Kicktekintő extra: Shogun

Kicktekintő extra: Shogun

Shogun Big Box

Shogun Big Box

flyinghair: Miután 2010 végére elköteleződtem a társasjátékos hobbi mellett, 2011 volt a nagy felfedezések éve. Sorra próbáltam ki a klasszikusokat, kezdve a Puerto Rico-tól a Tigris & Euphrates-en át egészen a Shogunig. Ez utóbbi - sok más játék mellett - hamar megfogott. A grandiózus játékmenet mellé egyszerű szabályok tartoztak, így aránylag hamar a polcomra került Dirk Henn klasszikusa.

A Queen Games gyakorlatilag egybenőtt a Kickstarterrel, már nem adnak ki játékot közösségi finanszírozás nélkül, és lényegében elővételre használják a KS-t. Ez rengeteg ember szemét szúrja, mert alapvetően szembe megy a Kickstarter alapfeltevésével, de olyan nagyon sok gamert mégsem zavarhat a dolog, mert 32 projektjükből 31 sikeres lett, és köztük van a Shogun Big Box is.

A játékot bemutató videóban ugyanaz az unott hangú lány mesél a Shogunról, aki az elmúlt 31 projektet is sikerre vitte. Nem tudom, kinek a kije lehet a Queennél ez a csaj, de az apja sok embert tarthat sakkban, ha még mindig vele dolgoznak a videóikban. Szerencsére a Shogun esetében nem ez a videó az egyetlen támpontunk, hiszen az alapjáték itthon is elérhető. Szóval, aki esetleg még nem ismeri Shogunt, de érdekli a Big Box kampány, az sétáljon el valamelyik klubba, és próbálja ki, tutira minden társasklubban megtalálható a M-Ágnes féle magyar kiadás.

Az alapjáték szerintem kifejezetten izgalmas mechanikákkal dolgozik: Mivel minden általam birtokolt régióra csak egy cselekvést tervezhetek, és egy akciót csak egyetlen régióban hajthatok végre, ezért mindig jelen van a köreink megtervezésekor a dilemma, hogy hol szedjek adót, honnan szerezzek rizst, honnan vezessem a támadásaimat? Ehhez jön a csaták izgalma a kockatoronyban és a bosszankodás, amikor a kockáink rosszul időzítve potyognak ki.

A Big Box tartalmazza a 2011-ben megjelent Tenno’s court c. kiegészítőt, amelyben kockatorony tálcájából vagy egyes területeinkről tanácsadókká alakíthatjuk harcoló alakulatainkat, és elküldhetjük őket Tenno tanácsába. Aki az adott körben a legtöbb embert küldi Tennohoz, az választhat először a Tenno által biztosított 3 kegy egyikéből, a második a maradék kettőből stb. (pl.: rizst kapunk, nem támadhatnak meg minket az adott körben stb). Ez a kiegészítő egy rejtett licittel bővíti a játék tervezési fázisát, ahol azt kell mérlegelnünk, hogy vajh mennyivel gyengítsük egyes területeinket, az elérhető kegyekért cserébe. Amikor először próbáltam a kieget, akkor nem tetszett, mert azt éreztem, hogy feleslegesen bonyolít egy amúgy nagyon kerek játékot, ezért azóta kerültem is nagy ívben Tenno tanácsát. Mivel a kiegészítővel 4 éve játszottam utoljára, gondoltam újra elővetetem, hogy az idővel rutinosabb énem is kipróbálja, hátha. Sajnos most sem győzött meg, egyszerűen nem érzem azt, hogy ez a kiegészítő jobbá tenné a játékot. Kicsit többet kell tervezni és agyalni, de semmi többet nem nyújt.

A Big Box tartalmaz további 3 kiegészítőt: A Szamuráj kártyák - amik a Tenno’s Courtban is benne voltak -, a Hadvezérek, a “Kamara” kiegészítők apróbb kiegek, amik arra sarkallnak, hogy egy régióban birtokolj sok területet, vagy minden régióban légy jelen. E mellett a Queen a színház, templom és palota tokeneket fa jelölőkre cseréli, a kockák helyett pedig meeple-ket kell dobni a toronyba. Itt felmerült a kérdés, mennyire praktikusak a toronyba bábukat dobni kockák helyett? A Queen szerint szuperül működnek, de hát ők mi mást mondanának. Mindemellett van itt egy másik probléma is. A Shogun térképén a régiók még alap esetben is elég zsúfoltak szoktak lenni, ha a tokeneket - kastélyok, lázadás, színházak stb. - további fabábukra cserélem, már zavaróan átláthatatlan lesz a játéktér idővel.

A Big Box Early Bird-ként megcsípve vagy csoportosan rendelve 75$-ba kerül, egyébként 90$-ért vesztegetik. Aki azonban birtokolja az alapjátékot, annak nem kell megrendelnie az egész Big Boxot, mert az összes kieget és a bábukat odaadja a Queen "potom" 45$-ért. Akik viszont a Shogun mellett a Tenno’s Court-öt is birtokolják, kénytelenek lesznek valamit eladni, mert a mini kiegeket és a bábukat külön megszerezni nem lehet.

  • Grafika: 7/10 – Funkcionális, de pofás grafika Michael Menzeltől.

  • Játékmechanika: 7/10 – Klasszikussá vált alapjáték, olykor bosszantó randomitással és modulárisan bővíthető kiegekkel.

  • Ár/érték: 7/10 – A 75$ az alapjátékért és a kiegekért szállítással együtt korrektnek mondható. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy mennyire elszaladtak az árak az utóbbi időben, akkor ár/érték arányban megéri ezt az árat az egész pakk. 45$ a kiegészítőkért, és a bábukért már nem biztos, hogy ennyire jó üzlet, pláne, hogy szerintem nem lesz tőle jobb a játék. Ráadásul azt is érdemes figyelembe venni, hogy legendásan pocsék a Queen Games, ha a szállítási határidők betartásáról van szó. Így az, akit csak az alapjáték érdekel, csapjon le inkább egy használt magyar kiadásra.

  • Hangulat: 7/10 – A játékot szerintem remek érába ágyazták. Aki kedveli a középkori, távol-keleti témájú játékokat, az szeretni fogja.

  • KS-extrák: 6/10 – A Quennél ritkák a "streatch gólok", mivel gyakorlatilag elővételi rendszerként használják a KS-t. Extrának tekinthetők a jól kinéző, de nem feltétlenül praktikus fabábuk, illetve a Hadvezérek és a Kamara kiegészítő. Továbbá - mivel a játék elérte a 100.000$-t - ajándékba kapunk karton shogunokat műanyag talppal, hogy még jobban látsszék az asztalon, hogy kinek is a bőrébe bújtunk.

  • Ítélet: - HATÁRESET , csak hardcore fanoknak ajánlom.