Kicktekintő #2 - Vámpírok, Koalamacik és a többiek...

Kicktekintő #2 - Vámpírok, Koalamacik és a többiek...

Megjegyzés: mostantól a kickstarter oldalra vezető linket a visszaszámláló csempécskére klikkelve érhetitek el (csak ne a jobb felső sarokban lévő click to buy bannerre klikkeljetek - bár végülis nekünk az is jó lenne...:)

Requiem Vampire Knight

Requiem Vampire Knight

Kunó: Nyilván minden Kickstarteren publikálni vágyó úgy fogja beállítani a termékét, hogy az nagyon jó. Éppen ezért nehéz átlátni a mindenféle marketingfogásokon és PR-on, és szinte lehetetlen bepillantást nyerni az adott játék valódi értékeibe. Bevallottan ebben szeretnénk segíteni a Kicktekintőkkel, hogy ha valami mégis átjutna a mentális vagy főleg asztrális védelmeteken, akkor egy kis plusszal újradobhassátok a mentőt.

Gondban vagyok most a Requeim-mel kapcsolatban, hiszen ha lehántom a vámpíros dizájnt, akkor marad egy területfoglalós játék, mindenféle erőforrás-menedzsmenttel. Vajon jó-e a Requiem önmagában a témán túl? Erről egy szál videó győzne meg minket, de nem tette, mert a látottakat kevésnek éreztem. Nem volt jó választás ez a bemutatás. Száraz, tényközlő, de magáról a játék egészéről nem sokat tudtunk meg.

Tulajdonképpen Mage Wars-hoz tudnám kicsit hasonlítani, persze pár eltérő mechanizmussal, hiszen itt az elfoglalt területek termelik neked az erőforrásokat. A Requiem-ben minionjaid vannak és azokkal harcolsz – de nincs varázskönyved. A játékélmény a videó alapján számomra száraz, kétszemélyes játéknak tűnt, amikkel már Dunát lehet rekeszteni. További negatívum, hogy a fejlesztők nem nagyon fektettek energiát abba, hogy BEMUTASSÁK hogy miért jó ez a játék, miért lenne különleges a mechanizmusa, és mivel is kéne játszanom? Inkább kiszúrják az ember szemét a sok extrával, meg vámpíros dizájnnal: ergo nem hiszek nekik.

Hacsak nem direkt vámpíros témában akarsz sakkozni az ellenfeleddel, akkor nem ajánlom ezt a játékot. Bár nagyon kidolgozott, sok kiegészítő vár rád az alapjáték mellett, ami viszont pozitív képet vetít előre, hiszen úgy tűnik, mintha nagyon kitalálták volna a játékot… vagy összedobtak egy csomó mindent, hogy eladhassák. Nincsenek jó érzéseim, egy átlagosan jó játéknak tűnik, és mi a kiemelkedőket keressük, amibe megéri a pénzünket fektetni.

 • Grafika: 4/10 – nyilván ha szereted az ilyen vámpíros, véres dolgokat, akkor biztos jó, mert rajztechnikailag rendben van, de hát csúnya az összkép, na.

 • Játékmechanika: 5/10 – Phű. Nehéz megítélni, és mégis ezen múlik minden. Kicsit keserű a szájízem.

 • Ár/érték: 7/10 – 40 dollár szállítással, vagy inkább 110 dollár egy csomó – tényleg sok - kiegészítővel. Egészen baráti a KS árakhoz képest. A play mat nincs benne az árban.

 • Hangulat: 7/10 – Vámpíros, ghoulos, zombis területfoglalós face-to-face harc.

 • KS-extrák: 7/10 – kampány pack solo játékhoz, story book, még zombik, műanyag tokenek jöhetnek még. Tényleg el vagyunk látva mindennel.

 • Ítélet - NEM AJÁNLOTT – Kidolgozott világ, hangulatos cuccok, de a játékról nem hiszem el, hogy jó. Csilivili, kevés tartalom.


Cauldron: Competitive alchemy

 Cauldron

Kunó: Ezt a játékot nagyon szeretném szeretni. Sajnos nem EU-friendly, bár így is „csak” 44 dollár szállítással, s nem tudom erre jönne-e még vám, vagy valami extra költség - kérlek, kommentben segítsetek ki. De menjünk tovább: a Cauldron KS oldala pont olyan, amit szeretek: bemutatja a játékot, olyan infókat oszt meg, amelyekre szükségem van a döntéshez. A grafika pedig eladja magát, nem szükséges azt annyira az arcomba nyomni.

