Essen '15 bónusz - Hack Trick

Essen '15 bónusz - Hack Trick

Emerico Cosanecht vígan nyújtóztatta ki fáradt lábait kedvenc hintaszékében. A verandán üldögélve csukott szemmel hallgatta a kabócák búgását. Még akkor sem emelte fel a fejét, amikor nagy ritkán beleszívott Monte Christo szivarjába. Az este meghittségét csak Juanita zavarhatta meg, aki a szokásos esti Cuba Libre-et tálalta a keresztapa elé. Csendes mederben zajlott a kolumbiai este, hiszen Emerico Cosanechtnek – akitől egész Dél-Amerika tartott - nem volt mitől tartania. Persze, ha sejti, hogy a világ két legjobb hackere épp a bankszámláját igyekszik megcsapolni…

A Hack Trick korszakos jelentőséggel bír kis blogunk történelmében: ez az első (de mostanra már nem az egyetlen) játék, melyet a készítőtől kaptunk kipróbálásra. Természetesen a kedves gesztust minimum annyival illik viszonozni, hogy megírjuk, mit gondolunk Dorsonczky József újabb játékáról.

Amikor meghallottam, hogy kapunk egy játékot promóba, lelki szemeim előtt rögtön egy hatalmas nagy doboz jelent meg 100+ resin (esetleg fém) minivel. Természetesen a gyors kijózanodás nem maradt el, mivel a Hack Trick egy kétszemélyes mikrojáték, melynek doboza éppen akkora mint az aranyásók: az egész elfér a tenyeremben. :) A dobozban körülbelül harminc darab apró fa alkatrész (fa kurzorok és korongok) és cirka huszonöt kártya foglal helyet. A játékteret hat lap alkotja: ez egy olyan trükkösen megalkotott 3x3-as keypad, melynek az sorait vagy átlóit összeadva mindig a 15-ös értéket kapjuk.


Ez a kialakítás kulcsfontosságú, ugyanis az lesz a győztes, aki elsőként üti be a billentyűzeten a (a) 15-ös értéket kiadó sort vagy átlót, vagy (b) háromszor ugyanazt a számjegyet (tehát: 555, 888, stb). Hogyan tehetjük meg mindezt? Nos, mindenkét játékos lapokat játszik ki a kezéből, melyet az asztalon lassan növekvő számsor végéhez illeszt, majd az utolsó két számjegy összegét megjelöli a keypadon az egyik fa bigyóval. Ha ez a fa bigyó olyan helyre kerül, amit az ellenfél már megjelölt, akkor a rivális jelölőit megszerzi, ezeket pedig később felhasználhatja, hogy rákérdezzen az ellenfél lapjaira. A leírtakon kívül az ellenfeleknek lehetősége van a saját jelölői beáldozásával befolyásolni, hogy a másik mit tehet vagy épp nem tehet a saját körében. Részletekért ajánlom a magyar nyelvű szabálykönyvet

A végső győztest egyfajta mini - öt partiból álló - bajnokság végén hirdethetjük ki, ez nagyjából rendben is van, mivel a partik nagyon gyorsan pörögnek, előfordult, hogy két-három forduló után sikerült egy-egy menetet behúzni, ekkor persze inkább a szerencse dominál.

De milyen is a Hack Trick igazán? Absztrakt játékról van szó, így a hekkelős téma nagyjából megáll a doboz kinyitásánál. A mi partijaink során a játék első felében a fő cél az ellenfél “véletlen” győzelmének megakadályozása volt, ekkor ugyanis még nagyon nehéz megtippelni ki mit fog/tud/akar csináni. Később, ahogy egyre hosszabb a látható számsor, egyre hangsúlyosabb lesz a lapszámlálás, ekkor már egész pontosan lehet tudni, mi van a másiknál, így ha idáig elhúzódik egy parti, akkor el lehet kezdeni eurózni és hasznáni a rákérdezéseket illetve a felszólítást/blokkolást, hogy javunkra fordítsuk a partit.

