Bertyák-műhely: Merchants & Marauders Festés - Egy lépés a Runewars felé

Bertyák-műhely: Merchants & Marauders Festés - Egy lépés a Runewars felé

Az alábbi cikket Bertyák István jegyzi, nagyon köszönjük neki a cikket!

Akik követik a Facebookos társasjátékos csoportot, azok tudják, hogy nemrég érdeklődtem az egészen pici figurák festése iránt. A kapott tanácsokból lényegében nekem az jött le, hogy a pici meg a normál méretű figurák nem is különböznek annyira festés szempontjából.

Ebben a cikkben megosztom veletek az első "kis figura" festési élményeimet. Igyekszem majd a cikkben olyan dolgokra kitérni, amik eddig nem nagyon hangzottak el festős cikkekben, és például a festési technikákról nem írok majd olyan sokat.

Bevezetés

Mivel a Runewars figurái igen picik, gondoltam nem azokkal kezdem, nehogy elrontsam őket. A Merchants & Marauders hajói is valamivel kisebbek, mint amit eddig általában festettem, gondoltam jó lesz kezdésnek az is (főleg mivel jóval kevesebb figurát is tartalmaz). Fontos, hogy amikor leülsz festeni legyen valamilyen célod, amit el akarsz érni a munkáddal: Ez nyilván más egy olyan figuránál, mint az Imperial Assault AT-ST lépegető, amit kitehetsz akár vitrinbe is ha szépre megcsinálod, és más lesz háromszáz Runewars figuránál, melyeken összesen nincs annyi részlet, mint az AT-ST bal lábán.

Az én céljaim a következők voltak:

  • Legyen kész gyorsan - csak akkor érdemes belekezdeni egy sereg festésébe ha értelmes ütemben tudsz haladni.

  • Maradjanak meg a jól látható játékos színek - ez fontos, mivel a készítők nem véletlenül festik olyan undi rikító színekre a figurákat. Fontos, hogy ha másfél méterről ránézel a táblára, egyértelmű legyen, hogy melyik egység kié.

  • Legyen kontrasztos a figura - Ez fokozottan igaz a pici figuráknál. Ha nem elég kontrasztos a végeredmény, játék közben egy nagy elmosódott pacának fog tűnni a mini.

A sebesség (és költséghatékonyság) érdekében futószalag módszerrel terveztem kifesteni a hajókat. Ez tömören azt jelenti, hogy egy adott színt az összes modellre ráfestesz, mielőtt áttérsz a következőre. A futószalagozásnak vannak veszélyei, például, hogy nagyon monoton, és könnyen elmegy az életkedved tőle, ha sokat csinálod. Éppen ezért fontos közben a jó zene. Ez ízlés kérdése, hogy kinek mi a jó, a lényeg hogy valami pörgős legyen különben elalszol.

Eszközök: nedves paletta, M&M hajókhoz nekem 3-as ecsetnél kisebb nem kellett. Kelleni fog körülbelül egy tucat festék, szárazecset, alapozó spray, és valami egyenes hosszú cucc amin akár 10 figurát is lehet egyszerre alapozni (Szerk: egy részletesebb cikkért az eszköztémában klikk ide)

Festés

1. Alapozás


Kis figuráknál fokozottan figyelj oda alapozáskor, mivel az a néhány részlet ami van a minin, sokkal könnyebben elveszik a megfolyt alapozó miatt, mint a nagyobb modelleknél. A megfelelő módszer a következő: kb 30-40 cm-re tartod a figurákat (ahogy máskor is remélem), és nagyon rövid lövésekkel fújogatod őket. Ha így lövögeted a figurát, akkor egy-egy réteg megszárad a következő előtt és nem fog megfolyni a festék rajtuk. Én mostanában csak fehérre alapozok, mert a világos színeket szebben fel lehet vinni rá, de ez ízlés kérdése.

