Ecsetszoba #1 - Mit vegyek

Ecsetszoba #1 - Mit vegyek

1. Kis mentegetődzés

Nemrég végre sikeresen kipróbáltuk az imperial assaultot festett minikkel és az eredmény számomra is sokkoló volt: míg a dobozban hevernek a figurák, addig csak simán jól néznek ki. De amint felrakod őket az asztalra és elkezded őket mozgatni, akkor már nem egyszerűen csak szépek: életre kelnek. Eddig is szívesen festettem, de azt hiszem most átléptem egy drága és kellemetlen határvonalat: nehéz elképzelni, hogy szájhúzás nélkül üljek le festetlen minikkel játszani.

Gyakran kerülnek elő FB csoportban kérdések a festéssel kapcsolatos kérdések, ezért aztán rászántam magam, hogy a köz érdekében összeüssek egy kis összefoglalót. Ehhez megnyertem Grandmaster Dani segítségét is, ő persze csupa hülyeséget hord össze, nem kell odafigyelni rá:)

Első körben csak a kellékekről lesz szó, a második és esetleg harmadik részben következnek majd konkrét festési tanácsok. Aztán majd meglátjuk, hátha valami kőprofinak is megjön a kedve wetblending és object-source lighting tutorialt írni.

Tévhit #1: Nem kell CMON profi festőnek lenni, hogy fessél. A festetlen mininél BÁRMILYEN festett figura ezerszer jobban néz ki. Igen, akkor is ha nem árnyékolsz meg kiemelsz. Ha csak rákensz egy alapszínt, meg valami ruhát és bőrszínt, már az is ég és föld.

Tévhit #2: A tehetség túlértékelt. Nagyon ritka az, hogy valaki istenadta zseniként születne. Kedvenc hasonlatomat David Gemmel (isten nyugosztalja) mondta egy interjúban: agysebésznek sem születik senki, még egy anyahméből kihúzott gyereknek sem volt szike a kezében... Aztán mégis szorgos tanulással és önfejlesztéssel csak megtanulnak műteni...Teccikérteni a szájbarágós hasonlatot?

Tévhit #3: "Nincs időm semmire, nemhogy festeni" (linkre klikkelni javasolt). A leggyakoribb kifogás, egyben a legtrébb is. Mindenkinek arra van ideje, amire szán... Nem akarsz festeni? Rendben, de ne mondd hogy nincs időd. Ha akarod lesz: vannak emberek, akik gerontofil-nyíltseb pornót néznek. Megint mások képesek eurógémekkel órákat tölteni (ez mondjuk durva). Megint mások a szabadlevegőn szeretnek lenni és élvezni az életet...legalábbis hallottam már ilyenekről, meg egyszer távolról talán láttam is...de lehet, hogy igazábol egy Yeti volt. A lényeg, hogy senki ne idegeljen a "nincs időm festeni" lózunggal. Ha akarod, lesz rá időd. Ha nem akarod, nekem az is tökéletesen elfogadható:)

Mentegetődzés #1: Ellentétben minden más híreszteléssel, én az amatőr kategoriába tartozom. Azt tudom leírni, amit már próbáltam és csináltam, mást nem. Professzionális tanácsért érdemes az inkvizítorokat felkeresni.

Mentegetődzés #2: Sokan kérdezgetik, hogy hol a legolcsóbb ez, vagy érdemesebb-e azt használni amaz helyett. Én ebbe nem mentem bele. Eleinte megpróbáltam ezt-azt - ezt majd leírom - de hamar rámentem a picit drágább, de tutira jó megoldásokra. Tettem ezt azért, mivel én totál kezdőként fogtam hozzá a dologhoz, és tökre nem volt szükségem rá, hogy párezer forintot spóroljak és cserébe olyan kudarcélményeket szerezzek, amiről nem tudom megállapítani, hogy az én bénaságom vagy a rossz alapanyagok miatt van. Bőven elég, ha a saját bénaságom miatt szívok... Ehhez jön hozzá, hogy - mint a cikk végén látszani fog - azért nem beszélünk egy orbitális kiadásról: egy drága, vagy két olcsóbb társas. Szóval ezen már tényleg nem akartam vergődni...és szerintem azoknak sem kéne, akik már dolgoznak: A hobbin ne spóroljunk, pláne, hogy egyszeri kiadásról van szó.

Mentegetődzés #3: Én 100%-ban társasjátékminiket festek, többnyire a 28 mm-es méretben (persze a nagy mobok a descentből nagyobbak), és kizárólag műanyagot (hard plastic). Nem igazán van tapasztalatom sem fém, sem resin figurákkal...

