Kingdom Death: Monster - Buyer's Guide (Frissítve 2017, Jan. 1)

Kingdom Death: Monster - Buyer's Guide (Frissítve 2017, Jan. 1)

Update (Nov 27): Hozzátettem ajánlást a régi kiegeket illetően (teljes 4. fejezet)

Update (Dec 29): Tisztult a kép az új kiegeket illetően, így bekerült az 5. fejezet

Update (Jan 1): Hasznos linkek: Content Calculator; Pledge Information

Ma reggel hatkor elindult az egyik kedvenc játékom reprintjének a kickstarter projektje, és mivel a KS átláthatósága még KDM mércével mérve is rossz, ezért gyorsan rögtönzök egy rövid posztot a témában. A KS hátralévő 43 napja alatt jó eséllyel kisebb-nagyobb updateket is végzek majd itt, időnként érdemes lehet visszanézni.

1. WTF is KDM?

Nagyon dióhéjban, a KDM egy kooperativ társasjáték 4 fő részére, ahol egy maroknyi ember próbál túlélni egy természetes fényforrás nélküli rendkivül ellenséges világban. Az emberek a tápláléklánc legalján helyezkednek el, nincs kiemelt szerepük az univerzumban, nem hősök. Valójában az ellenkezője igaz, minden más fajnak prédái, szerepük kimerül abban, hogy ablakot nyitnak számunkra ebbe a sötét, torz univerzumban.

Új érkezőknek ajánlom a korábbi 4 részes cikket a témaban. Az negyedik részt Ádám irta, a korábbiakat pedig - melyek Ádám cikkének elején vannak linkelve - én. Aki csak egyet szeretne elolvasni, annak a harmadik részt ajánlom.

2. Down the memory lane

A Kingdom Death miniature line jóval régebben létezik mint maga a KDM: Monster társasjáték. A készítő, Adam Poots már egy kicsiny, de kategóriájában sikeres biznissz birtokában kezdte el megvalósítani a világban játszódó társasjátékot.

A játék első KS-e nagyon sikeres volt, de a játékról a szép miniken túl nem lehetett tudni semmit. Lényegében BG részvénybefektetés volt, mindenki vakon ment bele. Emellet az eredeti KS masszivan alulárazott volt: alapjáték 100$, kiegek 25$. Utólagos bevallása szerint a core game önköltsége 250$. A fickó nem szeret megalkudni a kreativitás terén, a 2M+ os kampányhoz még állitólag fel kellett vennie 700k dollár hitelt, hogy úgy tudja megcsinálni a játékát ahogy akarta.

A fulfillment végeztével sokan elkezdtek rájönni, hogy itt nem csak iszonyatosan szép minket kaptunk, hanem egy fantasztikus és teljesen egyedi játékot is, ami így aztán kirobbanó siker is lett. A megmaradt példányokat a 400$-os retail áron is elkapkodták, a Dragon King kieg beszerezhetetlen, rengetegen kezdték tehát követelni a reprintet, aminek a készítő most engedett.

A játék 400 dolláros retail árára sokan felkapták a fejüket, és ahogy az lenni szokott, olyanok is szeretik a világba kiabálni a véleményüket, akik viszont alaposan tájékozódni nem szeretnek (sőt: főleg azok), ezért aztán arra jutottam jól jönne egy kellemetlen fehérzaj nélküli vásárlói tanácsadó.

Tapasztalataim az előző évekből.

 • A ks lezárása után időről időre (jellemzően Black Friday péntekeken) újra lehetővé vált a preorder, ahol a KS-t lekésők még csatlakozhattak.

 • Az eredeti KS-t nem egyben, hanem több hullámban teljesitették. Láthatóan ezt a tapasztalatot hasznosítja újra most a cég, hiszen most már alapból négy hullámot terveznek (lásd ks oldal alján)

 • Mivel az eredeti KS során a játék jelentős content upgrade-n ment keresztül, ezért a késés is brutális lett, 2 évvel az eredetileg vállalt dátum után kerültek a vevők kezébe a dobozok.

 • KS exkluzív content nem volt, nagyjából minden content elérhető volt a shopban, igaz nem egyszerre, hanem apránként adagolva és a KS ár nagyjából négyszereséért.

 • Az egyik legnagyobb kieget, a Lantern Festivált, kreativ okokból egy hónapja elkaszálták, az árát pedig visszautalták. A hozzá tartozó már elkészült miniket, később újrahasznosítják majd.

 • A KS-hez voltak mindenféle promók, pl challenge scenariok. Ezek a a tervező saját bevallása szerint sem igazán váltak be, de azért pl a painting guideok azért szépek.

3. Pledge levels & content

A KS eléggé áttekinthetetlen, számos pledge levelt kapunk és a leírás sem világos, ha valaki most hall először a KDM-ről. Nagyon jó referenciának ígérkezik hasonló contenttel a Vibrant Lantern idevágó oldala.

