Évértékelő: 2022

Évértékelő: 2022

A pandémiából felszabadulva tavaly újra beindult számomra is a klubélet, és ez meglátszik a számokon is, hiszen az itthon játszott partik mellé pénteki klubalkalmak is bejöttek. Nézzük a számokat:

403 partit játszottam tavaly (2018: 169 parti, 2019: 181 , 2020: 195, 2021: 208). Ez az óriási ugrás azonban 2021-hez képest, nemcsak a klubéletnek köszönhető. Sokkal inkább a lányom áll a dolgok hátterében, aki immár 5 éves és kinyílt számára társasjátékok világa. Tucatnyi gyerekjátékot ismertünk meg, és több tucatnyi partit játszottunk velük. Ráadásul Boróka nemcsak otthon társasozik, hanem péntekenkét el is jön velem egy órára a klubba. 2022-ben 98 különböző játékkal játszottam, amiből 40 játék volt számomra újdonság (2020: 12/35, 2021: 24/63). A polcomra 14 játék került, míg négytől könnyes búcsút vettem.

2022-es H-Index: 9, all-time H-Index: 24.

Az 5 leggyakrabban előkerült gyerekjáték:

 1. Rókanyomon - 45×
 2. Nyunyó - 31×
 3. Az elvarázsolt labirintus - 18×
 4. Pengo Jump - 16×
 5. Ennivaló szörnyecskék - 13×

Az 5 legtöbbet játszott felnőtt játék:

 • Return to Dark Tower, Oltréé - 17×
 • Dungeon Fighter (2nd ed.) - 9×
 • Star Wars: A klónok háborúja, Kuruzslók Quedlinburgban - 8×

TOP 8

Hosszú évek óta először írok 5-nél hosszabb listát, mert játszottam annyit, hogy legyen értelme 5-nél többet is kiemelni. A toplistába csak olyan játékok kerülnek, amivel legalább két teljesértékű partit játszottam, illetve továbbra sem teszek különbséget 2022-es megjelenés és 2022-es megismerés között.

8. Star Wars Villainous: Power of the Dark Side

Bár épp újra felfedezem a lányommal Disney mesék varázsát, annyira azért nem lelkesültem fel, hogy kipróbáljam a Disney "villanyos" játékát. Természetesen Star Wars köntösben egész más a dolog, így decemberben polcra került ez az aszimmetrikus kártyajáték, amelyben a Csillagok háborúja gonoszai versengenek, hogy előbb elérjék saját céljaikat, mint a többiek. Bár mindenki saját célját kergeti van lehetőségünk hátráltatni a másikat azzal, hogy hősöket küldünk utánuk. Ugyan csak két parti van mögöttünk, de ígéretesnek tűnik. Remélem ez a verzió is kap kiegeket, nagyon szeretnék Thrawn admirális bőrébe bújni.

7. Dungeon Fighter (2nd ed.)

A játék első kiadását egyáltalán nem ismertem, de a második kiadás Kickstarter kampánya alatt megfogott ez a bolondos, kooperatív ügyességi koncepció, így támogattam. Két év várakozás után a nyáron megérkezett a játék. Mint kiderült nem árult zsákbamacskát: ez egy roppant szórakoztató, bolondos, ügyességi játék, elég sokszor elő is került.

6. Róma bukása

A Pandemic motorja elsőre nem fogott meg. A legacy kampány 1. évadában szerettem meg, majd annak befejeztével vettem egy Pandemic Iberiat. Idén azonban bővült a polcom a római kiadással. Nagyon tetszenek benne az új mechanikák (pl.: barbár törzsek mozgása, kockás harc) amivel átültették az alapvetően betegségek elleni harcról szóló játékot a Római birodalom végnapjaiba. Azt is szeretem, hogy igyekeznek a történelemhez leghűbben igazodni (ez már az Iberia kiadásban is tetten érhető volt).

5. Star Wars: A klónok háborúja

Ahhoz képest, hogy eddig alig volt közöm a Pandemichez, idén két verziója is a polcra került, hozzá teszem a Star Wars kiadás megvásárlása egy percig sem volt kérdés. Szerencsére ebben a darabban sem kellett csalódnom. Az eddig kipróbált Pandemic verziók közül ez rugaszkodik a legmesszebbre az eredetitől, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne felismerni felmenője tipikus vonásait. Az új mechnikák miatt az élmény mégis más, miközben remekül hozza a névadó sorozat fordulatait. Aki látta az animációs szériát, annak ismerősek lesznek a küldetések leírásai, ami még jobbban segíti az elmélyülést. Kitűnő beszálló játék lehet a koop zsánerrel ismerkedők számára és a Star Wars rajongóknak egyaránt.

