Essen '18

Essen '18

Igen, az évnek az a szakasza van. Az a bizsergető, induljunk már, visszaszámolós időszak, ami a Spiel-t szokta megelőzni. Vásárlási listák írása, az utazás előkészítése stb. A probléma? Hogy egyáltalán nem izgat. Oké, ez így nem teljesen igaz, megpróbálom máshogy...

Ez lesz a 6. Spiel-em, és azt hiszem már majdnem mindent átéltem, amit a gamer Essenben megélhet: Fantasztikus újdonságok, letaglózó akciók, kihagyhatatlan ajánlatok, pacsi szerzőkkel, szelfi Tom Vasellel, közös pisilés Friedemann Friese-vel, nemzetközi társasjátékpartik, tömegnyomor, lépésben haladás, asztalra várás. Szóval "csak úgy" idén nem mennék. Van viszont egy része, amit még nem igazán láttam, és ezt szeretném megélni Essenben. Most, hogy hivatalosan a Clevergreen Board Games kiadó csapatát erősítem a Spiel alatt, nem csak a Karácsonyfa második kiadását promózhatom, de lehetőségem lesz ott lenni a Spiel 0. napján, standot építeni, nyitás előtt bemenni és zárás után is bent maradni. Láthatom a Spiel eddig rejtett arcát, és ez nagyon is izgat. Ha meg már ott leszek Essenben, gondoltam átnyálazom a megjelenési listát, mi az amit mindenképp el kell hozni. Nos az eredmény elég keserves, és ez nyilván nem a Spiel hibája hanem az enyém. A tény, hogy az eurok felől finoman tolódok az amerik irányába, hogy az idén legjobban várt játékok mind november, december környékén érkeznek (Arkham Horror 3. kiadás, Heroes of Terrinoth, Comanauts), és az érzés, hogy mostanában jobban vágyom a meglévő társasok elővételére, mint újak beszerzésére nem segítenek abban, hogy bővüljön a bevásárlólistám, de azért összegereblyéztem pár tételt, ami érdekes lehet.

Tom

Mivel a Spiel elsősorban euro ünnep, ezért nézzünk ezek közül párat. A Hans im Glück kiadó szereti eltalálni azt a stratégiai mélységet, amit én még szívesen fogyasztok, ezért figyelni szoktam a megjelenéseiket. Mint minden évben, úgy idén is nagy titokzatosság övezi az esseni újdonságukat. Most sem kaptunk egy-egy képnél többet a Lift Off című játékból, ami a retro megjelenésével fogott meg. Az illusztrációk és figurák szépen idézik a '60-as évek űrversenyét. Igazán kár, hogy közelebbről főleg Excel táblára emlékeztet a játék. További érdekesség, hogy a szerző, Jeroen Vandersteen az Európai Űrügynökség munkatársa. Vetek rá egy pillantást, ha arra járok.

Lift off
forrás: Hans im Glück

Bár 3 vonatos játék mellett már nem hiányzik újabb vasútfejlesztés a polcról, a Railroad Rivals felkeltette az érdeklődésem még a Kickstarter kampány idején. A lapkalerakós, licitálós, részvényszerző játék gyors, interaktív hálózatépítést ígér, a szerző Glenn Dover pedig már korábban bizonyított, az általam is méltatott Railways of the World-del.

Railroad Rivals
forrás: Forbidden Games

Emlékeztek még a Tobago című játékra? Nem, én a mai napig nagyon szeretem a gyönyörű kincskereső játékot, ahol részinformációkból próbáljuk meghatározni a kincsek helyét. A Tobagot szokták referenciaként emlegetni a Cryptid című játék esetén, pedig sokkal több a különbség a két társas között, mint a hasonlóság. A közös vonás a halmazelmélet, de amíg a Tobagoban próbálod úgy kijátszani a térképkártyákat, hogy minél többet nyerj a kincsből és hogy azt minél közelebb találjuk meg hozzád, addig a Cryptid esetén, már a parti elején eldől, hogy melyik az a pont a térképen, ahol a mitologikus lény rejlik. A játék elején mindenki megismer egy részhalmazt, majd okosan kérdezve a többiektől kell kikövetkeztetni, hogy pontosan hol is bujkál a szörny. Az Osprey Games újdonságának koncepciója nagyon tetszik, de bánatomra a téma tutira nem szivárog át a mechanikán, ettől lehet ez még egy jó absztrakt élmény.