További hasznos linkek: Content Calculator; Pledge Information

3.1. Pledge 50/60$ -> Upgrade pack

Ez a pledge csak azokat érinti, akiknek megvan az alapjáték az előző print runból. Az upgrade pack pontos tartalma nem ismert, de az biztos, hogy számos javított lapot tartalmaz majd és valószínüleg új rulebookot is. Mivel ugye a rulebook 220 oldal, jó eséllyel ezért ilyen borsos már az upgrade pack ára is.

Korábban lehetett shopban kapni egyes minikhez (Twilight Knight) matricát, amit bele lehetett csapni a szabálykönyvbe, de nem hinném, hogy egy ilyen quality projekt esetében ilyen csumpi megoldást kapnánk. A teljesen felújított rulebook valószínübb.

3.2. Pledge 185/195$ -> Upgrade pack + egy kevés új cucc

Ugyanaz mint az előző, plusz két új dolog (stick on the carrot for 1st edition owners:).

Gambler chest: Összefoglaló neve (és tárolóhelye) az ingyenes (nem add-on) stretch goaloknak. Erről kb semmit nem tudni még, de ma este vagy holnap több info lesz, a csóka mindent felfed majd updateben, mert iszonyat pénz dőlt be két óra alatt. Stay tuned for updates in this space.

First hero pack: Ez kicsit szerencsétlenül van elnevezve. Értelmezésem szerint ez a kieg azt a célt szolgálja, hogy ha már sok kampányt letoltál és a következőt már mondjuk a közepétől kezdenéd, mert nincs kedved az elejét újrajátszani, akkor erre is legyen lehetőséged. Mindent egybevetve, ez az új érkezőket nem fogja érdekelni eleinte.

3.3. Pledge 200/250$ -> Core game reprint

Ez a legsimább ügy. Reprinted alapjáték. Semmi kieg, semmi hacacáré, semmi stretch goal. Lásd korábban linkelt cikk(ek)et infoért.

3.4. Pledge 300/350$ -> Core game reprint + egy kevés új cucc

Ez sem bonyi: reprinted alapjáték + Gambler's Chest (=nem-fizetős-addon stretch goal doboz), csak nagyon ravaszul van megfogalmazva.

3.5. Pledge 750$ -> Core game reprint + RÉGI kiegek

Itt a lelkes adakozó megkapja az alapjátékot, a már emlegetett Gambler's chestet és az első KS-ből származó 12 kieget. Ez már fogósabb falat, az expansion-ök minőségéről és az ajánlásaimról majd a négyes fejezetben írok.

3.6. Pledge 777$ -> Nincs már, felejtős

Ez már nem elérhető, úgyhogy most nem fárasztom magam ezzel.

3.7. Pledge 927$ -> Core game reprint + ÚJ kiegek

Na itt kezdődnek a keményebb dolgok, itt lényegében ígéretet kapunk az összes a KS alatt felfedett kiegre, pinupra és promóra. Ez olyan "itt van minden, ami eddig elérhető, dobjál rá még 600 dollárt és majd jó lesz neked". Ez tehát most még jelenleg hatalmas lutri. Jóó eséllyel jó deal lesz a végére, a kérdés csak az, hogy lesz-e 600 dollárnyira jó. A pinupok és promók ugyan nem adnak semmit a játékhoz (vagy csak nagyon minimálisat), azért biztos jó áron fognak majd menni...legkorábban 3 év múlva

Figyelmeztetés #1: ez korlátos pledge, bár nem fogy olyan gyorsan mint az olcsóbbak.

Figyelmeztetés #2: A "First Hero Expansion" ebben nincs benne. Ez nagyon furcsa, arra számítok, hogy be fog kerülni később, vagy több információ lesz arról, hogy hogyan lehet megvenni.

3.8. 1200$ pledge -> 6x Core game reprint

Ahogy a cím is mutatja, az alapjáték boltoknak, jó olcsón. Mondjuk nem hiszem, hogy magyarországról kapkodni fognak utána.

3.9. 1666$ pledge -> Core game reprint + RÉGI KIEGEK + ÚJ kiegek + Minden IS

Ez ugyanaz mint a 927 dolláros pledge (a figyelmeztetések ugyanúgy érvényesek itt is), de hozzá van még csapva minden promo és pinup az első kickstarterből, meg valami új limitált széria. Nincs info, nekem meg nincs pénzem. ű

Egy lelkes fan mindenesetre összerakott egy infografikát, hogy melyek azok a kiegészitők, pinupok és promok, amik a régi KDM-hez jártak. Ebben a pledgeben az új dolgok mellett, ezekből is kap az erre a szintre beszálló támogató.

3.10. Optional buy

Itt komoly hiányosságok vannak a KS-ben, gyakorlatilag egy szó sincs pl arról, hogy a "First Hero Expansion", ami csak egy pledge levelben jelenik meg, azt hogy lehet beszerezni.

