Essen '15 - Gyurci listája, 1. rész

Essen '15 - Gyurci listája, 1. rész

Essen...a név, amelyre a gémerek szorongással vegyes izgalommal gondolnak. A hely, ahol a racionalitás és a pillanat hevében cselekvés örök harcban állnak. Igen, Essen nem csupán a felhőtlen boldogságról szól a gémereknek: én mindig egy négyes osztatú, egyfajta SWOT analízist képzelek magam elé, ahova el kell helyeznem magamat minden évben. Ebben a képzeletbeli diagramban a racionalitás a lelkesedéssel, a lehetőségek pedig kockázatokkal állnak szemben.

A racionalitást mindannyian ismerjük, ide tartoznak a “hány nap szabim van?”, a sarkalatos “Mennyi pénzt költhetek? (mert úgyis kétszer annyit fogok)”, a “Vajon meg lehet-e majd venni idehaza valahol ezt vagy azt?” jellegű kérdések. Ezekkel senki nem szeret foglalkozni, a legjobb lenne egy nagy meeple alakú szőnyeg alá besöpörni ezeket a problémákat, csak sajnos ha így teszünk, a szőnyeg nagyon felpúposodik, az asszony pedig orra esik benne.

Ezzel szemben a lelkesedés maga a Sátán: ha a racionalitást glóriával megáldott kisangyalnak tekintjük, aki vigyáz ránk (valamint a pénztárcánkra...és ezen keresztül: a házasságunkra:), akkor a lelkesedés egy kis vörös bibircsókos ördög, aki a vállamon ül és egy kis szigonnyal böködi a fejemet, hogy “vedd meg, vedd meg, kell a huszonhatodik minis játék is”. Ez a két kis figura ül a két vállamon és felváltva üvölt vagy éppen susog a fülembe... Mikor pedig Essenben sétálok, a legtöbb ember vállán kénköves lángokon táncoló, erőtől duzzadó kisördögöt és egy sírva nyöszörgő, alaposan agyba-főbe vert angyalkát látok, ahogy gazdáik széles vigyorral és nagy csomagokkal jönnek-mennek...hogy aztán a purgatóriumban rendesen megfizessék döntéseik árát.

A törpök élete nem csak játék és mese, hallottál már Essenről, a nagy, drága pénzszivattyúról?

A lehetőség kategóriába sorolom az exkluzív promókat, a ritka játékokat (JaponBrand, rád nézek) és a Queen gamesnél váratlanul kifogott vaskos leárazásokat, míg a legjellemzőbb kockázat általában az, hogy a doboz kinézete alapján veszek valami irdatlanul ótvar játékot, amit aztán úgy adok el, hogy ki sem próbálom, mert már szabálykönyv alapján kiesik a rostán (Hello, Intrigue City, tell me how you’re doin’). Az is benne van persze a pakliban, hogy valamit kétharmad áron kapnék meg idehaza, ha kicsit türelmesebb lennék.

A fent vázolt problémákat orvoslandó, a geekek jelentős része listát készít Essenre. Ettől persze nem lesz semmi olcsóbb, de azért így lehet a kisördög nyakába egy kis szenteltvizet loccsantani, ezt látom a mostani listám alakulásán is. Nálam általában az első lépés BGG hivatalos preview listája szokott lenni, ez egy ideális hub, ahol nagyrészt meg lehet találni a boothokat és az árakat is.

  1. Az első szűrési fázis a leírás és doboz-kinézet filter. Végigszaladok ezen a közel ezer tételen, és másolgatom a linkeket egy google doc-ba. Itt ügyelek rá, hogy véletlenül sem legyek alapos, az első cél, hogy végigérjek a listán. Mikor ezzel végzek kb 100-150 közötti játék landol a táblázatomban.

  2. A második kör arról szól, hogy kiszórom azokat a játékokat, amik rajtam kívülálló okok miatt szóba sem jön: ezek közül a legjellemzőbb, hogy nem készül el Essenre, csak demo lesz, csak német nyelven lesz, stb stb. Meglepően gyakori, hogy egy szimpatikusnak tűnő játékról nincs semmi info, ami szerintem elég furcsa Essen előtt. de ez van… Mindenesetre úgy vagyok ezzel, hogy a későbbi megjelenésekkel majd foglalkozom később (azért egy-kettőt itt is megjelölök, hogy emlékezzek rá, de tényleg keveset). Ekkor általában már bőven 100 alatt van a listám.

  3. Ezután elkezdem kinyitogatni a BGG adatlapokat. Első szűrő a board- és art filterek. Tudom, hogy ez sekélyes, de mostanra elég jól ismerem magamat: ha egy játék hányásul néz ki, akkor nem fogom szeretni. Az egyetlen eddigi kivétel a Tragedy Looper, ettől eltekintve inkább vállalom a sekélyességet, mint hogy plusz ötszáz társast átnézzek, hogy hátha mégis bejön.