Még itt? Na akkor lássuk az orkot.

2. Mielőtt bármit vennél

Nem árt figyelmet szentelni azoknak a dologoknak, melyek nem tartoznak szorosan a festéshez. Először is kell egy nyugodt hely, ahol tárolhatod a dolgokat és ahol úgy tudsz dolgozni, hogy nem szakad le a nyakad a görnyedéstől egy óra után.

Emellett érdemes a jó világításra is figyelni. Nekem egy 60 ledes hidegfényű nagyitós lámpám van, bár a nagyítós részt nagyon ritkán használom. A lényeg, hogy erős és tiszta szórt fényre van szükség, hogy az apró megfolyásokat és hibákat észre tudjuk venni. Sokszor volt, hogy a konyhában egészen elégedett voltam a végeredménnyel, majd betartottam a lámpa alá és rögtön ültem is le javítgatni.

Lámpa

Dani:
A lámpát mondanom se kell, hogy balkezesek jobbra tegyék, jobbkezesek pedig balra. Még így is rengeteget fogsz árnyékolni saját magadnak, emiatt én kapásból két lámpával szeretek dolgozni. Az ideális igazából valami erős szórt fényt adó megoldás lenne, de az alatt már lehet, hogy izzadnék.
És nehogy azt higgyétek, hogy ha valamit láttok, akkor felesleges a még nagyobb fényerő. A szemünk is úgy működik, mint egy fényképezőgép (vagy inkább fordítva), minél nagyobb a fény, annál jobban és élesebben tudunk fókuszálni az apró részletekre. Ráadásul a szemünk se fárad el olyan hamar.

3. "Na, mondjad már mit vegyek"

3.1 Ecsetek

3.1.1 Ecset típusok

Ecsetből legalább 3 különbözőre van szükség, mindhárom egyformán fontos.

A szárazecset az egyetlen, amiből ragaszkodom a márkáshoz, mert nagyon bejött. Ebből a Citadel small drybrushra esküszöm és kis gondoskodással hosszú ideig szolgálhat. Ezt - és a legtöbb egyéb eszközt is - a wargammersben szoktam megvenni (sajnos nem kapok tőlük semmiféle fejpénzt). A szárazecsetelésről most röviden annyit, hogy ez az a technika amivel akkor is profinak fogsz tűnni, ha totál amatőr vagy, ráadásul hulla egyszerű megtanulni.

Ecsetek
Szárazecset, általános ecset és pontecset.

Az általános ecset a festések nagy részéhez használható, mindenféle nagyobb felületekre jó. Ebből kipróbáltam több márkát, de igazából nincs nagy különbség, így ezeket a hobbyművész üllői úti boltjában szoktam megvenni, ott igen jó a kínálat ecsetügyileg és nem is drágák. Viszont, ahogy Dani is rávilágított, az igazán nagy felületekhez még ez is kevés, ahhoz nekem is van egy laposfejű ecsetem, de kezdetnek ez nem elengedhetetlen.

Végül szükség van legalább egy pontecsetre, amellyel a nagyon vékony vonalakat, apró részleteket és szemgolyókat lehet szépen kivitelezni. Az ilyen apró ecsetek méretezése egészen széles skálán mozog: a 10/0 a kapható legkisebb, ez már csak egy szőrszál, az 5/0, 3/0 fokozatosan egyre nagyobbak, míg a 1, 2, stb még nagyobbakat jelöl.

Drybrush

Legalább ez a három ecset szükséges, de ha komoly a festési szándék, érdemes kiegészíteni a gyűjteményt legalább ötre és esetleg egy-két tartalék is jól jöhet, mivel az ecsetek tönkre fognak menni és nem is olyan lassan. Én a második szárazecsetemet koptatom, a harmadik általános ecsetemet és talán az ötödik pontecsetemet összesen cirka száz descent, mice & mystics és imperial assault mini után.

Dani:
Kicsit az evolúcióval szembe menve itt elsőre mindenki azt gondolja, hogy minél kisebb annál jobb. Meglepő, de aránylag ritkán van szükség a nagyon vékony ecsetekre. A munka 90%-át az általános ecsettel el lehet végezni, ha megfelelő a hegye. Jobb is vele dolgozni, mert - a fine detiallel (pontozóval) ellentétben - elég festéket tud magába szívni ahhoz, hogy ne kelljen másodpercenként mártogatni. Szóval csak akkor vegyük elő a vékonykát, ha tuti, hogy nem jó rá az általános.
A minőséggel kapcsolatban kicsit eltér a véleményem Gyuriétól. Én pont a szárazecsetelést csinálom vígan egy leselejtezett, levágott végű ecsettel, míg a másik kettőnél csakis a legjobbat veszem.
Ha vannak nagyobb figuráid is (pl. nagyobb szörnyek a Descentből), akkor szükséged lesz egy negyedik, nagy ecsetre is. Ez szerintem praktikus ha inkább lapos elrendezésű. Nagyon ronda tud lenni a nagy felületre túl vékony ecsettel felgányolt szín, nomeg igen idegőrlő meló, szóval megéri a beruházást.