Kérdeses továbbá, hogy a régi kiegeket lehet-e a KS keretében egyesével rendelni. Jelenleg a shopban ugyan 50%-os leárazás van a kiegekre, de a Dragon King már nem kapható, és ez a leárazás tuti hogy csak a Black Friday hétvége végéig tart, nem pedig a KS végéig.

Azaz jelenleg lényegében nincs optional buy a KS-en.

3.11. Ajánásom

Mivel a KS 43 napig tart, ezért ez a cikk még sokszor átalakulhat, ez a fejezet pedig különösen.

Nov 25 állapot

Első kiadásosoknak értelemszerüen a 185/195 dolláros pledge levelt ajánlom, szerintem semmiképpen nem kéne most még a nagyobbakra menni. Úgy vélem a korlátokat később még emelhetik, illetve elképzelhető új pledge level hasonló feltételekkel. Tehát én most semmiképpen nem ijednék be attól, hogy valamilyen early bird elfogy. We do not sow!

Aki új jövevény, annak a 300/350-es core game verziót ajánlom a Gambler Chest miatt (tuti vagyonokért fog menni), de akit ez nem érdekel az megkaphatja csak az alapjátékot 200/250 dollárért. Ez nagyon-nagyon jó ár az alapjátékért, a mai világban pedig talán már nem is annyira extrém (egy ótvaros Cthulhu Wars ennél többe kerül). A kiegekre jó eséllyel még sokáig nem lesz szükség, de az is lehet hogy soha, ha valaki nem válik megszállottá. De ha esetleg mégis érdekelnek a kiegek, akkor is érdemes várni, hogy milyen áron lehet majd optional buy-ként megvenni. A következő fejezetben sorra kerülnek a kiegek, de az pár napot késni fog.

A pinupok és promók általában semmiféle gameplay valueval nem rendelkeznek, nagy néha esetleg egy gear lap, de semmi igazán érdekes. Semmiképpen sem ajánlom őket, hacsak nem vagy festő/megszállott gyüjtő.

4. Régi kiegek

Ehhez a fejezethez újrahasznosítom, amit a korábbi cikkeimben írtam (épp jó lesz az ide), de persze frissítem az azóta szerzett tapasztalatokkal. A könnyebb érthetőség kedvéért önkényesen három különböző kategóriába soroltam a kiegészítőket.

 • Vannak az úgynevezett quarry szörnyek, akiket a kampány során viszonylag szabadon vadászhatnak a játékosok, hogy anyagokat nyerjenek ki belőlük. Az alapjátékban három ilyen ellenfél található: a White Lion, a Screaming Antelope és a Phoenix.

 • A nemesis szörnyetegek a kampány előrehaladtával előre megadott években bukkannak fel és általában különlegesen nehéz kihívást jelentenek, hátrányuk viszont, hogy a velük való találkozások számát egyértelműen bekorlátozza a kampány. Közös jellemzőjük, hogy míg a játékosok a quarry ellenfelekre vadásznak, addig a nemesis szörnyek esetében a helyzet épp fordított: itt a túlélők válnak prédává. Az alapjátékban négy nemesis ellenfél van, a Butcher, a The Hand, a King's Man és a Watcher.

 • A harmadik, "speciális" kategóriába pedig a fentiektől eltérő illetve nehezen bekategorizálható kiegeket sorolom.

A lista ABC sorrendben van, csak a régi kiegek vannak köztük (egyelőre) és az értékelés nagyjából összhangban van a veternán KDM rajongók véleményével (aki nem hiszi, járjon utána).

Értékelés:

 • 5 csillag: A legjobb kiegek, szinte must have
 • 4 csillag: Nagyon jó és/vagy nagyon jól használható, sokat "szereplő" kiegek
 • 3 csillag: Jó kiegek, de a felhasználhatóságuk némileg korlátozott
 • 2 csillag: Elkapkodott vagy jó, de nagyon marginális hasznosságú kieg
 • 1 csillag: Csak akkor vedd meg ha mindent akarsz, vagy kell a mini

4.1. Dragon King (Kampány)

Lényegében a legsikeresebb kieg, mely hónapok óta beszerezhetetlen. Az új KS legrosszabbul titkolt infoja volt, hogy ebből is reprint lesz, amit azóta már be is jelentettek. A kieggel egy teljesen új és nagyon egyedi alternatív kampányt kapunk, ahol a túlélők a Sárkánykirály uralma alatt élnek, tőle kapják a fényt és a meleget, ezért őt tekintik istenüknek. A Király időről időre leereszkedik közéjük, hogy kirostálja az ocsút a búzából és biztosítsa, hogy csak a legerősebb, túlélésre termett emberek maradnak a faluban.