A téma alapból megfogott, és dizájn minden eleme tökéletesen illik hozzá, tehát ezen a téren meggyőztek: mindenféle potion-gyártók vagyunk, akik a békalencsétől kezdve mindenféle főzetbevalót gyűjtenek az üstbe, varázsitalokat gyártanak, stb… A videókat átnézve tényleg egy kitesztelt, kidolgozott játékot látok, ami egyszerű szabályaival, mégis stratégiai mélységeivel elvarázsol. Elvileg sok teszt van a játékban, aszimmetrikus karakterek, szóval csupa olyan dolog, amire egy gémernek szüksége van. A játék készítője bevallottan ügyel erre, mint gémer szól hozzám, a gémerhez: szimpatikus!

Egyetlen apró negatívumot tudok felfedezni, mégpedig, hogy egymástól is lehet nyersanyagokat lopni – ez lehet, hogy csak számomra hátrány. Bár a játék nem árul zsákbamacskát, hiszen competitive alchemy a neve. A Munchkin egymás elleni harcához és a Lords of Waterdeep erőforrás-gyűjtögetéséhez hasonlítja magát. Sajnos előbbi eléggé vegyes érzelmeket indukál bennem, mert az ilyen játékokban történik meg az, hogy ha valaki elhúzna, mindenki más nekiesik, és ellehetetlenítik a játékát… majd a nevető második vagy harmadik játékos megnyeri. (Általában mindig én vagyok az, akinek mindenki nekiesik.) Elhiszem, hogy ez egy jó játék, szépen beskálázza magát a megfelelő helyekre, elmondja magáról, hogy mire számíthatok – innen már mindenki el tudja dönteni, hogy szüksége van-e rá.

 • Grafika: 7/10 – szép, de nem csap a földhöz, a játék hangulatát 100%-ban visszaadja, így teljesen elégedettek lehetünk vele.

 • Játékmechanika: 7/10 – Roppant szimpatikus, ötletes és illik a tematikához. Tanulni is lehetne ebből a példából, hogyan is kell összehegeszteni a témát és a mechanikát.

 • Ár/érték: 6/10 – 44 dollár szállítással, de nem EU-friendly: ahogy kértem, erről majd kommenteljetek, hogy mire is számíthatunk. Mindenesetre az ár egészen baráti így.

 • Hangulat: 9/10 – nekem nagyon bejön, üvegcséket kell keverni, nyersanyagokat gyűjtögetni, ki a legjobb varázsló a mocsárban.

 • KS-extrák: 5/10 – amit egy ilyen játékhoz adni lehet: profibb komponensek jönnek stretch goal-okként. Nem egy Zombicide 3, ahol a KS felét az extrák tették ki.

 • Ítélet - AJÁNLOTT – kidolgozott játék, tökéletes hangulat, és részletesen tájékoztatva vagyok.


Salvation Road

 Salvation Road

Kunó: Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy olyan nap, amikor 3 – három! – poszt-apokaliptikus Kickstarter játék került be a pofafüzeten A Csoportba. Önkényes szelekcióm által első ránézésre a Salvation Road ment át egyedül a szűrőmön, és érdemesnek találtatott egy kicktekintőre. A másik kettő is kecsegtető, de azokról majd később. Mivel posztapokaliptikus-fetisiszta vagyok, valószínűleg nem ússzátok meg.

Kifejezetten élmény volt görgetni a KS oldalt, mert valahogyan másképp van összerakva, mint az átlag. Ahogy tárult fel a világ, a grafika úgy szippantott magával. Nyilván, ehhez olyan kognitív sémáknak kellett bekapcsolniuk, amelyeket sok már társasjáték épített ki az elmúlt évtized alatt: asszociáltam az Arkham Horror-ra, a Dead of Winter-re, és persze az örök győztes Fallout-ra.

Álljunk csak egy szóra! Dead of Winter… igen, nézzük csak a gameplay videót… Nézzük ezt a dizájnt… Hopp, ez tisztára a Dead of Winter! Akárhogyan is csűröm-csavarom, egyértelmű koppintás a játék – viszont annak jónak tűnik. Nem is értem, hogy direkt hogyan lehet lemásolni ennyire egy játékot, de úgy látszik ez a back-előket nem zavarja. A cél még nem teljesült, de van nem tudom, hogy mi lesz vele. Mindenesetre, hogy szeretnél egy posztapokaliptikus Dead of Winter-t, amiben nincsenek Crossroad kártyák, és teljesen kooperációs, akkor érdemes rácuppannod.

 • Grafika: 7/10 – szépen megrajzolt, hangulatos.

 • Játékmechanika: 6/10 – Akár lehetne olyan jó, mint a Pandemic is, amiben ugye csak mindenféle kártyákat húzunk, és mégis működik. Ebben is ez történik, tokeneket gyűjtünk, közösen döntünk… akár zseniális is lehet. Ki tudja?

