1 cylon+1 Mutineer+1 cylon leader
  • 6 fő: Cylon leader
  • 7 fő: szerep setup adott ugyebár, endgame: talán New Caprica az idő rövidítése miatt és hogy Gyuri örüljön ;)

Köszi mindenkinek aki idáig eljutott, és köszönjük a heteken át tartó figyelmet! Remélem sokan próbálják ki a jövőben talán a legjobb létező amerigame-et. A kiegek nálam természetesen kötelezőek és a végső értékelésem 10/10.