Mi őszintén szólva csak néhány játékot játszottunk, hogy ráérezzünk, mesterré semmiképpen nem váltunk és mivel az absztakt, számolgatós játékok nem igazán vannak érdeklődésem fókuszpontjában, ezért tapasztalatom sincs sok, amihez hasonlíthatnám. Talán az egyetlen értékelhető absztrakt játék a gyűjteményemben a Hive amivel azonban a Hack Trick épp nem mutat sok hasonlóságot, így ettől sem lettem okosabb. Nálunk sokszor már azelőtt véget értek a menetek, hogy el tudtuk volna kezdeni használni a felszólításokat, így kicsit véletlenszerűnek érződött a dolog, nagyjából lapjáráson múlt, hogy ki nyer. A többjátékos módot sem sikerült kipróbálnunk, de mivel a Hack Tricket elsősorban páros játéknak érzem, így ezt tekintsük a kétjátékos mód értékelésének. Egyszerű és gyors játékról van szó, ahol a lapszámlálást kedvelők (én nem ilyen vagyok) előnyben lehetnek, és amit gyorsasága és a doboz kis mérete miatt amolyan “vonatozós” időtöltésnek tudok elképzelni.

Imi: Aki játszott Dorsonczky József korábbi játékaival, az nem fog meglepődni a Hack Tricken. A Six Makingnél is egyszerűbb szabályok sokkal mélyebb játékot takarnak, mint amire az ember elsőre számítana. Kb. 15 parti után kezdek rájönni a játék trükkjeire. Amikor a feleségemmel lejátszottuk az első partit, nem értettem: De hiszen csak kártyákat pakolunk le. Ennyi az egész? Mondjuk, az se esett jól, hogy nagyon csúnyán kikaptam az asszonytól. Aztán ahogy haladtunk előre kezdtem ráérezni a játék ízére. (Sajnos Dia is, szóval az első győzelem még váratott magára.) Először csak arra figyeltünk, hogy egyes összegeket könyebb bejelölni, másokat nehezebb, emiatt aztán elkezdtünk figyelni a kurzorok elhelyezkedésére és fontosabb pozíciók védésére. Idővel felfedeztem a kötelezések erejét, és éreztem, hogy most végre megverem az asszonyt - persze csak virtuálisan, egy kegyetlenségmentes kalóz sosem veri a felségét. A kötelezések segítségével elértem, hogy kétszer egymás után biztosan én játsszak ki lapot. Ebbe annyira belejöttem, hogy ezt a partit azért veszítettem el, mert a kötelezések miatt nem maradt saját kurzorom. Dia - Imi 4:0… a feleségem úgy alázott meg kiberhekkerkedésben, hogy nem tudja mi az hogy router. Van még hova fejlődnöm. :)

Hogy szerepe van-e a játékban a szerencsének? Igen, vannak pillanatok, amikor bízol benne, hogy húzol egy 4-est, mert az minden problémádat megoldaná. De egy jó hacker nem adja fel rossz lapjárással sem, sőt egy gyakorlott hackernek biztosan nem jelent problémát egy kezdő lapjárástól függetlenül. Aporpó téma: bár velejéig absztrakt játéról van szó, a téma választás egyáltalán nem életidegen a játéktól, hiszen a keresendő jelszó számait épp úgy generáljuk, ahogy a banki tokenünk generálja a mi jelszavainkat, továbbá - bár sosem voltam egy Neo - az érzés, hogy egyetlen hiba a vesztedet okozhatja, nekem megadja a hackerek pengeélen táncoló életérzését.

Bár még mindig jobban szeretem Six Makinget, tetszi ka Hack Trick is, pláne most, hogy valamelyik nap sikerült legyőznöm Diát…

Amennyiben megtetszett a koncepció azokkal örömmel tudatjuk, hogy a játék - akár egy valmire való AI -, folyamatosan fejlődik az első kiadás óta, és a következő verziókban már kódkárytákat is kapunk, aminek a szabályait megtaláljátok a BGG-n, miközben a szerző már Hack Trick 3.0 fejleszti.

Összegezve: A szerző nem árul zsákbamacskát, hű marad az elveihez: kétszemélyes játék, egyszerű szabályok, mély taktika, gyors játékmenet, könnyű végzetes hibát véteni. Épp ezért azt gondolom, akinek tetszettek Dorsonczky korábbi játékai, az a Hack Tricket is élvezni fogja. Próbáljátok ki!