 • Ár/érték: 5/10 – 74 dollár szállítással, EU-friendly. Nem olcsó a benne lévő cuccokhoz képest, de még éppen belefér kategória.

 • Hangulat: 7/10 – a hangulat el lett találva, kérdés, hogy a játékmechanizmusban ez mennyire érződik. Nincs semmi kiemelkedő, mégis erősnek érzem.

 • KS-extrák: 6/10 – Sok cél, de még nem teljesültek.

 • Ítélet - HATÁRESET – A fejlesztők szimpatikusak, sokan vannak és csodálkoznék, ha ennyire direktben nyúlnának le egy konkrét játékot, tehát akár még jó is lehet.


The Dwarves: The Saga

Skull Tales

Gyuri: A The Dwarves egy eddig csak német nyelven kiadott kooperatív játék angol kiadása. A KS oldalon rengeteg plecsni van, hogy ilyen meg olyan díjakat nyert, mondjuk konkrétan sosem hallottam eddig egyikről sem. Az is lehet, hogy a haver bloggerjük adott nekik valami kitüntetést:)

A játék tematikája egy - állítólag nagysikerű - német nyelvű fantasy pentalógián alapul, amiben meglepetésre a törpék dominálnak. A szabálykönyv alapján átlagosnak tűnő térképen mászkálós és harcolós játékról van szó, semmilyen különösen érdekes mechanika nem nézett ki rám. Az ördög valószínű a scenario lapok környéken van elrejtve, ott derülne ki leginkább, hogy mennyire változatos és érdekes a játékmenet.

A komponensek fakockák, illetve a Saga kieggel már fa-meeple-monsterek. Ez utóbbiak nyilván jobbak, mint a fakockák, de manapság egy táblás koopot nehéz ilyennel eladni, hacsak nincs valami ütős mechanika a történetben (ez pedig eddig még nem jött szembe). A minik hiányát a készítők is érezhették, mert van néhány törpe figura.

Alapvetően egy könnyed és rövid light koopnak tűnik törpékkel, orkokkal, trollokkal és persze kockadobálással. Nem történik világmegváltás, de akiknek bejön az ilyesmi, azok fontolják meg.

 • Grafika: 6/10 – Elmegy, alapvetően vállalható, kicsit jellegtelen, de semmiképpen sem csúnya. Olyan oldschool eurós kinézete van:)

 • Játékmechanika: 7/10 – A célnak megfelelőnek tűnik, térképen mászkálós, kockadobós koop.

 • Ár/érték: 7/10 – Ez a jobbak közé tartozik, az 50 euró körüli ár (kieggel) a mai világban egész jónak számit.

 • Hangulat: 6/10 – Mint írtam icipicit jellegtelennek tűnik elsőre, de a küldetések és a történet sokat dobhat. Egy kampány mód nagyon jó lenne.

 • KS-extrák: 4/10 – Semmi KS exkluzív cucc, egy-két plusz hero.

 • Ítélet: - HATÁRESET


Karnivore Koala


Gyuri: Cukiság kimaxolva… Aranyos kis macikkal kell...várjunk csak! Húsevő mutáns macik? Orgyilkos koalák? Kecskecápák? A poszt-eukaliptikus világban a fönnmaradás érdekében az állatoknak meg kellett változniuk, és mindenféle abszurd kombinációk jöttek létre. Ebben a könnyed kockás-kártyás játékban minden résztvevőnek saját mutáns koalamaci (megunhatatlan…) törzse van, ahol az életbenmaradás érdekében nem csak vadászniuk kell a medvéknek, de az ellenséges törzsekkel is ki kell babrálni.

A játék egyszerű, a szabályok infografikaként megtalálhatóak a KS oldalon. A doboz olcsó (100 kártya + 5 kocka + ami még összejön), ingyenes szállítás (azaz inkább a játék árába kalkulált), és szépen alakuló “nyúlóscélok”. Mi baj lehet?

 • Grafika: 9/10 – Nagyon színes, nagyon cuki és elég vicces. Nekem bejött.

 • Játékmechanika: 7/10 – Egyszerű, de a képességekkel rendesen megvariálható játékmenet. Hab a tortán a másikkal való kiszúrósdi.

 • Ár/érték: 8/10 – A 25 dollár olcsó, pláne hogy rosszabb KS-ekben ekörül van a szállítás.

 • Hangulat: 8/10 – Elég csak a KS oldalt végigscrollozni, rögtön elvigyorodik az ember.

 • KS-extrák: 7/10 – Eddig még viszonylag kevés, de azok okosan megosztva az általános és KS exkluzív célok között.

 • Ítélet: - AJÁNLOTT