4. The Adventures of Robin Hood

Karácsony előtt nem gondoltam volna, hogy ez a játék felkerül erre a listára, de a feleségemmel és a legnagyobb unokhúgommal négyszer is leültünk mellé a két ünnep között, és ekkor döbbentem rá, hogy micsoda gyöngyszem Michael Menzel játéka. A szerzőnek - akit a rutinosabb játékosok elsősorban grafikusként ismernek (Stone Age, Pillars of the Earth, Brügge, Thurn und Taxis stb.) - ez már a második társasjátéka. A díjnyertes The Legends of Andor (Kennerspiel des Jahres, 2013) után 2021-ben jelent meg a Robin Hood, amit 2022-ben szintén Spiel des Jahres díjra jelöltek. Nem is csoda, ez egy ízig-vérig családi kalandjáték, amit öt perccel a doboz kibontása utána már lehet is játszani. 1 perc setup és a két oldalnyi szabály után már mehet is a parti. A Robin Hood egy gyönyörű kampány kalandjáték, amelyben szabadon mozoghatnak hőseink Nottingham környékén, és kalandról-kalandra mélyülnek el a szabályokban és a történetben. Még ha a veterán gémereknek a kampány eleje kicsit egyszerű is, kiskamaszokkal játszó családoknak ideális. A tízéves unokahúgom, aki eddig elsősorban gyerekjátékokkal játszott teljesen odáig van érte. A játékhoz tartozik egy gyönyörűen kötött könyv, ami a történetet meséli és átvezet minket a kampányon. A játék egyetlen hátránya, hogy a tábla tele van "adventi kalendáriumszerű" felpattintható lapkákkal, amik sérülékenyek, így nagyon óvatosan érdemes nyitogatni őket.

3. AuZtralia

Elképesztő régóta szemeztem Martin Wallace (London, Brass, Railways of the World, Steam stb.) játékával, mert oly sokszor megégettem már velük magamat. Sokévnyi tapasztalatom szerint, azok a jó Wallace játékok, amikben van "hitel" vagy annak valamilyen formája. A többi, meh... Az AuZtraliaban azonban nincs hitel, a játék mégis működik a maga furcsa kicsavart történetével, amelyben a Neil Gaiman által írt Smaragdzöld tanulmány c. novella történetét gondolja tovább a szerző. Az ausztrál kontinens meghódítását célba vevő kompetitív euro játék kaukktojás az idei toplistámon, de annyira izgalmas partikat játszottunk, hogy kérdés sem férhetett hozzá, hogy ez bizony dobogós lesz.

2. Oltréé

Már 2021-es Spiel listán kinéztem a Antoine Bauza (7 Csoda, Hanabi stb.), új játékát, ami egy francia szerepjátékból merített ihletet. Ez a társas került 2022 elején először a polcomra, és egyáltalán nem bántam meg. Minsőségi komponenseivel, szemkápráztató Dutrait grafikáival, egyszerű szabályaival, érdekes történeteivel, puzzleszerű megoldásaival rögtön a szívembe lopta magát ez a történetvezérelt játék, ami egyszerre idézi bennem Az utolsó erődöt, a Robinson Crusoe-t és még jó pár játékot.

1 . Return to Dark Tower

Nem sok kétség fért hozzá, hogy mi lesz az első helyezett nálam idén. Rob Daviau (Cthulhu: Death May Die, Betrayal at House on the Hill stb.) és Isaac Childres (Gloomhaven) együtt alakították újjá a '80-as évek amerikai kultuszjátékát, a Dark Towert. A teljes átalakításon átesett társas nemcsak napjaink elvárásainak felel meg, hanem egészen innovatív termék lett, amelyben a társasjátékok klasszikus elemei elegyedenek a modern technika eszközeivel, és itt nemcsak egy telefonos alkalmazás áll a játékosok rendelkezésére, hanem a telefonnal blutoothon keresztül kommunikáló torony is. Ennek köszönhetőn egy nagyon áramvonalas kooperatív játékot kapunk, remek harcrendszerrel, elképesztő asztalképpel.

Említésre érdemes

A top 8-on kívül van még pár játék, amit kiemelnék, de mindegyikkel csak egyszer játszottam, viszont mind ígéretesnek tűnik.