3.1.2 Szintetikus vagy állati szőr?

Ez egy gyakran felmerülő téma. A kiskáté szerint az állati szőrből készült ecsettel szebben lehet festeni, de hamarabb tönkremegy. A szintetikus kevésbé tartja a festéket, de tartósabb.

Szerintem amatőr szinten nehéz különbséget tenni. Nekem mindkét típus elhasználódott egy idő után, és egyformán tudtam kb mindkettővel festeni. A szintetikus ecsetek valamivel olcsóbbak, különösen a hobbiművészben.

Márkában sem esküdnék semmire: a drágább ecsetek közül a citadel es a vallejot ismerem. A citadelnek nagyon jók a szárazecsetei, de a többi nem éri meg az árát. A vallejo olcsóbb és nagyon jó. Jó még a BőszEcset magyar márka is, de a hobbiművészben kapható szintetikusok is jó minőségűek.

Dani:
Szintetikus vagy állati szőr: szerintem annyira mindegy, hogy nekem fogalmam sincs, hogy milyenek az én ecseteim. Az biztos, hogy a kolinsky ecsetek nagyon jók. Ez egy cuki állatka és remélem, hogy nem gyilkolásszák őket az ecset miatt, hanem egy kellemes szalonban kisollóval nyirbálják a bundájukat.
Érdemes kipróbálni a nem hengeres nyelű ecseteket is. Például a Bőszecsetnek van háromszög keresztmetszettű ecsete. Nekem ez sokkal stabilabb fogást biztosít.

3.1.3 Karbantartás

A fő probléma az ecsettel, hogy a jó ecset úgy szívja fel és tartja a festéket, mint a szivacs. Ez még okés, a gondok ott kezdődnek, hogy a szőr tövénél apránként beszárad a felszívott festék és idővel széttolja a szőrt, kb mint egy kinyíló virágot. Ez különösen kellemetlen, ha egyszer elfelejted kimosni az ecsetet, az már majdnem a point of no return. Különösen hamar jelentkezik ez a szindróma a pontecseteknél, éppen ezért azt próbálom minél kevesebbet és minél körültekintőbben alkalmazni.

Alapvetően nincsenek nagy csodák, gyakran és alaposan kell öblíteni és a napi festés végeztével bő vízben kimosni. Én fontosnak tartom az ecseteket tisztító alkoholban átmosni. Néhanapján, ha már érzem, hogy szükséges kis gobostűvel megpróbálom a feláztatott akrilfestéket kibogarászni az ecset tövéből. Néha már reménytelen helyzetből sikerült újra használhatóvá tenni egy ecsetet ezzel a megoldással.

Arra is volt már precedens, hogy egy kisollóval újrafazoníroztam a reménytelennek ítélt eseteket, és így sikerült nekik nyernem pár hét plusz élettartamot, de azért ezt már csak akkor érdemes megjátszani, amikor minden más csődöt mondott.

Fontos megemlíteni, hogy az ecsetnek meglehetősen jó a "memóriája": ha egyszer bennfelejted egy pohárban vízben úgy, hogy a szálak meghajlanak, akkor baj van. Ügyelni kell tehát, hogy az ecset megtarsa a természetes alakját.

Dani:
A lemosásnál sose tunkoljuk az edény aljára az ecsetet, mert pillanatok alatt tönkre lehet vele tenni. Helyette intenzív körkörös mozdulatokkal mossuk le vízzel teli befőttes üvegünkbe. Én minden használat után meg is törlöm, és ekkor látom, fog-e még, maradt-e benne festék. Ha igen, akkor megismétlem az előbb említett két lépést. Apróbb, gyors javítási folyamatoknál sajnos ez több időt vesz igénybe, mint maga a festés, de muszáj rászánni az időt.
Ha már kezd problémás lenni a helyzet, akkor tényleg segíthet az alkoholos fürdő. Én egész éjszakára be szoktam áztatni őket. Ehhez kilyukasztottam egy kupakot, amin átdugom az ecsetet, és így csavarom rá az alkoholos üvegre. Így nem nyomódik meg az ecset alja, nem pazarlom az alkoholt (ami meglepően drága). Léteznek kifejezetten ecsettisztításra való paszták is. Én ezt még nem próbáltam, de állítólag nagyon jól működnek.

