Egy évesek lettünk!

Egy évesek lettünk!

1.1 Gyurci

Eredetileg azért kezdtem bele a blogírásba, mert a tököm tele volt a facebookkal. Írhattam ugyan ismertetőket, de szerkeszteni nem lehetett, képeket sem nagyon tudtam betenni és kb fél nap alatt úgy eltűnt a tartalomtornádó süllyesztőjében, de úgy hogy soha többé nem került elő. A facebook egész egyszerűen nem alkalmas nagyobb lélegzetvételű írások kultúrált kezelésére. Emellett kevesseltem a jól struktúrált véleményeket a magyar társasjáték-szcénából, sok-sok bemutatóból hiányoltam azt a kis szikrát, amit pedig az asztal körül ülve oly sokszor - gyakran teljesen spontánul - fogalmaznak meg a játékosok.

Az első cikkekhez igyekeztem a közeli ismeretségemből vendégírókat verbuválni (volt aki lelkes volt, és volt akinek hiába rimánkodtam:), mivel szerettem volna ha több szubjektív szemszöget látnak az olvasók. Cirka két hónap elteltével Imi megkérdezett, hogy kell ilyen csilivili blogot összetákolni, mivel ő is gondolkodik egy hasonlóban. Az ő munkásságát már ismertem az LFG-ről, így aztán gyorsan rákérdeztem, nem csatlakozna-e hozzám, a többi pedig már történelem. Nem sokkal később Kunóban is feltámadt az írhatnék, aki egy monstre zombicide sorozattal mutatkozott be a blogon.

Imi kezdeményezése nyomán elkezdtünk podcastokat készíteni, ahova "BB" Pali külső tagként csatlakozott, és melyek a visszajelzések alapján nagy népszerűségnek örvendenek. Kunó meghonosította a KuKit, ami azóta sajnos kicsit elhalt. Emellett túl vagyunk a Titkos Télapón és egy nagyon sikeres jótékonysági liciten: előbbit én szerveztem a blog előtti időkben, utóbbit pedig Imi vezényli már sokéve. Idén mindkettőt behabzsolta a kisgömböc és a blog akoljába betereltük mindkettőt, remélhetőleg sokak megelégedésére.

Decemberben - talán sokak meglepetésére - nem volt poszt, ez annak köszönhető, hogy nem erőltetjük a “termelést”. A mottónk az, hogy a “blog van értünk, nem pedig mi a blogért”. Azaz kilóra nem akarunk írni, többre tartjuk a motiváltan megalkotott cikkeket. Kaptunk egy “felajánlást” is nyáron, beolvadhattunk volna egy másik blogba, amit nem szeretnék most néven nevezni. A felajánlás része volt, hogy kapunk ingyenes játékokat, cserébe pedig határidőre kellett volna írni cikkeket. A fentiek fényében talán nem meglepetés, hogy visszautasítottuk ezt az ajánlatot.

Idén ott folytatjuk, ahol tavaly befejeztük, igyekszünk olyan dolgokról írni, ami minket is érdekel és tartogatunk egy-két meglepetést is a tarsolyban.

1.2 Imi

Egy ideje gondolkoztam, hogy szükségem lenne egy új platformra, ahol azokat az írásokat is megjelenthetem és olyan stílusban, ami az LFG.hu szerepjátékközelibb közönségét nem biztos, hogy érdekli. Kédezgettem Gyurit a blog motorról, a többi pedig - ahogy Gyuri is megírta - történelem. Végül azért váltottam végleg a CFP-re, mert beigazolódott a sejtésem: ahogy társasozni, úgy blogot írni is jobb közösségben, mint egyedül. Kifejezetten jót tesz nekem, hogy Gyuri és Kunó tudnak motiválni, és az is kifejezetten tetszik, hogy tisztességes alkotóközösség révén, jól megköpködjük egymás írását, mielőtt a nagyérdemű elé tárnánk azokat. Az elmúlt hónapokban az is kiderült, hogy bár meglehetősen különböző személyiségek vagyunk, azért elég jól el tudjuk viselni egymás hülyeségeit nemcsak online, de Budapest-Krarkkó (oda-vissza) távon is. Van egy nagy kalap új ötletünk, így aztán már senki nem állíthat meg minket. Rob(l)ogunk tovább...

1.3 Kunó

Gyuri úgy fogalmazott, hogy “feltámadt bennem az írhatnék”, ami szerencsére nem fedi le a valóságot. Ugyanis régi blogger vagyok, és imádok írni. A Warhammer Fantasy wargame témában 2008 és 2014 között több mint száz cikkben osztottam az észt, majd mivel a játékot abbahagytam, ezért a blogolás is elmaradt. De az töménytelen mennyiségű írásvágy, ami abban a rengeteg mennyiségű karakterhalmazban öltött testet, természetesen nem múlt el. Már 2014 ősze óta terveztem, hogy saját társasjátékos blogot indítok vagy csatlakozok a JEM-hez, de a szerencsés véletlenek folytán egyik sem jött létre. Így, amikor Gyurci írásaihoz folyamatosan kommentelgettem, adta magát, hogy rákédezzek: csatlakozhatnék-e a bloghoz.

Nagyon örülök ennek az egésznek, hogy nem konkurens bloggerként, hanem egy csapat részeként alkothatok. Ahol lelkesedésből, de mégis igényes módon próbáluk a kedvenc hobbinkat művelő játékosok kedvére tenni. Sajnos a munkám miatt az elmúlt fél évben nem volt se időm se ihletem az írásra, így a blog is lasabb tűzün égett, de el kell árulnom, hogy virtuális szerkesztőségünkben éppen vérre menő vitát folytatok, hogy a cikkeim minél előbb megjelenhessenek.

De az egész évet tekintve, az aktív időszak maga volt a kánaán. Örülök, hogy létezik a Cruelty-Free Pirates, imádom a Podcastokat, és örülök annak, hogy írhatok.

2.1 Statisztikák

Alább összeszedtem néhány érdekes statisztikát az elmúlt évből.

Facebook lájkok száma: 277

Hirlevél feliratkozó: 31

Összes oldalmegtekintés: 42784

Legjobb hónap: Május, 7437 oldalmegtekintés

Legrosszabb hónap: December, 1234 oldalmegtekintés

Cikkek száma: Jómagam 63, Imi 30, Kunó pedig 12 cikket írt, bár az eredmény torzít, mert a vendégírásokat többnyire én raktam ki, és volt rá példa, hogy egymás cikkeit is publikáltuk pl. szabik miatt.

Asztali gépről 20302-en klikkeltek, telefonról 3999-en, tabletről pedig 871-en, azaz a túlnyomó többség továbbra is PC-ről olvas (mi mindenre nem jó a munkaidő)

2.2 A 10 legtöbbet olvasott poszt

Az legnagyobb látogatottságot a gyűjtőoldalaink érték el: az ismertetőkre 1453 alkalommal, míg a kalóz-rádióra 1433 alkalommal klikkeltek a látogatók. Ha az “egyéni” posztokat teszem mérlegre, akkor következő a helyzet:

  1. Tajemnicze Domostowo: 1229 klikk (Gratulálok Imi!)

2.3 A 10 legkevesebbet olvasott poszt

  1. Kicktekinto #2, 37 klikk (Kunó, el kell beszélgetnünk...)

Kunó: Talán le kell vonni a következtetést, hogy a Kicktekintő ebben a formában nem egy közkedvelt és életképes forma, és inkább a komolyabb tartalmakra fókuszálni, még ha imádott és megvetett kickstarterünk a mindennapjaink része is.