Évértékelő: 2020

Évértékelő: 2020

Ahogy mindenki máséra, úgy az én életemre is hatással van a pandémia. Miközben sok mindenről le kellett mondnom az évben, a társasjátékos hobbimat nem befolyásolta jelentősen a bezártság, mivel a feleségemmel amúgy is sokat játszunk itthon. Sőt Boró születése óta egyetlen évben sem társasoztam annyit, mint 2020-ban! A tavalyi évben összesen 195 partit játszottam le (2018: 169 db, 2019: 181 db). 2019-ben havi átlagban 15 partit játszottam, 2020-ban viszont 14-szer többször ültem asztalhoz, mint előtte évben, szóval mondhatjuk, hogy a pandélmi adott nekem egy 13. hónapot. Ettől függetlenül a vírushelyzet éreztette hatását: 2019-ben még 54 különböző játékkal játszottam, 2020-ban viszont csak 35-tel. Ennek  két oka van: egyrészt február óta nem jártam a klubban, így március óta csak a saját polcomon ülő társasokra hagyatkozhattam, továbbá azok közül is elsősorban azok kerültek elő, amik két fővel is jól működnek. Ez nem a partijátékok éve volt.

Az 5 leggyakrabban előkerülő játék a következő volt:

  1. Last Bastion - 29×
  2. Cthulhu: Death May Die - 19×
  3. Kingdom Builder - 17×
  4. Chronicles of Crime + Chronicles of Crime: 1400 - 15×
  5. The Lord of the Rings: Journeys in Middle-Earth - 13×

A tavalyi topslistás játékaim középtávon is bizonyítottak, hiszen a Bűnügyi krónikák (tavaly 5. kedvenc), a Last Bastion (tavaly 4. kedvenc), a  Cthulhu: Death May Die (tavaly 3. kedvenc) idén is nagyon sokszor lekerült a polcról.

TOP 5

Nem teszek különbséget tavalyi megjelenésű, illetve a korábban megjelent, de csak tavaly megismert game-ek között, mivel összesen 12 eddig nem ismert játék került elém. Így alakult a toplista:

5. Winter Kingdom

A Kingdom Builder alapjaira épülő új játék: itt is a felhúzott felszíntípusra kell három házat építenünk, de a játéktér hatszög alakú táblákból áll, és nem a kirakott pálya határozza meg az elérhető speciális képességeket, hanem minden játékos egyedi képességeket kap a játék elején (kártyán), amit pénzzel tud aktiválni. 5 helyett 6 felszínforma van, és ha szeretnénk, minden játékba tehetünk úgynevezett twist kártyát is, ami módosítja a játék szabályait, illetve vannak további apróságok.
A tavalyi 17 parti is igazolja, hogy a Kingdom Builder óriási kedvenc nálunk, így nem volt titok, hogy beszerezzük az újragondolt verziót is. Ugyanakkor kérdéses volt, hogy a belépőszintű - a kiegészítőkkel szépen megvariált - elődöt, nem fogják-e tönkretenni a fenti változtatások? Szerencsére nem ez az eset: Több a palota így kevesebb a holttér, és a "beépített" barlangokkal nem lehet úgy beszorulni, mint az előzményben. Nagyon tetszik a téli pálya hangulata is, viszont az új játék a képességek miatt kicsit gondolkozósabb. Jó lett, egyelőre megtartjuk.

4. Forgotten Waters

Gyerekkoromban a kalózos LEGO volt az egyik kedvencem, vélhetően emiatt rajongok még ma is a témáért. Amikor a Plaidhat Games bejelentette, hogy Forgotten Waters címen kiad egy adventure book és crossroads mechanikákat keresztező játékot, először húztam a számat, mert sem a kalandkönyves Comanauts, sem a crossroads-ot használó Dead of Winter (Holtak tele) nem nyűgözött le anno. Ennek ellenére a polcra került a megjelenés után, és szerencsére nem kellett csalatkoznom. A Forgotten Waters jól ötvözi az előbbi mechanikákat, ügyesen kombinálja az egyszerű szabályokat a webes alkalmazással. Ennek eredményeként egy remek, semi-coop kalandjátékot kapunk, aminek fantasztikus humora a Monkey Island videojáték-sorozatot idézi. Egyetlen hátránya, hogy egy kaland jó 4 óra hosszú, így csak 2 scenariot tudtunk idén lejátszani. Ha többször kerül elő, talán előrébb végez.

3. Chronicles of Crime: 1400

A Bűnügyi krónikák 2019-ben annyira megtetszett, hogy kétség sem férhetett hozzá, hogy a tavaly februárban Kickstarterre kerülő Millennium sorozatot is támogatni fogom. A sikeres kampány után novemberben már kézhez is kaptuk a doboz(oka)t. A sorozatból egyelőre csak az 1400-as években zajló rész játszható, amit nem is hagytunk sokáig a polcon porosodni, hiszen karácsony körül négyszer is előkerült. Ahogy az alapjátékot, ezt is nagyon élvezzük, igazán jól áll neki az 1400-as évek settingje. Nem visznek őrületesen nagy csavart a mechanikába a látomáskártyák, de nagyon hangulatosak. Mindig jót mosolygok, amikor a kérdezett fél egészen mást állít, mint amit mi a látomásban láttunk (Füllentesz, te kis kópé!).