Az évek során a játékosok úgynevezett konstellációkat (Witch, Goblin, stb) "rakhatnak ki" különönféle képességekkből, ez tulajdonképpen egy 5x5-ös túlélőbingó, ahol ha sikerül egy teljes sort vagy oszlopot kirakni, akkor megkapják a kirakott konstellációt és az ezzel járó különleges képességet. Ekkor a szerencsés (???) túlélő pedig eléri a csillagokat, ezért is nevezik a kieget a "People of Stars" kampánynak.

Az új történethez új események, helyszínek, fejlesztések és egy armor kit is jár. Maga a Sárkánykirály két formában érkezik (a gigászi Sárkány és az emberméretű Tyrant) , és rádióaktív sugárzással fogja szerencsétlen túlélőink földi pályafutását lezárni.

A kiegészítő nagyon speciális abban a tekintetben, hogy határozottan tiltott más kiegészítőket belekeverni, ez egy teljesen standalone kampány nagyon-nagyon izolált szabályrendszerrel.

Gyurci értékelése: ★ ★ ★ ★ ★

4.2. Dung Beetle Knight (Quarry)

A Dung Beetle Knight, azaz a ganajtúró lovag (rofl) egy vadászható szörny, melynek a legérdekesebb aspektusa a vele érkező gazdálkodós témájú innováció: A kiegészítőben található fejlesztésekkel a játékosok eláshatnak bizonyos tárgyakat pár évre, melyek aztán ettől megerősödnek (calcified items). A DBK konkrétan a készítő kedvenc kiegészítője és ez érződik is a belefektetett energián, nagyon jól kidolgozott, nagyon hangulatos és jól átgondolt kiegészítő, melyben a történet nagyja egy Legendás szörnyeteg ("Old Master") felkutatása körül bonyolódik.

A fentieken kívül kapunk különleges felszerelést is, melyet nehezebb lesz elkészíteni, mint a többi gear-t, viszont erősebb is lesz náluk. A csata során a lovag golyója (nem úgy!) eltávolodhat a gazdájától, ez viszont a lovagban szeparációs félelmet vált ki, ami a kulcsot jelenti a legyőzéséhez.

Megjegyzés: a Dung Beetle Knight egyike a három lovagnak (a Flower Knight és Lion Knight), melyek mind szükségesek, ha valaki meg szeretné próbálni elkészíteni a Green Knight Armor nevű super-geart.

Gyurci értékelése: ★ ★ ★ ★ ★


jnavh/''
67''

4.3. Green Knight Armor (minikieg)

A Green Knight Armor egy minikieg, egy darab survivor minivel és néhány gear kártyával. A kieg lelke ez a néhány új lap: ezek hipernehezen elkészíthető tárgyak, melyek minden más elérhető felszerelésnél erősebbek.

Elméletileg nem lehetetlen egy teljes szettet elkészíteni a 25 éves kampány során, de nagyon-nagyon céltudatosan kell farmolni a három lovagot, akikből a szükséges ritka anyagok kinyerhetőek. Mivel az új KS során már unlockolva lett a változás, hogy a kampány 30 évre növekszik, így az erre vágyók nyernek majd plusz öt évet, ez pedig jót tehet a GKA elkészítési esélyeinek.

Ettől függetlenül, ha nem is sikerül a teljes szettet összerakni, igazából az egyes darabok is rendkívűl erősek. A GKA lehet tehát az ultimate tápolási cél egy erre felfűzött kampány során, bár objektíven nézve egy eléggé elhagyható kiegről van szó. Én azt mondanám, hogy aki szeret nagyon-nagyon tápolni, az fontolja meg, mivel minikieg lévén jóval olcsóbb, mint a többi expansion.

Gyurci értékelése: ★ ★ ☆ ☆ ☆

4.4. Gorm (Quarry)

Gorm szintén egy vadászható szörnyeteg, amit az teszi különösen vonzóvá, hogy a túlélők lényegében a kampány legelejétől Gorm nyomába eredhetnek, ez pedig üdítő változatosság lesz az eleinte erős túlsúlyban lévő White Lion mellett.

A belőle készíthető felszerelés nehezebben lesz elkészíthető a mostani páncélzatokhoz képest, viszont erősen defenzív lesz, így ezekkel a játékosok újfajta harci taktikákat dolgozhatnak majd ki. Emellett a Gorm-ból kinyerhető erőforrások segítségével egy teljesen új, alkímiához kapcsolódó fejlesztési útvonalat nyitnak meg, melyhez két új épület is kapcsolódik.

A Spidicules-hoz hasonlóan kevés mechanikai változást hoz, de ezt ellensúlyozza a tematikai hátterével és a kiváló felhasználhatóságával. Mindent egybevetve a nem túl szép mini ellenére ez az egyik legvonzóbb kiegészítő azok számára, akik már a játék korai szakaszában több változatosságra vágynak.