3.2 Festékek

3.2.1 Festék típusok

Nem fogok úgy csinálni, mintha mindennel lenne gyakorlatom. Igazából mielőtt nekifogtam a festésnek, jó alaposan feltúrtam az internetet és hamar rájöttem, hogy nem érdemes túlegyénieskedni a dolgot (lásd: mentegetődzés #2). Röviden és tömören, minifestéshez az emberek 99%-ának tökéletesen megfelel az akrilfesték. Persze mint minden szubjektív témában, itt is sok múlik az egyéni preferenciákon, de kezdőnként én csak ezt ajánlanám.

 • Akrilfesték: Ezek a legszélesebb körben használt víz alapú festékek. Gyorsan száradnak (5-10) perc, és nem büdösítik be a szobát. Citadel és Vallejo márkákban igen széles paletta kapható, melyeket konkrétan erre találtak ki, de elég jó minőségben lehet ilyesmit venni hobbiboltokban. Utóbbival nincs tapasztalatom, de dícsérték, akik kipróbálták. Én személyszerint inkább biztosra mentem, és Citadelt vettem, most cserélem őket apránként Vallejora, de mindkettő teljesen tökéletes kezdetnek.
 • Enamel: Igazából semmi tapasztalatom nincs ezekkel, azonban a makketezők sokat használják . Ez olaj alapú festék, bizonyos területeken szebb színeket produkál állítólag mint az akril, viszont muszáj folyamatosan szellőztetni és nagyon sokáig szárad, akár egy órig is. Léteznek vízalapú enamelek, de tudtommal a termékskála és az elérhetőség igen szolid.
 • Olajfestékek: Ezekkel lehet a legszebb színátmeneteket produkálni, elég besétálni bármelyik múzeumba és megnézni pár festményt, de mini festéshez nem biztos, hogy ideális, mivel kb soha nem szárad meg:) De legalábbis extrém türelem kell hozzájuk.
 • Vízfestékek: Nincs adat. Kapcsolják ki. Foglamam sincs használ-e bárki ilyet mini festéshez.

Végszó: kezdetnek kizárólag akrilfesték, ha nincs pénz, akkor hobbiboltból, amúgy meg Citadel/Vallejo márka wargammersből

Citadel tégely
Citadel 36mm-es tégelyek

Egy fontos mérlegelendő szempont, hogy a Citadel festékek 36mm-es felhajtható kupakos tégelyekben vannak, addig a Vallejo 26mm-es lecsavarós pipettás fiolába. Izlés kérdése kinek mi jön be inkább, de a Citadellel nekem sok gondom volt:

 • Két verzió lehetséges: Az ember a kupakról szedegeti le a festéket, ehhez azonban fel kell rázni, ami idővel jól odaszárad. Ha pedig a tégelyből magából akarod kikanalzni palettára az anyagot, akkor kell hogy legyen erre mindig valami rossz ecset/kiskanál amit állandóan takarítani kell.
 • Kétszer vagy háromszor fordult elő velem, hogy ügyesen felborítottam egy ilyen tégelyt. Mondanom sem kell, mindenkinek az édesanyja sokat csuklott ekkor, ha washt döntesz fel akkor ráadásul már visszaút sincs, kuka az egész.
 • A fehér festékem annyira ótvarul száradt be, hogy egy idő után minden igyekezetem ellenére sem sikerült rendesen becsuknom a tégelyt.
 • Végül arra is volt precedens, hogy résnyire nyitva maradt az egyik zöld festékem, aminek az lett a végeredménye, hogy mire használni akartam, ilyen szimpatikus kaucsukgumi állagúra száradt -> szintén kuka.

Vallejo pipetta
Vallejo 26mm-es üvegcsék

Szóval egy év után rendeltem egy pack ilyet (lényegében aprópénzért dobják utánad) és apránként áttöltöttem a citadeles tégelyekből ilyenbe a festékeket.