  4. A fennmaradó 50-70 játéknak elkezdem elolvasni a rulebookját, illetve mostanában már videókat is nézek, régebben ehhez valahogy nem fűlt a fogam, de be kellett látnom, hogy gyakran egy 3 perces videó is informatívabb, mint egy 20 oldalas rulebook.

  5. Ideális esetben ekkor már csak 20-30 körül van a jelöltek száma, ekkor jön a legnehezebb rész, amikor a sok szimpatikus között kell (elsősorban) pénzügyi döntést hozni. Itt persze van mód kis trükkösködésre, a KS pickupok ugye nem számítanak és a az előre kifizetett preordereket is ki lehet azért magyarázni:)

A következőkben megírom a választottjaimat, valamint azokat is melyek az utolsó pontban véreztek csupán el és csak egy árnyalatnyival voltak kevésbé vonzó a győzteseknél. Szerencsésnek érzem magam, hogy az absztrakt játékok nem igazán hoznak lázba, ezt kompenzálandó viszont folyamatosan néznem kell a gyerekjátékokat. Saját legnagyobb meglepetésemre, több euró van a listámon, mint ameri: hosszas elmélkedés után erre két magyarázatot találtam. Az egyik, hogy Essen inkább hajlik az eurógémek irányába, a másik, hogy azokat az ameriket, amik nagyon izgattak, azokat évközben jellemzően megveszem. A korrektség kedvéért ABC sorrendbe rendezem a jelöltjeimet.

1. rész: Amik kellenének, de nem kaphatóak:(

1.1 7th Continent


Kategória: Ameritrash

Őszintén szólva az egész esseni felhozatalból ez fogott meg a legjobban. Már ott nyakig ültem a pácban, amikor kiderült, hogy az inspiráció a Fighting Fantasy, magyarul a Kaland, Játék, Kockázat sorozat, aztán a helyzet tovább romlott, amikor kiderült hogy a játékidő 50 - 1800 perc között mozog és rendesen “el lehet menteni” az állást. Tudom, hogy ez ijesztő is lehet, de akit a koncepció megfogott, az nézzen szét a játék honlapján, ahol találhatunk infót a napokon belül induló kickstarterről (szerk: azóta el is indult), a számos kiegészítőről és a tervezés fontosabb szempontjairól, így el lehet kerülni a zsákbamacska-vásárlást. A legendás inspiráció ellenére egyértelműen új van szó, én majdnem biztosan benne leszek.

Essenben ugyan nem lehet megvenni, de ki lehet próbálni és ha tetszik, be is lehet szállni az éppen Essen idejére időzített kampányba.

1.2 Bardagi

Kategória: (Tematikus) Euró

A jelenleg futó kickstarter projekt egy rendkívül letisztult grafikával megáldott területfoglalós játékot takar. Ami leginkább felkeltette a figyelmemet az élénk színek és a gyönyörű board mellett, hogy a térkép mellett minden játékosnak van egy városa, melyet a saját boardján kell menedzselnie: új épületeket húzhat fel, vagy a meglévőeket fejlesztgetheti.

Az épületek mellett seregeket is lehet verbuválni, amellyel aztán a főtérképen lehet rosszalkodni, kellő interaktivitás is várható tehát. Sajnos a rulebook továbbra sem elérhető, ami sosem jó jel, de állítólag ezt hamar orvosolják. Ja, és nagyon olcsó is a doboz, meglátom, hogy alakul az Október, de ez egyértelmű jelölt az Essenen kívüli felhozatalból.

1.3 Flock

Kategória: (Kártyaalapú) Euró

Ez csak novemberben jelenik meg az AEG gondozásában, a tervező pedig korábban a Pocket Imperium című játékért felel, amiről mondjuk elég rosszakat olvastam, de hát fejlődni mindig lehet… A Flock szabadfordításban nyájat jelent, de itt inkább madárcsoportra kell gondolni, valahogy úgy ahogy Márton lúd csapatára emlékezünk a nosztalgikus - ámbátor mostanra kicsit megkopott - Nils Holgerssonból. A nekem betegs módón szimpatikus puritán vektorgrafika mellett egyértelműen a tematika a húzóerő, a játékosoknak a saját kis madárrajukat kell igazgatni, ahol a többiek akcióit is figyelnünk kell, mivel ha valamelyik raj útra kel, akkor a többiek is mennek utána (a madarak nem gondolkodják túl ezeket a dolgokat). Elérhető a szabálykönyv is, ami alapján icipicit már-már absztraktba hajló játékmenetre számíthatunk. Ennek ellenére tőlem az érdekes tematika, a szép külcsín és valamelyest érdekesnek látszódó interkació miatt valószínűleg kap egy esélyt - legalábbis akkor, ha addig nem jön ki túl sok negatív kritika.

Folytatás jövő héten!