Gyurci értékelése: ★ ★ ★ ★ ★

4.5. Lion God (Quarry)

A korábbi hírekkel ellentétben a Lion God végül quarry lett, nem pedig nemesis. Legkorábban a 25 éves kampány 13. évében lehet vadászni (összehasonlításképpen: az alapjátékban található Főnixnek már a 6-7. évben a nyomába eredhet a csapat). Ez nem véletlen, a Lion God egybehangzó vélemények szerint messze a legnehezebb ellenfél a jelenleg elérhető szörnyek közül, még a Sárkánykirálynál is combosabb.

Amennyiben sikerül legyőzni, a játékosok kinyerhetik a Necromancer nevű élő parazitát az istenség testéből, mely még kisoroszlán korában megfertőzte a szörnyet és utána olyan hatalmasra nőtt, hogy elöl-hátul kilóg az oroszlán testnyílásain (brrrr). Ha nem elég az undorból, egy bátor túlélő megpróbálhatja magába fogadni a parazitát, ezáltal olyan képességekre (Necromancy) szert téve, amit mindig egy (és csak egy) túlélő birtokolhatja - amennyiben túléli az egyesülést.

A Lion God nagyon hangulatos és egyben nagyon szomorú történetének szerves része a szörnyeteg korábbi királyságának felkutatása, mely jelenleg a beszédes Necropolis nevet viseli... Nekem nagy kedvencem, és habár még nem harcoltunk vele, amit olvasgattam belőle/róla, az nagyon tetszik.

Gyurci értékelése: ★ ★ ★ ★ ☆

4.6. Lion Knight & Court (Nemesis)

Ha valaki arra számítot, hogy a KDM mindig borongás és szorongás Nick Cave nótákkal a hátterében, készenlétben tartott élesre fent borotvákkal, akkor ez a kieg csalódást fog okozni. A Lion Knight rendkívül mulatságos nemezis szörny, aki megjelenik a faluba és belerángatja a lakosokat egy előadásba, ahol minden játékosra jut majd egy szerep a darabban.

A szabálykönyv mókás komédiai elemekkel van tele és annak ellenére, hogy nemesis szörnyről van szó, a csapat a megadott nemesis encounter időpontokon kívül is szemberkerülhet vele. Mindent egybevetve hasznos, de nem nékülözhetetlen kieg.

Megjegyzés: a Lion Knight egyike a három lovagnak (a Flower Knight és Dung Beetle Knight), melyek mind szükségesek, ha valaki meg szeretné próbálni elkészíteni a Green Knight Armor nevű super-geart.

Gyurci értékelése: ★ ★ ★ ☆ ☆

4.7. Flower Knight (Nemesis, Kampány)

A Flower Knight az egyetlen kieg, ahol a csapat a rosszfiú, ugyanis a lovag egyáltalán nem gonosz ellenfél, csupán békében próbál éldegélni a saját kis birodalmában a virágjai között. Sajnos ezeket a falusiak is fel tudják használni a túléléshez, ezért aztán levadásszák a lovagot (lásd még: kegyetlen világ), aki viszont nem alapból igazán akarja bántani az embereket. A vadászat során szerzett virágokat gyorsan fel kell használni, mert a Viráglovag hatókörétől távol hamar elhervadnak.

A doboz az egyik leggyönyörűbb és legtöbbet festett minit is tartalmazza, valamint egy nagyon kezdetleges, némileg kidolgozatlan kampányvariánst, a "People of Bloom"-ot. A kiegészítőhöz egy letölthető bónusz festési útmutató jár.

Megjegyzés: a Flower Knight egyike a három lovagnak (a Lion Knight és Dung Beetle Knight), melyek mind szükségesek, ha valaki meg szeretné próbálni elkészíteni a Green Knight Armor nevű super-geart.

Gyurci értékelése: ★ ★ ★ ☆ ☆


Ez a legény kis gyakorlással még viheti valamire...

4.8. Lonely Tree (Special)

A terrain elemek nagyot dobnak a csatán: minden harc kezdetén fel kell tenni kartonlapokat a táblára, melyekre speciális szabályok vonatkoznak. Jó példa erre a magas fű, melyben a játékosok elrejtőzhetnek a szörnyeteg elől, amivel némi extra védelemhez jutnak a túlélők.

A Lonely Tree az alapjátékban található Nightmare Tree-t cseréli ki egy egészen elképesztő kinézetű plasztik fára, melyhez új szabályok is járnak. A fa - és a tövénél lakó Múzsa - önálló ellenfélként is használható lesz, mely állítólag elsősorban a túlélők elméjét próbálja majd a hatalmába keríteni. Ha ez nem volna elég, a kiegészítő új AI lapokat is ad a White Lion és a Phoenix AI paklijába!

Sajnos a visszajelzések alapján a Lonely Tree az óriási minit leszámítva a leggyengébb kieg: sokan az elkapkodott jelzővel illették. Viszonylag ritkán kerül elő, az érte kapott jutalmak pedig nem állnak arányban a magas nehézségi szinttel.