Dani:
Anno makettezésnél próbálkoztam nem akril festékekkel, de borzasztó élményeim voltak. Figurára már csak akrilt tettem, szerintem sem érdemes mással próbálkozni. Szóval Citadel vagy Vallejo ajánlott. Egy közös dolog van bennük: sose fogod tudni egyikről se, hogy hány l-lel kell írni. :)

Amúgy inkább Vallejo párti lettem én is, mert rettenetes a Citadel küblije. Nem volt ez mindig így, de az újat mintha direkt olyanra csinálták volna, hogy minél előbb tönkremenjen.
A kezdők szeretnek közvetlenül tégelyből festeni. Én is így voltam ezzel évekig, ugyanis senki nem mutatta meg nekem, hogy mi a pipettás tubus kezelésének titka. Most csak röviden, később majd lesz róla biztosan szó részletesebben: vizes paletta (wet palette). Mióta ezt tudom, csak pipettásat veszek, egyedül a washokat szeretem továbbra is tégelyből felvinni.

Vallejonál érdemes arra figyelni, hogy a van Model és Game color skálájuk. Adná magát, hogy nekünk a Game-et kell választani, de én mégis inkább a Modelt ajánlom, ugyanis több benne a pigment, jobban fed, jobban fel lehet hígítani, szóval jobb. Kicsit fura sercegős matt hatása van, de ezt majd a lakkozás eltűnteti.

3.2.2 Alapozó (Prime)

A figurák alapozása elengedhetetlen. Jól hallható volt? Nem? Na akkor mégegyszer... Az alapozás ELENGEDHETETLEN!!

Miért? Azért, mert az alapozó nagyon durván tapad a műanyaghoz, az akrilfesték pedig nagyon durván tapad az alapozóhoz. Ha valaki elkezdi kenegetni a figurát alapozó nélkül, akkor tanácsos soha nem leejteni a figurát a földre, mert nagyon könnyen lepattanhat a festék. Ugyanerre jóval kisebb esély van, ha rendesen le van alapozva a figura.

Citadel prime

A fentiek mellett az alapozó megadja az alapszínt is, ezért érdemes átgondolni, hogy mennyire lesz világos illetve sötét árnyalatú a figura: a világos alapozóra több munka sötét színeket felvinni és fordítva.

Lehet kapni spray és kenős verzióbam is: nekem a spray bejött, ezen belül pedig a fehér színű citadel verzió, mivel jobban kiemeli a figura részleteit, mint a fekete. Van azonban ismerősöm, akinek sokkal jobban fekszik a kézzel alapozás, tehát ízlásek és pofonok. A sprayvel azért nem árt kell figyelni, sok apró fújással kell alapozni, türelmesen és óvatosan. Nagyot fújni nem szabad, mert megfolyhat a festék és eltömítheti a kis réseket. Azért rettegni sem kell, ha nem szobafestő-mázoló üzemmódban toljátok, akkor nem lesz gond, csak nem kell türelmetlenkedni (igaz, Babuka?).

Dani:
Minden kezdő el akarja lógni, én is el akartam. Nem lehet. Kezdetben inkább a kézi alapozást ajánlom, pláne gyakorló miniken. Hogy miért, azért mert rengeteget lehet tanulni az ecset- és festékkezelésről. Ráérzel az ecseted súlypontjára, tudsz tét nélkül olyat játszani, hogy „mi lenne, ha most csak a kardot szeretném kifesteni úgy, hogy ne lógjak bele a markolatnál a kezébe”. Csak ne csináld túl vastagra és akkor nem lehet baj.

Fehér vagy fekete? Eleinte én is fehéret használtam a Gyuri által már említett részletkiemelés miatt. Egyszer kipróbáltam a feketét és beleszerettem. Hogy miért: mert lustáknak való. Képzeljük el, hogy a mininken van egy piros ing és egy zöld nadrág. Fehér alapozás esetén ennek a kettőnek a találkozását tökéletesre kell festeni, mert nem látszódhat ki a fehér sáv, még a nagyon mélyen lévő, nehezen hozzáférhető részeken sem. Ez igen küzdelmes tud lenni, rengeteg oda-vissza javítgatással. Ezzel szemben feketével, simán el lehet lógni dolgot, nem kell egymásra fednie a két színnek, max. megmarad egy fekete sáv itt-ott, ami még direkt jól is tud kinézni.

3.2.3 Rétegek (Base + Layer)

Lényegében amikor festékről beszélünk, elsőként ezekre gondolunk. A Citadel vonalon ez a két fő kategória létezik, mint a neve is mutatja, az egyiket (base) arra szánják, hogy az alapozóra húzd fel az első festékréteget, a másikat (layer) pedig arra, hogy szépen fokozatosan "felöltöztesd" a figuráidat...

Gyakorlatban én semmi különbséget nem vettem észre közöttük, teljesen átjárható a két kategória, sokszor kezdek layerrel és a base színeket is gyakran használom apróbb részletekhez.