 • Scout: Hihetetlen, hogy az ütésvivős játékok még tudnak újat mutatni. A Spiel des Jahres jelölt kártyajáték legnagyobb erénye, hogy nem követel feszült számolgatást az asztal körül - így remekül lehet beszélgetni közben - mégis jól megfontolt döntéseket kell hoznunk a győzelemért.
 • Massive Darkness 2: Nincs igazi dungeon crawler játékom, és talán ez sem az a kalsszikus értelemben. Nagyon tetszik benne a fejlődési rendszer, a rengeteg zsákmány és az egyedi mechnikákkal operáló kasztok.
 • Brazil birodalom: Ez egy "4X like" euro játék, ahol az a játékos győz, aki a pontsalátából a legtöbb pontot szerzi. A 4X-ből egész jól tetten érhető volt 3X. Maga a játék nem túl komplex, de nem is épp intuitív szabályokkal operál. A mechanikája nyomokban emlékeztetett a Scythera, de annál sokkal áramvonalasabb volt az egész dizájn. A játék kivitele nagyon igényes, látszik hogy tettek bele energiát, szinte minden - a kártyákon - felbukkanó történelmi arcról adnak leírást egy külön erre a célra készült füzetben. Az illusztrációk szépek, a fa komponensek is 21. századi színvonalúak.
Harc a Brazil birodalomért

Az év kiegészítője

Ugyan csak 4 kiegészítőt vettem idén, de ha tíz került volna a gyűjteményembe, akkor sem férhetett volna kétség hozzá, hogy a Star Wars: Outer Rimet bővítő Unfinished Business lesz az év legjobbja. Nemcsak a kibővült tartalom miatt remek, de az új modulok és mechanikák mindegyike tovább mélyíti ezt a gyöngyszemet. Áthajózva a magvilágokon már nem szakadhat ketté a pálya, az egymásnak adott szívességek növelik az interkaciókat, a karakterek által választott történetívek pedig mélyítik az immerziót. Mondjuk én akkor is megvettem volna, ha a dobozban csak az Outrider (YT-2400) hajó lett volna benne. :)

Hera egy ismert YT-1300-as pilótfülkéjében

A visszatérő

Tavaly ismét előkerült talán az örök kedvenc eurom az At the Gates of Loyang. Uwe Rosenberg méltatlanul elfelejtett gazdálkodó játéka mindig fantasztikus élményt nyújt, és utoljára még a lányom születése előtt tudtam leülni hozzá. Most se hazudtolta meg magát. Igaz csak egy partit játszottam belőle, de az emlékezetes maradt: Tíz évvel korábban Soma barátom tanította meg a játékot, én pedig most Gergőnek, Soma öccsének tanítottam meg. Gergő megígérte, hogy 10 év múlva megtanítja a lányomnak is a Loyang szabályait.

A jubileum

A felső kép 2012. 10. 28-án készült, az 1. Robinson partim után. Ez az első esseni túrám elsőként megvett játéka, ami nehézsége ellenére hamar a kedvencem lett, mert megvan benne minden, amit egy játékban szeretek: kaland, erőforrás-menedzslés, tematikus döntések, remek narratíva. Az alsó képet 2022. 10. 28-án lőttem a 71. partim után, ami egy kemény utolsó pillanatos győzelem lett. Az elmúlt 10 évben ezen a szigeten megküzdöttem King Konggal, megtaláltam és elvesztettem Dr. Livingstonet, kincsekkel megrakodva menekültem egy fortyogó vulkán elől, utaztam az időben, vadállatokra vadásztam és mentettem meg őket, családot alapítottam, többször mentettem meg Jennyt, mint ahányszor hagytam meghalni, kannibálokkal küzdöttem, rábukkantam Long John Silver kincsére, üldöztem fegyenceket, harcoltam kultistákkal, és végig kísértem Charles Darwint rögös útján. Ezt a 70+ játékot több országban, különböző klubbokban, számtalan baráti hétvégén de még a nászutomon is játszottam. Nem utolsó sorban pedig több tucat embernek mutattam és tanítottam meg.

Citromdíjat nem szertenék senkinek és semminek sem osztani.

Különdíj

A különdíj a Gémklub fordítói csapatát illeti: rendkívül élvezetes az Oltréé magyar kiadását olvasni, és nagyon ötletes a Lángművesek magyar frodítása.

Előretekintő

Január van és valószínűleg idén is több játék kerül majd polcra, nyilván olyanok is, amikről ma még nem is tudok. Amit viszont mindenképp várok:

 • Thunder Road: Vendetta: Posztapokaliptikus autóverseny a győzelemért és túlélésért. Az egyik kedvenc kiadóm, a Restoration Games KS kampányban futó játéka várhatóan nyárra fut majd be.
 • TIME Stories Revolution: The Cavendish Manor: Sajnos a TIME Stories sorozatban 2020 óta nem jelent meg új kaland. Bár a Cavendish Manort sokszori halasztás után tavaszra ígéri a kiadó, kíváncsi vagyok, lesz-e még folytatása. A játék óriási kedvenc már 2015 óta játszuk bevett társasággal, tematikus hétvégéken, és 2022-ben fordult elő először, hogy nem tudtunk új scenariot kipróbálni.

A végére felsorolás szerűen még pár cím, amik a látóteremben vannak:
Star Wars: The Deckbuilding Game, The Witcher: Old World, Oltréé: Undead & Alive, Stranger Things: Upside Down