Gyurci értékelése: ★ ☆ ☆ ☆ ☆

4.9. Manhunter (Nemesis)

A Man Hunter kiegészítőről őszintén szólva nem tudok olyan sokat: habár megvan, nem forgattam a rulebookot és nem is próbáltuk ki. Tematikailag a Preacher Saint of Killersére hajaz, és az amúgysem csillámpónis kampányt még tovább sötétíti a szadizmus/mazochizmus képességekkel és a rabszolgaság megjelenítésével. Ez az ellenfél konkrétan az emberi fajra vadászik, ezen belül pedig előfordulhat az is, hogy egy konkrét túlélőt szemel ki magának, akit aztán becserkészhet. A Manhunter időről időre visszatér a faluba, és ha a csapat nem győzi le korán, úgy minden alkalommal erősebb és erősebb lesz.

Sajnos tényleg keveset tudok: állítólag majdnem olyan nehéz mint a Slenderman, de nincs személyes tapasztalatom.

Gyurci értékelése: ★ ★ ★ ☆ ☆

4.10. Slenderman (Nemesis)

Ezt az ellenfél a klasszikus slenderman mitológia KDM-es variánsa. Az egyik legkeményebb és legeredetibb nemezis szörny, akit már a kickstarter oldalon is a "very challenging" titulussal illetett a készítő, majd csak úgy barátságosan odavetette, hogy ez a nemesis szörny már a pillantásával is meg tudja ölni a játékosokat... A Slenderman a túlélők mentálját támadja, lecsap, pusztít, majd törli magát a karakterek elméjéből, akik nem is emlékeznek rá, hogy mi történt.

Nem írtam róla korábban, de a játéban az őrület mentális pajzsként funkcionál: akik nem teljesen épeszűek, azok könnyebben dolgozzák fel a Halál Világának szörnyűségeit. Ebben a játékban megőrülni tehát - néhány esemény kivételével - jó dolog. Namármost, a Slender Man kimondottan utazni fog a legőrültebb játékosokra, itt tehát az általában előnyös tulajdonság komoly hátrány lesz, azaz egy viszonylag fix pont változik meg a játékmenetben. Külön érdekesség, hogy az innen szerzett felszerelés azoknak lesz leginkább hasznos, akik a legőrültebbek, azaz a Slender Man legyőzése az elsődleges célpontoknak lehet a legfontosabb.

A Slenderman legyőzésével a falu megkapja a "Dark Water Research" innovációt, mely annyiban tér el egyéb innovációktól, hogy szintezhető a slendermannel való találkozások után. A kieg ráadásul lecserél egy igen fontos korai story eventet ("Armored Stranger") a kampány során, azaz bizonyos szempontból más irányba terelheti az egész falu sorsát.

Gyurci értékelése: ★ ★ ★ ★ ☆

4.11. Spidicules (Quarry)

A Spidicules Gorm mellett a másik nagyon korai quarry, már a második évtől vadászható (az antilopot váltja) és egyben jelen pillanatban az egyetlen ellenfél, aki a csata során új ellenfeleket hozhat be a táblára. A szörnyeteg teste a magasban helyezkedik el, a játékosoknak pedig be kell mászni a torzó alá, hogy meg tudják támadni. Emellett a játékosok külön-külön támadhatják a lábait, melyek elvesztésével folyamatosan gyengül, kevesebbet tud mozogni.

Mechanikailag nem sok újdonságot jelent a kieg, de a kapcsolód story eventek és innovációk nagyon tematikusak, ahogy a pókselyemből szőtt páncél is. A Spidicules viszonylag kezelhető ellenfél, a könnyebb szörnyetegek közé tartozik és mellett szól, hogy hamar játékba hozható.

Gyurci értékelése: ★ ★ ★ ☆ ☆

4.12. Sunstalker (Kampány)

A Sunstalker egy teljesen új alternatív kampányt ad a játékosoknak, ahol a falu lakói egy évszázadokig szendergő szörnyeteget, a Sunstalkert imádják istenükként. A kiegészítő három új settlement locationt tartalmaz, melyek közül az egyik a kezdőépületet cseréli le, a Sunstalker pedig új vadászható szörny lesz az évek során, majd egyben főellenfél is a történet végén.

Természetesen nem csak a történet eleje és vége változik: a kampány során teljesen másféleképpen zajlik majd az utódok nemzése, mivel a törzs fő célja a Sunstalkernek leginkább tetsző utód "kinemesítése". Ez azt eredményezi, hogy a kampány belockolja a falut a "Survival of the Fittest" principle-be, viszont cserébe egy jóval megbocsátóbb "Intimacy" táblát ad (ez a táblázat szabályozza a születéseket). Emellett számos nagyon speciális szabályt kapunk (prismatic túlélők, illetve olyan fegyverek, melyek egyszerre számítanak melee-nek és ranged-nek).