2. TIME Stories Revolution: The Hadal Project

Tavaly véget ért a TIME Stories fehér ciklusa, és óriási reményekkel vártam a már 6 éve folyamatosan játszott társas folytatását, a kék ciklust. A beígért váltzotatások egy része vonzott (szerepenként egyedi interakciók, új erőforrás-menedzsment) másoktól inkább tartottam (kocka nélküli próbák, rövidebb játékidő). A nyáron fellélegezhettünk annyira, hogy össze tudjam rántani az időutazós csapatunkat egy újabb TIME Stories hétvégére.

Volt megint "lóbüdzsé-koszpléj" és szerencsére az új játékban sem kellett csalódnunk. Tetszettek a változások, bár a kocka nélküli, "kieurozható" tesztek nem jöttek be annyira. Az Experience doboz - ami az átívelő metasztoriért felel - is elég érdekes, azt sem bántam meg, hogy megvettem. Sajnos az őszre tervezett A Midsummer Night kaland már elmaradt a vírushelyzet miatt, remélem idén be tudjuk pótolni.

1. A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén

Nagyon sokáig kerülgettem ezt a játékot, mert azt hittem nem fogom szeretni. Aztán az 1. hullám idején végül rászántam magam, és milyen jól tettem, mert egy remekül áramvonalasított kalandjátékot rakott le az asztralra az FFG, sok szuper mechanikával. Nagyon tetszik benne a kockagurítást kiváltó "pakli mechanika", mert a siker mindig ott lapul a lapok közt. Én amúgy nagyon utálok paklit építeni, viszont itt ezek fejlesztése nekem való: megvan az alap deck-em és a kampány folyamán döntéseim függvényében bővíthetem azt néhány lappal. Pont ahogy a tárgyak is fejlődnek: van választási lehetőségem, de itt sem estek túlzásba, nem ágazik szét millió irányban. Emellett tetszik, hogy az akciók gyorsak, a harc egyszerű, mégis megvan a mélysége. Persze ezekhez kellett az is, hogy jól működjön az alkalmazás, ami egyben tartja a játékot és a történetet.

Összességében le a kalappal az FFG előtt, nagyon örülnék, ha a rendszert átültetnék Star Wars univerzumába is.

Említésre érdemes

A fentieken kívül még 7 újdonságot próbáltam, ezek közül a Star Wars: Dark Side Rising elég sokszor előkerült. Kellemes kooperatív kockajáték, amit főleg a témája miatt szeretek. Megismerkedtem a Klask-kal is, ami egy rendkívül szórakoztató sport(?)játék, illetve tetszett a The Crew, a Roll Player és a Res Arcana is.

Citromdíj

Rég osztottam ki citromdjíat, de a Fesztáv csúnya csalódás volt tavaly. Az engine builder játékok, amúgy sem a szívem csücskei, elsősorban azért, mert az egész koncepció csak akkor élvezetes, ha a célkártyáid/koncepciód stb. mellé tényleg fel is tudod építeni a működő enginet, ami az egészet vezérli. Ha ez nem sikerül, akkor az egész parti egyetlen hatalmas kínlódás, miközben azt nézed, hogy mások milyen könnyedén haladnak. Ugyanezt éreztem a Birodalmi telepeseknél és a Mars terraformálásánál is anno, de Dia beleszerett a játék kinézetébe, ezért megvettük. Csak két fővel próbáltuk (nyilvánvaló okok miatt), és 3 parti után azt gondolom, hogy erre a játékosszámra nem optimalizálták a társast. Stonemaier-ék - 4 különböző játékuk alapján - inkább tűnnek jobb marketingesnek, mint játékfejlesztőknek. Tudom sokan szeretik ezt a játékot, és nem is akarom őket lebeszélni róla, de a Fesztáv nem az én világom.

Az év kiegészítője

Itt ismét vissza kell kanyarodnom a Bűnügyi krónikákhoz. A Noir kiegészítő szuper, már-már filmszerű kalandokkal örvendeztetett meg minket. Azt hiszem a modern, az 1400-as évek és a noir korszak közül, ez utóbbit élveztük a legjobban.

Előretekintő

Tavaly azt írtam, hogy 2020-ban főleg a meglévő játékaimmal szeretnék játszani. Nos, ez a COVID-nak hála sikerült is. Idén sem szeretném hanyagolni a meglévőeket, de jó pár cím megjelenését várom.

  • Az előző évek Kickstartereiből a Return to Dark Tower, a Destinies, a Sea of Legends és mindenekelőtt a Karácsonyfa szerzőjének új játékát, a Shards of the Jaguar érkezését várom.
  • A már polcon ülők közül remélem, hamarosan folytathatom a Bűnügyi krónikák Millennium sorozatát, és bízom benne, hogy a Redview kiegészítőre is jut idő. Szintén remélem, hogy lesz lehetőségünk idén is TIME Stories hétvégéket tartani.
  • A boltok polcairól az Azutánnal szemezek, illetve a Talisman: Star Wars és a magyar Star Wars: Unlock! megjelenését várom.