Citadel paint range
Citadel termékskála: a base és layert épp fentebb írtam le. A shade és a dry lentebb következik, míg a technicalról, textúrákról és glazeről most nem fogok írni, az már kicsit az advanced kategória és nem igazán kellenek kezdéshez.

Én a következő színeket javaslom első körben:

 • Fekete (Citadel: Abbaddon's Black)
 • Fehér (Citadel: Ceramic White)
 • Élénkzöld (Citadel: Moot Green)
 • Világossárga (Citadel: Flash Gitz Yellow)
 • Vörös (Citadel: Mephisto Red)
 • Világoskék (Citadel: Calgar Blue/Altdorf Blue)
 • Narancssárga (Citadel: Trollslayer Orange)
 • Sárgásbarna (Citadel: Balor Brown)
 • Világosbarna (Citadel: Steel Legion Drab)
 • Sötétbarna (Citadel: Dryad Bark)
 • Világos bőrszín (Citadel: Kislev Flesh)
 • Ezüst fémszín (Citadel: Ironbreaker/Runefang steel).

Természetesen ennél sokkal több szín is elfér a gyűjteményben (pl. a metál aranyszín még eléggé megfontolandó), nekem most talán 30-40 körül van a készletben. Ennek a legfőbb motivációja az, hogy nincs kedvem sokat kevergetni a színeket. Eredetileg úgy képzeltem, hogy majd lesz kevés színem és mindent az alapszínekből kikeverek. Ez az elmélet aztán ott dőlt meg, hogy kikevertem valami köztes színt, lefestettem a minit...aztán később amikor ugyanazzal a színnel javítani akartam valamit, akkor már be volt száradva a keverék, nekem meg a tököm tele volt már az egésszel. Így tehát szépen fokozatosan felduzzasztottam a gyűjteményem, és most már elég ritkán bűvészkedek.

A fenti mennyiség mindenesetre valószínűleg elég elinduláshoz, egy jó kis vörösesbarnát értelemszerűen vörösből és barnából (nobel díjat ide!) lehet összehozni stb stb.

Dani:
Régen nem is volt külön Base és Layer skála. Valóban nincs különösebb eltérés közöttük. Nem ezen fog múlni, hogy egy festék mennyire fed. Azzal sajnos együtt kell élnünk, hogy vannak színek, amik nem annyira fednek. Külön kiemelném a sárgát. Egyik gyártó egyik palettáján sincs olyan sárga, amivel ne kéne vért izzadni azért, hogy akár minimális fedést is elérjünk vele.

3.2.4 Wash/Shade

A wash/shade (illetve egyéb fórumokon ink vagy thinned down paint) tulajdonképpen egy rendkívül folyékony, sötétszínű tinta, amely nagyon fontos eleme a figurafestésnek: minden figurán vannak mélyedések melyeket nem lehet, vagy egyszerűen csak nem célszerű festékkel feltölteni/eltömíteni... Erre való a wash, gyakorlatilag be kell folyatni a kis résekbe, várni míg megszárad és ezzel az árnyékolás ilúzióját kelti a figura. Kép nincs, a későbbi epizódokban majd lesz magáról a festésről is leírás, itt most az eszközökön van a fókusz.

Elég széles a wash paletta, de szerintem igazából nagyon kevésre van szükség...

 • Fekete (Citadel: Nuln Oil)
 • Hússzín (Citadel: Reikland Fleshshade)

Minden más opcionális, illetve igazából pár csepp fekete wash-sal és egy csepp festékkel könnyedén elő lehet állítani más árnyalatot is.

Dani:
Esetleg egy sötétbarna wash (Agrax Earthshade) még elkél, mert az tényleg gyakorlatilag mindenhez jó (akár a fleshshade helyett). Gyuri titokzatoskodik, de én elárulom nektek, hogy ez lesz a leglátványosabb, legjobban haladós, legfankibb része a festésnek.

Gyuri: Tényleg, a barna még jól jöhet...

3.2.5 Dry

Itt már beléptünk az opcionális kategóriába (bár igazándiból tulajdonképpen minden az...): a dry igazából nem is festék, hanem egyfajta sűrű, magas pigmentszámú rendkívül világos paszta. Annyira sűrű ez a krém, hogy ha lefordítod a tégelyt, meg sem moccan benne a cucc.

Citadel dry

Mint a neve is mutatja, ez kimondottan szárazecseteleshez való, és a legnagyobb előnye, hogy a szárazecset végén marad a paszta, egyáltalán nem szívjódik fel a szörzet tövéhez. Amúgy nagyon világos árnyalatokról van szó, talán egy picit túl világosak is, én egyet használok igazán aktívan, az pedig az...