Cryptid
forrás: Triangulate, BGG

Az Azul-t szerintem senkinek sem kell bemutatnom. Michael Kiesling játéka a megjelenés óta reflektorfényben fürdőzik, és a Spiel des Jahres díjat is besöpörte. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezt a rókát most bőven lehet nyúzni, így aztán nem csoda, hogy az óriás Azul, az alternatív csempék után érkezik következő epizód az Azul: A cementlap sarka lepattan Stained Glass of Sintra. Ebben a játékban cementlapok helyett ólomüveggel kell ügyeskedni (Hello Sagrada!). Az elvételi mechanizmus ugyanaz, a lerakás más. Nem vagyok meggyőződve, hogy szükségem van két Azulra a polcon, azért ha tudom, kipróbálom.

Azul2
forrás: Next move Games

Mindig kíváncsian várom, hogy mivel rukkolnak elő erdélyi barátaink a Mind Fitness Games-től. Idén 3 játékkal érkeznek Essenbe, köztük az ejtőernyős versenybe bújtatott, az ötödölőt felturbózó Quinque. A két fős Verona Twist-ben Júlia dajkája próbálja meg álcák mögé bújtatni Rómeót és Júliát, miközben Júlia apja igyekszik 7 kör alatt megtalálni őket. Eli Lester játéka, a Travelin' egy jópofa partijátéknak tűnik első ránézésre. Remélem lesz időm kipróbálni őket.

Verona Twist
forrás: Mind Fitness Games

A Pikokoról nem sok mindent tudok, de egy jópofa, "ütésvivős" Hanabinak tűnik plusz jól néz ki, ezért felírtam, hátha e mellé is le tudok ülni egy parti erejéig.

Pikoko
forrás: SergiNS, BGG

Legkíváncsibb a Matagot kiadó újdonságára a Treasure Island-re vagyok. A Vincent Dutrait illusztrációival tarkított játékban az egyik résztvevő Long John Silver-t alakítja, míg többiek a regényből ismert kalózok bőrébe bújva próbálják megtalálni a Silver által elásott kincset. A többi macska-egér játékkal ellentétben, minden kalóz a saját szakállára dolgozik, illetve a játék nincs mezőkre osztva, cserébe rajzolhatunk és firkálhatunk a táblára lemosható filccel, körzőt használva stb. Az egész rendkívül hangulatosnak tűnik, szigettel, kalózokkal, és az ilyesmit én nagyon szeretem. Elképzelhető, hogy ezt megveszem.

Treasure Islnad
forrás: Matagot

Az egyetlen tétel, ami biztosan bekerül a kosárkámba, az 7 Csoda legújabb kiegészítője az Armada. A tengeri konfliktust, kereskedelmet szigeteket kínáló dobozra nagyon kíváncsi vagyok, és remélem, hogy a Cities és a Leaders tartalmára, nem pedig a béna Babel-re hasonlít majd.

Armada
forrás: Repos

A mélabús felütéshez képest egész pofás kis lista kerekedett ebből, remélem találtatok magatoknak valami érdekeset rajta, akár mentek Essenbe, akár nem. Ha pedig ott lesztek a Spielen, és van kedvetek pacsizni egy vén, erőszakmentes tengeri medvével, akkor megtaláltok a Clevergreen Board Games standján (2-F123). A helyszínen pacsizáson és a blog dicséretén kívül :) bátran ajánlom a Karácsonyfa második kiadását, ha még nem játszottátok, de kipróbálhatjátok a kiadó új prototípusát, a Black Pyramid-ot, amelyben egy ismeretlen civilizáció, "fejjel lefelé" épített, föld alatti piramisának kincseit gyűjtitek, egymásnak csapdát állítva, egymással versengve. Ott találkozunk!

Black Pyramid
fotó: Clevergreen Board Games