Sheriff of Nottingham

Sheriff of Nottingham

Már Essen előtt kinéztem ezt a játékot, rendkívül magasan szerepelt a bevásárlócetlimen, de aztán utazás előtt két héttel érkezett a hidegzuhany: mégsem lesz kapható, mivel a komponensek egy része nem készült el időre...ennek gondolom mondjuk a játék készítői örültek a legjobban, kihagyni kb a legnagyobb börzét egy garantált sikerjátékkal: fail. Na de nem volt mit tenni, le kellett mondani a dologról.

Ezután el is feledkeztem a dologról, egészen decemberig, amikor egyik barátom meglepett vele karácsonyra (köszi mégegyszer!). Annyira megörültem neki, hogy a rendkívüli lobbierő ellenére sikerült is benyomnom a két ünnep közötti társas eventre, szerencsére szép volt a doboz, ez sokat segített a semleges résztvevők meggyőzésében.

A Sheriff of Notthingam egy partijáték, ahol jószerivel egyetlen dologra van szükség: kiváló pókerarcra (na jó, meg egy kis meggyőzőképességre). Namármost: érdemes tudni, hogy én bármelyik tetszőleges Battlestar Galactica parti során már az első kör előtt cylon-gyanús vagyok (pedig még ki sem húztuk a loyalty kártyákat), utána mindenki folyton engem akar "leleplezni" és általában érdemes az ellenkezőjét mondanom, mint amit akarok, mert garantálható, hogy senki sem hallgat rám.

BSG során szerencsém, hogy rejtett szavazás van, valamint ritkán adódik lehetőség, hogy valakit ellenőrizzünk, így általában sikerül mindig túlélnem valahogy. Na, Sheriff of Notthingamben ilyen nincs: a történet jó alaposan le van csupaszítva, de olyannyira, hogy a játék nagy részében az a feladat, hogy "Nézz bele a másik játékos szemébe, és hazudj egyet, de hihetően ám". Borítékolható volt, hogy fasírttá leszek verve és valóban: tökutolsó is lettem. Ennek ellenére ez a játék zseniális, beosont az idei év top 3-as listájába nálam.

játéktér

A játékosok kereskedőket testesítenek meg, akik az említett településre viszik az árujukat. Minden körben gondosan meg kell tervezniük, hogy mit raknak a szekérre...izé, zsákocskába (csempészárut vagy legális javakat), mivel nagy esély van rá, hogy a seriff - akit minden körben másik játékos képvisel - vizsgálatot tartson... és Nottinghamben sajnálatosan még Magyarországnál is több ostoba szabályozás sújtja a tisztességes vállalkozókat (ezt mondjuk kétlem:): csempészáru bevallása természetszerűleg szóba sem jöhet, de a legális javakat sem szabad keverni: vagy csak almát vihetsz be, vagy csak sajtot, de a kettőt egyszerre nem, így akkor is muszáj hazudni, ha amúgy tiszta vagy mint a ma született bárány...tovább nehezíti a helyzetet, hogy a lapok számát viszont pontosan muszáj bevallani.

javak

Miután sikeresen összeállítottuk a kör elején a termékskálát, bele kell nézni a seriff szemébe, majd átnyújtani a zsákunkat. Ettől a pillanattól a seriffen a sor...

"Mielőtt a seriff megvizsgálná a zsákocskádat, megfenyegetheti a zsák tulajdonosát. A zsák tulajdonosa ekkor megkísérelheti megvesztegetni a seriffet, hogy elkerülje a vizsgálatot" - Szabálykönyv.

A kör korai szakaszában a seriff nem játszik aktívan, csupán figyelemmel követi a kereskedő játékosokat (akik egy húzópakliból és két - igen kettő - halomnyi dobott lapból csereberélnek) és próbálja követni, hogy körülbelül mi lehet a játékosok kezében. Lapszámlálók előnyben:) Amikor viszont rá kerül a sor, akkor a következőképpen cselekedhet:

  • Dönthet úgy, hogy átengedi vizsgálat nélkül a zsákot: ebben az esetben a kereskedő képpel felfelé kitesz a legális javait, képpel lefelé pedig a csempészárut. Tehát azonnal kiderül, hogy igazat mondott-e, de a következményeket szerencsésen megúszta.

  • A seriff dönthet a vizsgálat mellett is. Ekkor a játékos megpróbálhatja megvesztegetni a seriffet tetszőleges pénzösszeggel, lapokkal vagy jövőbeli ígéretekkel. A seriff ezen a ponton ismét átengedheti a kufárt a szajréval, vagy ragaszkodhat a vizsgálathoz.

