Bertyák-műhely: Runewars festés - 1. nap

Bertyák-műhely: Runewars festés - 1. nap

Az alábbi cikket Bertyák István jegyzi, nagyon köszönjük neki a cikket!

Végre sikerült összegyűjtenem a bátorságomat, hogy belekezdjek a Runewars figurák festésébe. Eddig azért nem tettem, mert ilyen kis figurákat sosem festettem előtte, de legutóbb kiléptem a komfortzónámból a Merchants & Marauders-el, és tetszett az eredmény, így gondoltam belevágok ebbe is. Ezúttal kértem fényképezőt a képek elkészítéséhez, remélem minőségibb fotókat sikerült csinálnom, mint legutóbb.

1. Alapozás

Az előző festős cikkbe mindent beleírtam ami fontos lehet. Most csak annyit emelnék ki, hogy legalább 30 cm hosszú valamire tegyétek fel a figurákat minimum 10-20 darabot egyszerre, különben sok idő lesz az alapozás.

2. Így neveld a sárkányodat

Elsőként a zombi sereget akartam kifesteni, és gondoltam kezdem a legnagyobb figurákkal. A sárkány lényegében csont és hús a rajz alapján. A hús részeket Vallejo Warlord purple és Gory Red keverékéből csináltam, és átkentem vele mindent ami izom a dögökön. Ezt követően a csont részeket festettem Bone white-ra, majd a szárny hártyáját fekete és nagyon kevés szürke kombójából készülő sötét szürkére festettem. A sárkányok bordarészét eleinte hús színűre festettem, de később húztam rá csont színnel csíkokat, ami majd a végén fog jó hatást kelteni, most még nem. Ez után a fázis után jó alaposan bemostam barnával a csont részeket és a szárnyat, majd száradás után a fekete bemosóval átmentem a húson. Ezt követően a szemeket festettem ki Vallejo Goblin Green-re. A szemek legbelső részét fehérrel világosított Goblin Green-el emeltem ki. Ez után lényegében - ha akarod - már kész is vagy, de én egy titkos összetevővel megfejeltem a hús hatást, ez pedig az ezer éves Citadel Chesnut Ink-em. Ez is befolyik a mélyedésekbe, de enyhén csillogóssá teszi a felületet, így élethűbb izomzat alakul ki a sárkányon. Chesnut inket egyébként mértékkel lehet alkalmazni a csont részeken is itt-ott. A sárkány bordái a különböző mosások miatt jól beleolvadnak a környező izmokba, így olyan mintha lebomlott volna egy kicsi deréktájon a férgekről.

3. A fekete lovag

A következő nagy egység a lovas volt. Itt a sárkány szárnyára használt sötét szürkével lekentem lényegében az egész figurát, kivéve a köpeny részt, majd Citadel Boltgun Metal-al (ha ez még a neve egyáltalán a színnek) szárazecseteltem a lovon kívül mindent ami szürke volt. Ez után vettem észre, hogy a lovon piros terítő van a képen... Gory Red és Vallejo Charred brown keverékéből álló színnel lefestettem a lovon lévő pokrócot, valamint a lovag köpenyét. Charred brown és Vallejo Plague Brown keverékével festettem le a nyerget, de ha nincs elég színed, világosíthatod Bone White-al is a sötétbarnát, így megspórolhatsz némi pénzt a színek vásárlásán. Miután a nyereg is megszáradt feketével bemostam az egész figurát. Amíg a fekete mosó száradt, elkezdtem a nekromantákat, de róluk csak később lesz szó. Következő lépésben a lovat fedő vörös pokrócot világosítottam Gory Red és Vallejo Blood Red keverékével. A köpenyt először Gory Reddel, majd a kikevert világosabb pirossal highlightoltam. A lovagnak Vallejo Chainmail Silver szárazecsetes highlightot adtam, majd a kard keresztvasát Vallejo Glorious Gold-ra festettem, végül utolsó lépésként a kantárat emeltem ki kicsit sötétebb színnel, mint amilyet a nyereghez csináltam.

4. Nekromanták

Na, ők már jelentős tömegben érkeztek (8 db), így egy 20 cm-es vonalzóra került fel mind, mintha csak alapozni akarnám őket. Hosszabb vonalzót nem ajánlok, ez éppen kezelhető méret volt még. A trükkje a dolognak az volt, hogy először szemből fess le dolgokat mindenkin, aztán fordítsd meg a vonalzót és menj végig a hátukon. Elsőnek sima Charred Brown-nal mentem végig a csuhákon, plusz a fekete lovag köpenyének első színét alkalmaztam a nekromanták köpenyén is (gory red + charred brown). Vonalzó fordít, majd mindenkinek a köpenyét lefestettem hátulról is. Következő lépés egy fekete bemosás volt, majd száradás után Vallejo Dwarf Flesh és leheletnyi Sombre Grey keverékéből festettem nekik bőrt. A szürke hozzáadása opcionális, de kicsit sápadtabb hatást kelt, ami a nekromantáknak jól áll. Száradás után a lovas nyeregszínével emeltem ki kicsit a csuhát, majd a lovagokhoz kikevert gory red + bloody red-del drybrusholtam a köpenyt. Végül alaposan hígított bloody reddel még óvatosan kiemeltem a köpeny egyes részeit. Lényegében kész is vagy, én még egy Bone white szerű kevert színnel kiemeltem valami kis díszt a csuhán, plusz Vallejo Cadmium Skin és pici szürke keverékével kiemeltem a bőr részeket a kezein (ez a képen nem látszik).

Nap végi gondolatok

20 figurával készültem el ma, ami körülbelül kiteszi a zombi sereg felét. Következő napi terv a vámpírok, és csontvázak kifestése. Összesen három és fél (max 4) órát festettem. Ha ilyen ütemben tudok haladni, akkor kb 1 hét alatt kész lesz az összes egység. Fontos, hogy ha fehérre alapoztok (amit személy szerint ajánlok), akkor híg festékkel dolgozzatok. Ilyenkor a festék kicsit jobban összegyűlik majd a mélyedésekben (pl köpenyek esetén), és világosabb árnyalatú lesz a kiálló helyeken. Ez eléggé megkönnyíti a highlightolást majd a későbbiekben. Arról nem is beszélve, hogy a túl száraz festék vastagon megy fel a figurára, eltömöd vele a részleteket és aki ilyen rosszaságot csinál, annak a télapó nem hoz ajándékot.