Vendégsarok: Burgle Bros - Mr. Garris0n tollából

Vendégsarok: Burgle Bros - Mr. Garris0n tollából

*“- Kérdeznék valamit.

 • Tessék!
 • Mondjuk bejutunk a pénztárba és keresztül a biztonsági ajtókon, le a mozdíthatatlan liften,
  leküzdve a fegyveres őröket, be a bombabiztos terembe...
 • Ha egy kamera nem buktat le.
 • Ja, bocs, ezt elfelejtettem említeni.
 • Szóval ha mindez sikerülne, egyszerűen csak kisétálunk 150 millióval a hónunk alatt, anélkül, hogy megállítanának?
 • Igen.
 • Ó. Értem.”*

Mit tenne most Danny Ocean? Ez a kérdés jó párszor felmerült bennem, miközben folyosókon lopakodtam, vezérlőtermet hackeltem, széfet törtem, vagy éppen a wc-ben rejtőztem… na nem kell semmi rosszra gondolni, éppen csak felkerült az asztalra a Burgle Bros.

A kampány

Egy tematikus kooperatív játékról van szó, amelyben a játékosok egy bűnbanda tagjait alakítják, és feladatuk egy irodaház összes széfjének feltörése. A kampány tavaly tavasszal futott Kickstarteren, és annak idején ez a pár soros leírás, valamint Ryan Goldsberry szuperhangulatos, rajzfilmszerű karakterei már elegek voltak ahhoz, hogy elkezdjem érezni AZT… hiába, a heist-filmek az egyik kedvenc műfajom. Az előjelek biztatóak voltak, jöttek szépen a stretch goalok… a készítő Tim Fowers mérhetetlenül szimpatikusan és nagy odafigyeléssel vitte végig a kampányt (az utolsó stretch goalt pl. nem is értük volna el, mégis megkaptuk - tudom, nem nagy dolog, de kellemes meglepetés volt). Mindezek ellenére így is majdnem sikerült elpuskáznom: kimaradtam a csoportos rendelésből és pár órás tépelődést követően a lejárat előtt kb 10 perccel sikerült azt a bizonyos gombot megnyomni… így utólag nem is bánom, a csoportos rendeléssel ugyanis volt egy kisebbfajta kálvária, de az a sejtésem, hogy ez a logisztikát intéző külsős cég, és nem a készítők sara. Ekkor még nem sejtettem, hogy a játék jó is lesz… hiszen (spoiler) jó lett!

De lássuk, milyen is a Burgle Bros, ami a megérkezése hetében háromszor is előkerült, és osztatlan sikert aratott a családban is.

A komponensek

A doboz egy nem túl nagy irodaházat formáz: tematika és funkció itt is kéz a kézben jár, megadom az ötöst. Először kicsit furcsa volt, hogy a doboztetőt nem lehet teljesen lenyomni (ezt egy kis kartondarab gátolja), de aztán rájöttem, hogy ennek igen fontos szerepe van - így minden elfér, és nem nyomjuk pürévé a szabályfüzetet sem... (a cikkírás kezdete óta azért csak sikerült…)

És hogy mi van a dobozban? Egy valami biztosan nincs: hely. Ellentétben azokkal a játékokkal, amik koporsóméretű helyet foglalnak egy pakli kártya kedvéért, itt a doboztérfogat maximálisan ki van használva (a védőzés érdekes kérdéseket vet fel, bár egyes BGG userek állítása szerint belefér minden úgy is).

Ennyi minden, az import levegő mennyisége minimális

Szóval találunk itt rengeteg lapkát, kártyát, jelölőt, fapálcikákat (ezek a falak), pár hatoldalú dobókockát, egy csomó egyedi meeplet (tényleg egyediek, mindegyiknek más a formája), egy szabályfüzetet, és egy matricás ívet. A játék itt állítja az első dilemma elé “kisgazdáját”: mindegyik meeple-hez 2 fajta “skin” tartozik, egy hétköznapibb, és egy “betörősebb” matricaviselet. Ez persze ízlés kérdése, hogy melyiket használjuk… én szívem szerint szereznék még egy garnitúra figurát, hogy a másik szettet is felragaszthassam :) Sajnos szegény biztonsági őrökre viszont egyáltalán nem jutott matrica, de ezt betudtam annak, hogy az ő személyiségi jogaikat is védeni kell...