2. Hajótest

A hajótestet és az árbocokat Vallejo Charred Borwn-al festettem. A festéket a palettán mindig hígítsd tovább, mint ahogy kijön a tubusból. Én a 60% barna 40% desztillált víz arányban hígítottam. (Apropó: ne csapvízzel fessetek, vegyetek desztvizet, nagyon olcsó és jobban terül tőle a festék). A barnát bőven elég durván felvinni, a képeken láthatjátok is, hogy nem igazán törődtem a melléfestéssel. Most még nem baj, ha az ágyú ablakokba meg ide-oda nem jut festék és fehéren világít. Na miért? Már hallom is a lelkes hobbisták kórusát, igen jól mondjátok, be fogjuk mosni később. Csináld meg az összes hajón a barna részeket, mielőtt a következő részre térsz.

3. Díszek

Néhány hajót feldobtam arany orrdísszel. Vallejo Glorious Gold mehet rá nyugodtan előkészítés nélkül (hígítva persze ez is).

4. Bemosás

Én a bemosót magam csinálom, igazából kb érzésre, de mondjuk 7:1:0,5 arányban rakok vizet, festéket és mosószert bele. Utána ezeket pici csövekben tárolom, ha elfogy csinálok másikat. Hasznos tipp: Ha ilyen mosószeres bemosót csinálsz te is, akkor legyen egy külön vizes edénykéd amiben a bemosó után kimosod az ecsetet. Ha a sima vizes edénykében mosod ki, akkor az ecseten lévő mosószer előbb utóbb alaposan megszünteti a sima vized felületi feszültségét is, utána meg csodálkozhatsz, ha hülyén folyik a festéked ha kell ha nem (Ezt én egy régi tapasztalat alapján írom :) ). A házi bemosó készítés előnye, hogy bármelyik színből 3 perc alatt tudsz wash-t csinálni. Csak a hajótestet mosd be.

5. Vitorlák

Én a játékosok hajóinak vitorláit a megfelelő színekre festettem, mert elég nagy felületű mindegyik ahhoz, hogy a ha valaki rápillant a hajóra, akkor egyből megmondhassa a színét. A semleges hajókat sima vitorlavászon színűre festettem. Festékek: Vallejo Gory Red, Goblin Green, Magic Blue, Gold Yellow és Bone white. A kalózok vitorláját szürke + fekete kevert színnel festettem le nagyon sötét szürkére.

Tipp: Ne nagyon fess a figurákra tiszta fekete és tiszta fehér színeket. A valóságban tiszta fehér mondjuk a frissen esett hó, de azon kívül kb semmi más. Tiszta feketéből már több van, de az sem olyan gyakori. Használj inkább nagyon sötét szürkét a fekete helyett és Bone White-al kicsit besötétített fehéreket. Sokkal kevésbé lesz tőle műanyag hatású a figura.

6. Drybrush

Két dolgot kell száraz ecsetelni: a vitorlákat meg a hajótestet. A hajótestet én Vallejo Filthy Brown-al kínáltam meg. Semmi köze színben az eredeti színhez (Charred Brown) amit ráadásul a bemosás is sötétített, de pont ezért jó, remek kontrasztot fog adni, és ez a táblán jól néz majd ki ilyen kis méretarányban. A vitorlákra szerettem volna egy "dagadó" hatást festeni, ezért az adott színek világosabb verziójával szárazecseteltem minden vitorla felső 1/3-t vagy felét. Színek: Vallejo Falcon Turquise, Camouflage Green, Blood Red. A sárgát azt fehérrel világosított Gold Yellow-val csináltam meg. A semleges hajók csontszín vitorlája tiszta fehér drybrusht kapott, a kalózoké szürkét.

Ez után már csak le kell lakkozni és bemutatni a feleségnek/menyasszonynak/élettársnak hogy alkosson véleményt. Lakkozni sprével, bemutatni lelkesedéssel.

Én az összes hajóval (24) körülbelül 6 óra alatt készültem el alapozással, lakkozással együtt. Az eredménnyel elégedett vagyok, szerintem az összes célomat sikerült teljesíteni.

Tipp: A kis figurák általában részletszegényebbek, mint a nagyok. Ezért szerintem fontos, hogy senki ne akarjon annál a határnál részletesebben festeni ilyeneket, mint amit a figura megenged. A hajós példánál maradva, egy csomó hajónak az árbóca hátul egyszerűen beleolvadt a vitorlába. Nincs ezzel semmi baj, ahol nincs árbóc oda nem kell festeni.

Azt hiszem ez minden. Ha esetleg van kérdésetek írjatok bátran. :)