Egybehangzó vélemény, hogy a Sunstalker kieg a jelenlegi legkönnyebb (másik nevén "People of Sun") kampányt eredményezi: a játékosok gyorsan erősődnek, ezt viszont ellensúlyozza, hogy ha akár csak egyetlen nemesis encountert is elbuknak, akkor vége a dalnak, elhagyja őket az istenük és lehet újrakezdeni a bulit. Érdemes megemlíteni, hogy a Dragon Kinggel ellentétben, ebbe a kampányba bekeverhetőek más kiegek, viszont kevesebb nemezis encounter van az idővonalon (és ahogy említettem: ezeket nem szabad elbukni).

Gyurci értékelése: ★ ★ ★ ★ ☆


Sunstalker Pool helyszín illusztrációja

4.13. Ajánlásom (Régi kiegek)

Ha csak egyetlen kieget szeretnél: Dragon King. Ez teljesen nobrainer, mivel egy teljesen új kampányt ad, amibe más kieget viszont nem lehet betenni. És akkor a gigantikus sárkány "miniről" (oximoron) még nem is beszéltem.

Bang-for-the-bucks pack: Dragon King és Sunstalker. Két kieg, két teljesen új és egyedi kampány. Value!

Gyurci prioritás lista: Azaz én ezeket venném, ebben a sorrendben, amíg a keret tart (ami nincs a listán az meg szabad rablás a Lonely Tree kivételével)

 1. Dragon King
 2. Dung Beetle Knight
 3. Gorm
 4. Slenderman
 5. Lion God
 6. Sunstalker

5. Új kiegek (ABC sorrendben)

Az új ks kirobbanó sikerének köszönhetően Poots rengeteg új kieget jelentett be, melyek egy része láthatóan elég kiforratlan, így az esetek jórészében leginkább csak szubjektívumokra hagyatkozhatunk. Megpróbálok ugyan némi tájékoztatást adni, leginkább csak pluszmínuszos formában, de persze az is megtörténhet, hogy tévedek és amit most rossznak ítélek, arról később kiderül, hogy márpedig az a legjobb kieg. Szóval csak óvatosan higgyetek nekem.

5.1 Black Knight ExpansionPro

 • 5 éves minikampány jön vele
 • Egyik legszebb mini
 • Kidolgozottnak tűníóik
 • Inverted Mountain kampány szerves része

Con

 • Nemezis monsternek tűnik, kevesebbet fog szerepelni mint a quarryk.
 • Kicsi a ks és a bolti ár közötti különbség

Több információ erről a kiegről itt

Ár: 50$ (75$)

Gyurci értékelése: ★ ★ ★ ☆ ☆

5.2 Campaigns of Death


Pro

 • Hardcover könyv + egy rakás cucc (néhány mini, kártyák, stb)
 • 3 új hosszú kampány!!!
 • 2 új rövid kampány
 • Részletes információ a node rendszerről, hogy melyik monster milyen erős, hogy kell belőlük custom kampányt felépíteni, stb.
 • Arányaiban hihetetlenül olcsó

Con

 • A legnagyobb hátrány, hogy ez a könyv elsősorban azoknak szól, akik rendelkeznek az alapjátékkal és az első sorozat kiegekkel (tehát azokkal, amik most a KS oldalon létező kiegként van megjelölve - Pl. Dragon King, Flower Knight stb)

Több információ erről a kiegről itt.

Ár: 40$ (70$)

Gyurci értékelése: ★ ★ ★ ★ ★

5.3 Death Armor Expansion

Pro

 • Ennek a KS-nek a Green Knight Armorja, lényegében újfajta epic loot.
 • Occsó

Con

 • Occsó, de sokkal drágább nem lesz ks után sem (5 dollár különbség)
 • Kevéske mini

Több információ erről a kiegről itt.

Ár: 20$ (25$)

Gyurci értékelése: ★ ★ ☆ ☆ ☆

5.4 Frogdog Expansion

Pro

 • Első évtől vadászható, első KS-es Gorm párja.
 • Inverted Mountain kampány szerves része
 • Jó árban van a KS-en

Con

 • Nekem ez speciel már túl undorító, de amúgy nem tudok belekötni.

Több információ erről a kiegről itt.

Ár: 50$ (90$)

Gyurci értékelése: ★ ★ ★ ★ ☆

5.5 Gambler's Chest

Pro

 • Elképesztően sok és elképesztően gyönyörű minik.
 • Valószínű a kampány végére két nemezis monstert is tartalmazni fog.
 • Advanced KDM rules opcionális szabályokkal haladóknak.

Con

 • Áráhot képest icipicit kevés a gameplay content, sok a narratív mini.
 • Vannak benne idiótaságok is, pl Adam & Anna minik

Ár: 100$ (200$)

Gyurci értékelése: ★ ★ ★ ☆ ☆

5.6 Gryphon Expansion

Pro

 • Az első új komplett kampány ebben a KS-ben
 • Óriási monster (135mm-es base)
 • Inverted Mountain kampány szerves része
 • Érdekes, bár sok részletet el nem áruló koncepció
 • Legjobb ár/érték arányú kieg, érdemes KS alatt megvenni.

