Érkezés: 2017

Érkezés: 2017

Messze van még Gen Con és még annál is messzebb a Spiel, de azért néhány kiadó már a február 1-én nyitó, nürnbergi játékkiállítás előtt is csepegtet információkat az idei új megjelenéseiről, én pedig felírogattam magamnak pár címet, amik – még ha nem is feltétlenül kerülnek fel a polcomra – azért igyekszem figyelemmel követni az alakulásukat.

5. Mountains of Madness


Az Iello még tavaly év vége felé jelentette be, hogy Rob Daviau - minden Legacy játékok atyja - 2017-ben H. P. Lovecraft - Az őrület hegyei c. novelláját adaptálja az asztalra. Bár sokan reménykedtek benne, hogy esetleg egy magával ragadó, legacy stílusú lovecrafti őrületben találják magukat, a szerző és a kiadó azonban gyorsan lehűtötte a kedélyeket. A Mountains of Madness fedele alatt várhatóan egy valós idejű, kooperatív társast dob piacra a kiadó. Hogy ez jó lesz-e vagy sem, idővel majd kiderül. Az mindenesetre jó hír, hogy a látványért az egyik kedvenc grafikusom, Miguel Coimbra felel.

4. Iberian Rails


A játék Kickstarter kampányáról sajnos lemaradtam, pedig az Iberian Rails kedvéért megtörtem volna az évek óta tartó KS csendet. A játék sok érdekes elemet ötvöz, kezdve a Chicago Express részvénylicitálásától, az Imperial körrendszerén át, a sok helyről ismert szerepválasztó mechanizmusig. A bolondos borító egy összetettebb játékot takar. Kíváncsi vagyok, hozzá lehet-e majd jutni a kampányon kívül is?

3. Yamataї


A Days of Wonder kiadót mindig nyomon követem, hiszen a Ticket to Ride-dal a köztudatba berobbanó kiadó az évek alatt számos remek társast dobott piacra, és közülük jó pár darab megtalálható a gyűjteményemben. Amióta a kis amerikai cég az Asmodee leányvállalata lett, úgy tűnik a „Kenner Spiel” mélységű euro játékokra szakosodnak. A Five Tribes és a Quadropolis pedig meggyőztek arról, hogy a Yamataї-t sem érdemes szem elől téveszteni.
A Bruno Cathala szerezte játékban Yamatai szigeteit utazzuk körbe különböző árukat szállító hajóinkkal. A szigetekre pedig különböző épületeket erektálunk, ezzel csalva mosolyt Himiko királynő arcára. A nem túl bonyolult szabályokat olvasva a játékmenet egyszerre idézi számomra a Five Tribe-s és Kingdom Builder-t, és én mindkettőt kifejezetten kedvelem.

2. Pandemic Legacy: Season 2

A tényen kívül, amely szerint idén érkezik a folytatás, nem sok mindent lehet tudni a Pandemic: Legacy 2. évadáról. Illetve kiszivárgott néhány kép, de igyekszem nem leleplezni előre a sztorit, már csak azért sem, mert az első kampányt még mi sem fejeztük be. Mindenesetre van annyira érdekes az 1. évad, hogy kíváncsi legyek a másodikra is.

1. First Martians: Adventure on the Red Planet

Azt hiszem a First Martians ittléte nem lep meg senkit. A Robinson Crusoe a kedvenc játékom, így kapásból előrendeltem a First Martians-t is. Hogy két játék megfér-e egymás mellett? Bizakodok, és az eddigi infók alapján talán nem remélek hiába: A két játék bár ugyan arra az akció megosztó motorra épül, de a játékélmény másnak tűnik. A Robinson egy igazi trash kaland volt King Kong-gal, kannibálokkal, kitörő vulkánokkal, ahol bármi megtörténhetett veled. Belefuthattál egy pumába, kalózok kincsébe stb. Ehhez képest a marsi játék szárazabb lesz, űrkalózok, titkos szovjet bázis és alienek nélkül. A scenariókban sokkal inkább a tudományos célok elérésért küzdünk, az életben maradást pedig nem vadállatok nehezítik, hanem a légkör hiánya és a tény, hogy a legközelebbi segítség 12 fényperc távolságra van tőlünk. Mondjuk úgy, hogy "pandemicebb" lesz a játékmenet ebből a szempontból. Ugyanakkor az egyedi küldetések mellett bekerül a dobozba két kampány is, amelyeket egy-egy nagyobb történetívre fognak felfűzni. Ráadásul a második egy legacy kampány, és bár komponenseket nem kell benne elpusztítani, végig játszani csak egyszer lehet. Az sem elhanyagolható, hogy a társast egy app vezérli, ami jól működhet ebben a játékban, hiszen már a Robinsonban is voltak késleltetett következményei a partin belüli kalandjainknak. Ezt egy alkalmazás segítségével sokkal szofisztikáltabban lehet majd kezelni.


Így február elején ennyit látok az évből, de a kiadók többsége még mélyen hallgat Nürnberg előtt, ezért az az érzésem, hogy ez a lista bővülni fog idővel. Addig azonban belesüppedek a tudatlan januárba, és mosolyogva hitegetem magam: Lám-lám, idén milyen kevés új megjelenést szeretnék megvenni. :)