 • Világos bőrszínű (Citadel: Eldar Flesh)

Dani:
Tényleg simán nélkülözhetőek. Eleinte biztosan, de szerintem később is. Drága így is a hobbi, érdemes elkerülni a lehúzásokat.

3.3 Lakk

A lakk szintén elengedhetetlen, pláne amennyiben ténylegesen használni akarjátok társasozáshoz, mivel a kézen lévő zsírtól és hőtől lényegében azonnal elkezd lekopni az akrilfesték. Lakkból kapható matt, fényes és satin ami a kettő között van félúton.

Ebben a témában okos akartam lenni és hobbiboltban vásároltam egy satin lakkot és az első minijeimet ezzel fújtam le, ugyanis azt ígérték, hogy ez majd jó matt lesz (és olcsó is volt). Ennek az lett a következménye, hogy olyan fényesek lettek a figurák mintha a cipőpucolókészlettel kiwaxoltam volna őket és végül a kiadótól kunyeráltam új miniket, mert nem bírtam elnézni a karácsonyi csillogást.

Ezután már a zsebembe nyúltam és vettem egy Vallejo matt lakkot, ami szerintem zseniális, ebből általában három réteget szoktam a kész minikre fújni. Persze itt is van hibalehetőség, egyszer elfelejtettem felrázni a tartályt és a festett miniket csinos fehérre fújtam...ez lényegében egy pánikrohamot eredményezett, ezeket a figurákat újra kellett festenem, szóval csak ügyesen, rendeltetésszerűen.

A matt lakk mellett szerintem érdemes venni egy kis fiola fényeset is, ez jól jön Darth Vader sisakjához és a rohamosztagosok páncéljához:) Illetve egyéb csillogó felületekhez is, Dani mester javaslata alapján ezt a matt lakra érdemes rákenni pluszban.

Dani:
Ebből is létezik ám ecsetelős is, de első nekifutásra én is inkább a spray-t javaslom, abból is a mattot. Később érdemes lesz venni egy ecsetelős fényeset direkt effektezési céllal. A fényes amúgy jobban bírja a strapát, ezért a profik azt szokták csinálni, hogy egy réteg fényesre, felvisznek egy réteg mattot. Így nem csillog a figura, mégis tartós lesz. Ráadásul, ha kopna a matt, akkor rögtön észre lehet venni a fényesedést és ki lehet javítani a kopást. Szerintem Gyuri fényes figuráit is elég lett volna lefújni egy réteg mattal, de ne mondjátok el neki. :)

3.4 Egyebek

 • Munkaállomás: Nálam gyerekek vannak otthon így pénztárcát nem kímélve beruháztam egy Citadel állomásra, lásd fölül. Kicsit ugyan most kellemetlen, hogy átköltözöm vallejo fiolákba, de végül is minden elfér így is. Viszont a lengyel hobbyzoneban elképesztően jó dolgokat lehet venni egész olcsón, ha olcsó állomásra vagy tárolási megoldásra vágysz, kezdd itt.

Citadel paint station

 • Ecsettartó: Nem éppen a legolcsóbb cucc, de aranyat ér, hogy bármilyen ecsetet bele tudsz rakni úgy, hogy nem éri a szőr el a tégely alját és következésképpen nem is deformálódik el.

 • Ecsettisztó alkohol: Én erre sem sajnálnám a pénzt, megtérül az ecsetek hosszabb élettartamával.

 • Fogkefe: A gyárban a figurákat úgy szedik ki az öntvényből, hogy egy úgynevezett szeparátor anyaggal van kikenve a forma és sokszor előfordul, hogy ebből az anyagból visszamarad valamennyi a figurán. Ezt javasolt lemosni fogkefével és szappanos vízzel, gyakran a mini is váratlanul részletgazdagabbá válik tőle, mivel néha észrevétlenül eltömíti ez az anyag a mélyedéseket.

 • Hobbikés: Jól jöhet egy ilyen is, mivel időnként - szintén az öntés melléktermékeként - sorjás lehet a mini, ezek pedig nagyon ótvarul néznek ki még a festett miniken is.

 • Paletta: Mindenféle palettákat lehet venni jó vagy kevésbé jó pénzért, de szerintem ez simán nélkülözhető. Ugyanolyan jó egy kinyomkodott Strepsilsel (influenzaszezon van úgyis:) levél vagy akár csak néhény műanyag kupak (ezekben valamiért meglepően sokáig megmarad a kikevert festék, le is lehet takarni, highly recommended).