  • Amennyiben a kereskedő igazat mondott, a seriff kénytelen pénzbüntetést fizetni a szükségtelen vegzálásért...

  • ...de amennyiben nem pontosan az igazat mondta, a be nem vallott lapok elkobzásra kerülnek és ő fizet büntetést a seriffnek.

"Hat arany a legutolsó ajánlatom...de még beszélhetünk..."- Vili

Ennyi tehát a játékmenet dióhéjban. Egy parti akkor ér véget, ha már mindenki kétszer volt seriff, és az győz, akinek - mekkora meglepetés - a legtöbb győzelmi pontja van, ami pénzt, lapokat és a legális javak többségi birtoklását jelenti.

player board

És hogy mitől nagyszerű ez a játék? Mindentől, amit nem írtam le:) Először is, habár az ember kiismerhető, maga a játék kiismerhetetlen: minden új vizsgálat új lehetőség, tiszta lap ha úgy tetszik. A seriff személye folyamatosan változik, így az alkalmazott stratégiát is folyamatosan változtatni kell, hiszen egy másik személy jó eséllyel máshogy reagál, és persze ő is látta, hogy az előző seriffel miként zajlottak az események. Mi legyen hát a stratégiám? Gyűjtsek össze egy hihetetlennek tűnő szettet, mondjak igazat, játsszak a seriff mohóságára és csaljak ki egy jó kis büntit? Vagy tegyek be mindent amim van, és próbáljak egy visszautasíthatlan kenőpénzt ajánlani? Esetleg tegyek be három lap közé egy kis csempészárut, legyen hihető a csomagom és játsszam a keményvonalas "nekem nincs rejtegetnivalóm" szerepet a seriffnek, hátha beijed és átenged?

"Tényleg öt almám van a zsákba seriff...hogy mi? Nem, ne nézze meg...fizetek három aranyat...több nincs sajnos...na jó legyen öt, de többet nem tudok adni. Nem, többet nem adok, nem érdekel már az egész, bontsa ki, ha akarja..." - Gyuri

Ha mindez nem lenne elég, a csempészáru elég sokféle lehet. Van a sima, sok pontot érő szajré pl. sör, selyem stb. Aztán minden legális terméknek van egy prémium verziója aranyozott szövegsávval jelölve, amit csak a király forgalmazhat: kék sajt, királyi kakas, zöldalma, rozskenyér stb. Ezek illegálisnak számítanak (a piros keret ezt azonnal elárulja), de ha sikerül becsempészni, a játék végén beleszámít az adott kategoriába plusz lapként és a mérleg nyelveként szolgálhat a végelszámolás során.

arany lap

Végül, vannak a promó lapok - a DOLGOK, amik még nincsenek meg - kék szövegsávval jelölve, ezek tovább variálják a lehetőségeket, mint például a királyi idézés, ami a seriffnek szól: amennyiben egy becsületes kereskedőt ok nélkül vegzál (=tiszta a csomag), úgy extra büntetést kell fizetnie, mert elér a királyig a tisztességtelen gyakorlat híre.

promó lap

Gondolom mostanra világossá vált a véleményem: Az év egyik legjobb játékáról van szó, amit egyformán fog élvezni gyerek, felnőtt, nagymama. A játék majdnem teljesen nyelvfüggetlen, az asztal körüli visítva röhögés pedig garantált. természetesen a tranzakcióban épp részt nem vevő játékosok nem mulasztanak el soha hasznos tanácsokat adni a seriffnek:) Biztos ezt a játékot is meg lehet idővel unni, de most nehéz elképzelni, hogy ez a pillanat közel lenne.

A komponensek minősége kiváló: erősek a lapok, a player board is szép fényes és kellemes tapintású és külön plusz pont jár a kivehető kártyatartó dobozért. Maga a doboz nem túl nagy, ez mindig pluszpont a szememben, a kis doboz jó szolgálatot tesz a beépített szekrényemmel vívott konstans háborúban.

Kategória: Partijáték

Játékosszám: 2-5

Korosztály: 6+

Nyelvfüggőség: Abszolút minimális, ha pedig kiveszitek az aranysávos lapokat, akkor nulla.

Rövid értékelés: Menj és vedd meg:) Ez egy kötelező darab!

Ítélet: 10/10.