Mi lesz veled Runebound 3?

Mi lesz veled Runebound 3?

Az elmúlt 11 évben sok mindent láttam és játszottam a hobbi falai közt, megjártam az eurok poklát és megkarcolgattam az amerik felszínét is. Idővel rájöttem, hogy sokkal jobban vonzanak az izgalmas kalandokat és történeteket ígérő játékok, mint mások. A kedvencek között van a Robinson Crusoe, a 7th Continent, a Mansions of Madness, a T.I.M.E Stories, és ebbe a sorba tökéletesen illeszkedik a korábban már általam is méltatott Runebound 3. kiadása. Sosem jártam előtte Terrinoth földjén, meg egyébként sem vagyok hardcore fantasy fogyasztó, de a Fantasy Flight Games 2015-ben megjelent játéka, jókor volt jó helyen: Épp egy nem kampányba öntött, kalandközpontú, karakterfejlesztős társast kerestem, amikor megláttam a Runebound gyönyörű térképét. Miután a mechanikák is tetszetősek voltak fejest ugrottam Terrinothba.

Az évek alatt egyfajta guilty pleasure lett a játék, megvettem minden kiegészítőt, a figurák színes festékbe öltöztek, és Gyuritól kaptam menő player board-okat is. Elhatároztam, hogy az eljövendő kiegeket is felteszem a polcra, csakhogy a játék parkolópályára került a kiadónál, 2017 nyara óta nemhogy nem jelent meg semmi hozzá, de még csak hírek sincsenek. Aki ismeri a Fantasy Flight Games piaci politikáját, pontosan tudja, hogyan ömlenek a jól menő címek kiegjei. Ugyanakkor nem teljesen meglepő, hogy a Runebound így elanyátlanodott, mintha az FFG már a kezdtek óta nem tudná mit kezdjen vele:

Bár a bejelentéskor nem övezte őrült felhajtás a társast, a közönség jól fogadta azt, az egyetlen komolyabb kritika a kockákat tokenekre cserélő harcrendszert érte. Én ugyan kifejezetten szeretem, de sokak szerint kilóg a játékból ez a mechanika. A megjelenés után természetesen beindult az FFG gépezete, és sorra jelentettek be kicsi kiegeket, amik egy figurát, illetve további kártyákat tartalmaztak. Az erősen túlárazott dobozokra azonban nem nagyon harapott rá a közönség, a 4 beharangozott kiegészítő ugyan megjelent, de érződött, hogy ezekből legalább hatot terveztek volna piacra dobni. Ezután hosszú ideig nem történt semmi a Runebound háza táján. 2017-ben aztán jött az Unbreakable Bonds, ami egy nagyobb kiegészítő, és kooperatívvá tette az addig versengő játékot. Nemcsak új figurák, szcenáriók, kártyák kaptak helyet a dobozban, de az addig megjelent kompetitív kalandok koop verzióit is megtaláltuk benne. A kiegnek remek visszhangja volt, és mindenki bizakodva várta, hogy mit hoz ki az FFG az új irányból. Egy évvel később úgy tűnik, semmit. A tavaly augusztus óta ismét teljes csend honol. Az optimisták úgy gondolják, hogy a kiadó egy új, nagy dobozos kiegészítőn dolgozik, új térképpel, új hősökkel, új koop és kompetitív szcenáriókkal. Szerintem azonban a Fantasy Flight Games azokra a brandekre és címekre koncentrál, amik beváltották a hozzá fűzött reményeket, legyen szó LCG-kről, figurás játékokról, a Star Wars-ról vagy az Arkham Files-ról. Szó sincs róla, hogy hanyagolnák Terrinoth földjét, hiszen folyamatosan jelennek meg az új figurák a Runewars-hoz és jön a Heros of Terrinoth kártyajáték is, de úgy tűnik a Runebound 3. kiadását egy sikertelen próbálkozásként végleg leírták.

Aztán persze ki tudja, hisz a A trónok harca társasjáték is most, 5 év után kap új kiegészítőt...