A dobozban 48 szobalapka van, ezek lerakása teljesen random, csak annyi van kikötve, hogy minden szinten kell lennie egy lépcsőnek és egy széfnek - az újrajátszhatóság nagyon jónak mondható. A 9 játszható karakterből max 4-et fogunk egyszerre használni, a szajré/szerszám/eseménykártyákból pedig csak a töredékét, szóval a játék még jó ideig fog meglepetéseket tartogatni. Ha pedig meguntuk a szabálykönyvben leírt pályákat, akkor online találhatunk pályagenerátort is a http://gabob.com/burgle/ címen. Itt még a pályák “hőtérképét” is megnézhetjük, vagyis hogy melyik mezőkön milyen gyakorisággal halad át az őr.


Íme a komponensek betörős katonás rendben

Miután felsetupoltuk a játékot, rájövünk, hogy egy háromszintes pálya képes majd’ 1 méter hosszan elterülni az asztalunkon, erre nem árt felkészülni. Persze erre is van megoldás: lehet rendelni tornyot, amivel a szinteket egymás fölé pakolhatjuk - ez amúgy nem annyira tetszetős megoldás, az én antizongorista ujjaimnak már a Colt Expressnél is sokszor gondot okoz a vagonokba nyúlkálás, szóval ezt inkább kihagytam (másik oka pedig a horribilis ára volt).

A karakterek

Ez az, ami még nagyon tetszett már a kampány alatt. Bár akkor még nem voltak végleges képességeik és grafikájuk, már akkor látszott hogy itt a heist-filmek legjobb hagyományait tükröző, változatos brigáddal lesz dolgunk. Van itt mindenki, aki csak szóba jöhet bankrabló körökben - a teljesség igénye nélkül: Robbantós, Akrobata, Hacker, Lángelme, Megfigyelő… mindenki más és más különleges képességekkel rendelkezik, amik majd nagyon jól fognak jönni a játék folyamán.

A játékmenet

Mint már említettem, a játék célja, hogy a játékosok az összes széfet kirámolva megszökjenek az épület tetején át. Ehhez természetesen meg kell találni, majd fel kell törni a széfeket.
Minden játékos körönként legfeljebb 4 akciót hajthat végre. Ez így elsőre soknak tűnhet, de vannak lapok, amikre pl csak 2-3 akció elköltésével lehet belépni, valamint van olyan szajré, ami miatt eggyel több akcióba kerül egy másik játékossal egy mezőre lépni… ja nem mondtam? Mivel a kasszafúró élete nem csak játék és mese, minden megszerzett zsákmánnyal együtt egy jó kis hátrányt is akasztunk a birtokosa nyakába. Ezek egészen változatosak, a kedvencem a perzsamacska, ami elkóborol a pályán… és ugye nem mehetünk ki, amíg az összes cucc nálunk nincsen, szóval valakinek még össze kell szednie a mocskos dögöt tündibündi kis szőrgolyót.

Mivel a Burgle Bros lapkafelfedezős játék, az akciók nagy részét a mozgás, vagy a leskelődés fogja kitenni. Az eddigi játéktapasztalatok alapján nem javasolt bespeedezett vadkan módjára átcsörtetni a pályán, inkább a lapulás és megfontolt (urambocsá’ lassú) haladás a kifizetődő.

A körünkben a következő dolgokat csinálhatjuk:

 1. Mozgás - felfordítunk egy szomszédos lapot, és azonnal átlépünk rá. Ez különösen kellemetlen tud lenni, ha az adott szoba be van riasztva, de jól tud jönni, ha pl. nagyon rohanni kell az őr elől. Ha éppen nagyon ráérünk, akkor:

 2. Kukucskálhatunk - felfordítjuk a szomszédos lapot, és megnézzük mi van rajta. Falakon átkukucskálni nem lehet (kivéve Hawk, neki ez a spec. képessége). Ha lépcsőházban vagy átriumban állunk, akkor a felettünk vagy az alattunk lévő szinten is megleshetjük a megfelelő lapot.

 3. Ha éppen vezérlőteremben vagyunk, hackelhetünk is. Egy adott típusú vezérlőterem az ugyanolyan típusú riasztókat fogja tudni semlegesíteni később. Ha hackeltünk, felhelyezünk a szobára egy hack tokent, amit levehetünk egy riasztás beélesedése helyett.

 4. Ha bejutottunk a páncélterembe, megpróbálhatjuk feltörni a széfet:
  a. 2 akcióért felrakhatunk egy dobókockát a lapra
  b. vagy dobhatunk a lapon lévő kockákkal

A sikeres széftöréshez megadott számokat kell dobnunk, amiket a széffel egy sorban és oszlopban elhelyezkedő szobákról olvashatunk le - már ha felfedeztük ezeket. Egy számot elég egyszer kidobni, akárhányszor is szerepel.