Con

 • A jó ár ellenére sem olcsó.

Több információ erről a kiegről itt.

Ár: 75$ (150$)

Gyurci értékelése: ★ ★ ★ ★ ☆

5.7 Inverted Mountain Campaign Expansion

Pro

 • A Frog Dog, Oblivion Mosquito, Pariah, Black Knight, Gryphon, Red Witch és Nightmare Ram kiegekkel együtt lényegében - eléggé bújtatott módon - egy KDM 2.0 core boxot képez.

Con

 • Kiegészítők kiegészítője, csak akkor van értelme megvenni, ha már a fentebb említett összes szükséges kieg megvan. Biztos epic lesz, de ez már tényleg a gyűjtőknek szól.

Több információ erről a kiegről itt.

Ár: 50$ (80$)

Gyurci értékelése: ★ ☆ ☆ ☆ ☆

5.8 Nightmare Ram Expansion

Pro

 • Számomra nagyon eredetinek (és betegnek) tűnő koncepció
 • Dungeon crawling!
 • Inverted Mountain kampány szerves része
 • Láthatóan előrehaladott fejlesztési állapotban lévő kieg
 • Félár

Con

 • A fentieken kívűl semmi extra változás, "csak" egy sima kieg.

Több információ erről a kiegről itt.

Ár: 40$ (80$)

Gyurci értékelése: ★ ★ ★ ★ ★

5.9 Oblivion Mosquito Expansion

Pro

 • Számomra nagyon eredetinek (és betegnek) tűnő koncepció
 • Inverted Mountain kampány szerves része
 • Encounter system

Con

 • Semmi nem jut eszembe

Több információ erről a kiegről itt.

Ár: 50$ (90$)

Gyurci értékelése: ★ ★ ★ ★ ★

5.10 Pariah Expansion

Pro

 • Inverted Mountain kampány szerves része

Con

 • Az egyetlen kieg, ami konkrétan taszít, semmi nem tetszik benne, főleg nem a fejjellefele harc. (Így tuti persze hogy ez lesz a legjobb:)

Több információ erről a kiegről itt.

Ár: 40$ (70$)

Gyurci értékelése: ★ ★ ☆ ☆ ☆

5.11 Red Witches Expansion

Pro

 • Inverted Mountain kampány szerves része
 • Érdekes koncepció
 • 12 mini!
 • 3 éves minikampány.

Con

 • Egyelőre kidolgozatlannak tűnik.

Több információ erről a kiegről itt.

Ár: 40$ (70$)

Gyurci értékelése: ★ ★ ☆ ☆ ☆

5.12 Screaming God Expansion

Pro

 • Valószínű a legkeményebb szörny lesz a játékban. Jelenleg a Lion God (13. év) a legnehezebb ellenfél, a Screaming God pedig 20. évben kerül majd játékba
  • 5 év a kampányhoz, így már 35 év hosszúságú lesz egy kampány...
 • Gyönyörű és óriási mini
 • Egyike az első kiegeknek -> jól kidolgozott.

Con

 • Nagyon későn jön játékba, valószínűleg nem kezdőknek ajánlott.

Több információ erről a kiegről itt.

Ár: 50$ (100$)

Gyurci értékelése: ★ ★ ★ ★ ☆

5.13 The First Hero

Pro

 • Haladóknak ajánlott kieg, akik nem akarják huszadjára (???) is végigjátszani a kampány korai szakaszát.

Con

 • Haladóknak ajánlott kieg, akik nem akarják huszadjára (???) is végigjátszani a kampány korai szakaszát.

Ár: 35$ (70$)

Gyurci értékelése: ★ ★ ☆ ☆ ☆

5.14. Végső ajánlásom

Igazából nem szeretnék a 4.13-ban adott - régi kiegekre vonatkozó - ajánlásomon módosítani. Ennek fő oka, hogy jelenleg leginkább sejtések vannak az új kiegek hasznosságát illetően. A Dragon King-hez hasonló, önállóan is komplett kieg nem látszik az új KS során, így továbbra is azt ajánlom első helyen, pláne mivel arról biztosan lehet tudni, hogy jól eltalált cucc (és nem is szabad más kiegekkel keverni).

Nekem az új cuccok közül az első helyen az új kampánykönyv van, de én helyzeti előnyből indulok, mivel az első sorozat büszke tulajdonosa vagyok. Akiknek kevés kieg van meg az első kickstarterből, az inkább várjon ezzel, amíg kiderül mennyire használható önmagában. A könyvön felül nekem nagyon bejön a Moszkitó és a Nightmare Ram, valamit rögtön utánuk a Screaming God.

Objektíven nézve a legjobb értéket talán a Gryphon jelenti, ezután már nem lehet nagyon igazságot tenni, mindenki pénztárcájához és ízléséhez illően pledzseljen.