 • Papírtörlő: Ebből bármilyen háztartási papír jó, én azt szeretem amin apró mélyedések vannak, mert az nagyon hasznos a szárazecseteléskor, jól látszik mikor kezd elfogyni a fölös festék az ecsetről.

 • Modellragasztó: Nem kapcsolódik szorosan a festéshez, de ha darabokban érkeznek a figurák össze kell majd őket ragasztgatni, ahhoz pedig Revell modellragasztót javaslok. Ezen a threaden olvasható bővebben, hogy miért nem javasolt pillanatragasztót használni.

 • Reszelő: Erre szerintem csak fém minik esetén van szükség. Asszem.

Dani:
Tekintve, hogy ezek már nem kifejezetten szakboltban kapható eszközök, egyre inkább eljutunk a házi praktikák birodalmába, és ezzel együtt az „ahány ház annyi szokás” bölcsesség is egyre jellemzőbb lesz.
Én prosztóban tolom az ipart, nincs „munkaállomásom”, nincs palettám, ezeket inkább itthon talált dolgokkal oldom meg. Az ecseteket egy közepes befőttesüvegben öblítem le, és abban is tartom, (persze egy másikban :) ). Palettának ugyanezeknek az üvegeknek a tetejét használom, illetve vizes palettát.
Spray-zéséhez elkél egy közepes kartondoboz, ha nem akarod a fél lakást is egyúttal lealapozni vagy lakkozni.
A figurák nagyon kicsik, nincs sok fogás rajtuk, pláne ha az egyik felük éppen frissen festett, ezért érdemes valami talapzatra tenni őket a festés idejére. Erre nekem legjobban a sima üdítős kupak vált be. Ha van esetleg nagyobb, hasonló műanyag kupak, akkor az talán még jobb. Node ehhez valahogy rögzíteni is kéne a figurákat. Erre én úgynevezett újrahasználható ragasztót használok. Tudjátok, ami olyan, mint a rágógumi. Nem hagy nyomot, elég erős, és könnyen oldható kötést biztosít.

Gyuri: Én egy családi négysajtos (finom volt!) dobozát ragasztgattam meg kicsit szigszalaggal és abban tolom a lakkozást. Az alapozás/lakkozást én elég gyökér módon tolom, nem ragasztom le: ha a menetszél felborítja a minit, akkor úgyhagyom és onnan folytatom.

3.5 Összefoglaló

Alábbi táblázatban végeztem nektek némi előkalkulációt, hogy milyen összegekről van szó...

budget

4. Hasznos linkek

 • Wargammers: Nem, továbbra sem kapok fejpénzt, de én rendszeresen járok ide, a srac a boltban tök jó fej, szerintem kibirhatóak az árak.
 • Hobbyművész: általános hobbibolt, az esetek 99%-ban egyedül vagyok itt fiú, szóval még csajozóhelynek is jó:) Jó árban lehet jó ecseteket, PVA ragasztót meg egy csomóminden mást is venni.
 • Hobbyzone: Iszonyatosan jó állomásaik és storage solutionjeik vannak, ráadásul teljesen jó árban. Van mindenből 26mm-es és 36mm-es verzió.
 • Kimerítő és alapos ismertető az elinduláshoz: Én anno itt kezdtem, és most is lopkodtam mindenféle tippeket onnan azokról a dolgokról, amikhez nem értek.
 • Power Palette: Ez nagyon jó cucc, bármilyen képről mintavételezhetsz vele színt, és kiadja a hozzá legközelebb állo Reaper Master festéktípust. Ez ugyan nekem nincs, viszont a következő linkkel együtt már nagyon hasznos tud lenni. Én pl csináltam már olyat, hogy valamit lefotoztam, aztán raeresztettem a képre mondjuk egy éjszakai filtert, majd a kép alapján kitaláltam mi lenne a legjobb szín az éjjeli festéshez. Szóval lehet ügyeskedni.
 • Festék konverziós tábla: Felbecsülhetetlen értékű táblázat, mely megmutatja a különböző festékmárkák közötti hasonlóságot.
 • Inkvizítorok: a legnagyobb és legprofibb hazai festő közösség (én nem tartozom közéjük:).

Internet-dudzsicuban legalább sárga övön jártas élelmes felhasználóink bizonyos tudodmilyen oldalakon további hasznos erőforrásokhoz is juthatnak pl. szerintem a CMON guide, illetve a hozzá tartozó videók egész hasznosak. Természetesen ezen felül is bőségesen találhatóak mindenféle hasznos erőforrások. Ha valaki tud ilyet, minden további nélkül beeditálom ebbe a posztba utólag is.

Végszónak pedig:

Hagyjatok