Az őröknek szintenként saját paklijuk van, ezek lapjai mondják meg, hogy melyik szobába fog menni az őr. Kivéve, ha riasztás van, mert akkor oda igyekszik. A játékot három lopakodásjelzővel kezdi minden játékos, ezeket úgy tudjuk elveszteni, ha velünk egy szobába lép az őr, vagy mi lépünk az őrrel egy szobába. Ha a jelzők elfogytak, még egyszer bukhatunk le… de ez már az utolsó lesz. Jó vamzer módjára beköpjük a többieket is, és vége a játéknak...
(Itt hadd emlékezzek meg egy pillanatra a Foyer lapkáról, ami szerintem a leggenyább szoba az egész játékban: itt állva már a szomszédos mezőről észrevesznek minket. Így aztán egy Foyerben dekkolva simán elbukhatunk 2-3 lopakodásjelzőt 1 kör alatt, ha az őr útja átvezet rajtunk… )


A rettegett Foyer…


...és hogy valami előnyös is legyen, a slozé, ahol lapíthatunk, mint a sz...

Ezek csak a mechanika alapjai, az apró finomságokat, a felfedezés örömét (vagy bosszúságait) szeretném meghagyni mindenkinek, aki még nem játszott a játékkal. Annyit elárulhatok, hogy nagyon tematikus kártyákkal és szobákkal fogtok találkozni. Ehhez kapcsolódóan egy jótanács: nem érdemes elolvasni játék előtt a kártyákat, így sokkal nagyobb lesz a meglepetés ereje játék közben.

A 2015-ös Kickstarter dömping legkellemesebb meglepetése volt számomra a Burgle Bros. A játék megérkezése hetében szinte minden nap előkerült, és osztatlan sikert aratott a családban is. Könnyen tanulható, ámde nem túl könnyű játékkal van dolgunk, ezért gateway játéknak semmiképpen nem ajánlanám, és hosszúsága miatt fillernek sem igazán mondható. Minimális nyelvfüggőség is észlelhető, a szobalapkákon és kártyákon olvasható 1-2 mondat formájában, de mivel koop játékról beszélünk, elég ha a csapatból egyvalaki tud angolul.

Ami tetszett:

 • kompakt méret
 • hangulat!
 • nagy újrajátszhatósági faktor
 • nehéz, de nem lehetetlen
 • jól skálázható, bármilyen (1-4) játékosszámmal ugyanolyan jól működik, sőt a BGG-n olvasni 5 fős partikról is
 • pályagenerátor az unalmas őszi estékre

És ami nem:

 • az őrökre nincsen matrica
 • full egyedi kártyaméret, védőzni nyűgös
 • kis méretű játékhoz képest nem túl olcsó

Nem csoda hát, hogy a játék felkerült a 2015-ös BGG-s toplistámra is, mindenkinek jó szívvel ajánlom, aki szereti a tematikus és/vagy kooperatív játékokat, és be tudja szerezni. Nekem pedig mindezek után muszáj lesz megismerkednem Tim Fowers többi játékával is… nem akar valaki játszani egy Paperbacket? :)

Kategória: Kooperatív stratégia

Játékosszám: 1-4

Korosztály: 12+

Nyelvfüggőség: Közepesen nyelvfüggő

Értékelés: 8.5/10

Gyurci: Csoportos kickstarter keretében érkezett, melyről olyannyira elfeledkeztem, hogy Vilinek rendesen meg kellett győznie, hogy a gazdátlan példány az enyém, amit ráadásul már ki is fizettem. Örömöm a kipróbálás után csak még tovább nőtt, mivel a Burgle Bros egy nagyon hangulatos és nagyon nehéz tolvajos játék, ahol a tematika és a mechanika szuperül összhangba került (pedig plasztik figurák sincsenek benne).

Ezalkalommal tolvajok vagyunk, akik meg akarják “mackózni” a jól védett széfet, aztán feltűnésmentesen lelépni a cuccal a tetőn át. A megszerzett szajré mókás helyzeteket teremt, a gyémánt diadém pl. annyira csillog, hogy az őrök könnyebben észrevesznek minket, a hangulat tehát nagyon ott van. Dolgunkat lézeres kapuk, csapdák, őrszemek és egyéb nagyon hangulatos szobák nehezítik. A játék nagyon nehéz, különösképpen a doboz méretéhez képest és talán picit túl sok a véletlen szerepe (hol, milyen szoba van a szinteken és merre mozog az őrszem), de a Burgle Bros ezzel együtt is nagyon egyben van, egy igazi rejtett gyöngyszem.