Spiel 2016: előretekintő

Spiel 2016: előretekintő

No, kérem, nyakunkon Essen én pedig épp időben fejeztem be az átalakítást, felújítást, költözködést, hogy felvegyem a Spiel fonalát. Mint minden évben, úgy idén is jó 1000 újdonsággal találkozhat Vesztfáliában a nagyérdemű, köszönhetően a világ minden tájáról érkező kiadóknak. Egyetlen apróságban azonban eltér az idei Spiel az elmúlt 4 rendezvénytől: jómagam nem leszek ott. Töprengetem egy ideig, menjek-e, maradjak, de végül arra jutottam, hogy idén kihagyom. A döntést nemcsak anyagi és szabadságolási megfontolásból hoztam, de utolért idén a társasjátékokkal való telítődés érzése is, ami szintén nem motivált az elindulásra. De erről majd az évértékelőmben írok részletesen…

Távolmaradásomtól függetlenül az a 150.000 résztvevő – valószínűleg - jól fogja érezni magát Essenben, és ahogy közeleg a négy napos ünnep, kicsit azért fáj a szívem, hogy így döntöttem. Talán ezért is böngésztem át az esseni listákat, annak ellenére is, hogy az egyetlen játék, amit nagyon vártam, a First Martians idén már biztosan nem fog megjelenni. Megmondom őszintén nem sok társas keltette fel az érdeklődésemet, de ettől persze még találtam ígéretes címeket, amik ha engem nem is, de az utazóközönséget biztosan érdekel majd. Ezek közül szemezgettem.

Szögezzük is le gyorsan: a Spiel európai rendezvény, tele euro játékokkal, ezekre elég könnyű rábukkanni a listákon, úgyhogy velük kezdem a sort. Nem rajongok különösen Uwe Rosenberg túlbonyolított játékaiért, de az At the Gates of Loyang és az Agricola szeretete miatt mindig ránézek, mivel rukkol elő a német szerző. Az A Feast for Odin-t, a Terra Mysticat is kiadó Feuerland fogja megjelentetni. A játék kitűnő példája a „vikingek az új zombik” jelenségnek, az északi mitológia ugyanis az elmúlt pár évben a társasjátéktémák egyik leggyakoribbja. Elnézve a gigantikus dobozt és annak tartalmát, biztos vagyok benne, hogy nem a Feast for Odin lesz számomra az év játéka, amelyben a szerző a Patchworkben használt „Tetris-szerű” darabokat vegyíti a rá oly jellemző „málnát váltok bicikliláncra, amiből kunyhót építek, hogy könnyebben jussak lapáthoz” mechanikával.


Izland megtelt (fotó: MiWi, BGG)

Úgy látszik Uwenak bőven van „takargatnivalója” hiszen idei másik újdonsága szintén „kvázitetris” elemekre épül. A Cottage Garden a Spielwiese kiadó első játéka, amelyben derékfájás kockázata nélkül kertészkedhetünk. A téma itt is épp annyira hidegen hagy, mint a Patchwork esetében, de épp emiatt rajta tartom a fél szemem.

Ha már megpendítettem a súlyos eurok húrját nem mehetünk el szó nélkül a The Colonists c. játék mellett sem. A Lookout Spiele új játéka mögött egy első játékos szerző, bizonyos Tim Puls áll, aki valószínűleg nem a klasszikus Spiel des Jahres díjas játékokból merített ihletet ehhez a szörnyhöz. Az akár 240 percesre rugó játékban egy kolónia vezetőjeként kell helytállnunk annak érdekében, hogy felvirágoztassuk településünket, annak minden nyűgjével együtt. Cél a teljes foglalkoztatottság, ennek érdekében aztán területeket kell szerezni, munkahelyeket kell teremteni – sajnos a közmunka itt nem focizik(!) – , oktatni és szaporítani a népet, miközben az erőforrásaink szűkösek ugye. Tegye fel a kezét, akit ez lázba hozott. Tessék, bátran!

A Hans im Glück amellett, hogy piacra dob egy új Carcassonne (Amazonas) játékot, egy Carcassonne mini kieget és a Star Wars Carcassonne első kiegészítőjét, kiad egy új nagy dobozos társast is. Az új megjelenést szokásukhoz híven nagy titokzatosság övezi. Annyit tudunk csak a First Class-ról, hogy kártyák segítéségével minél puccosabb vasútvonalakat(?) kell építenünk, és a játék kifejezetten moduláris lesz. Kíváncsi vagyok, mechanikailag tud-e valami újat mutatni, mert a téma igen elcsépelt… Hm, vajon ki jön ki először vikinges-vonatos kombinált témával?

Apropó vasút. A What’s your Game kiadó, ami nem a könnyed családi játékairól vált ismertté (Madeira, Vinhos, Zhan Guo, Nippon, Signorie) idén szintén a mozdonyos témához nyúl: A Railroad Revolution-ben Észak-Amerikában kell vasúthálózatot építenünk. Az alapvetően munkáselhelyezős és akcióválasztó mechanikákkal operáló játék újdonsága, hogy a különböző színű munkásaink mást és mást tudnak, ezért jól meg kell terveznünk mikor, mit lépünk. Bár a komplexitása elmarad a Madeira-tól de Zhan Guo-tól, ettől függetlenül a kiadó azt ígéri azért elég mély lesz a játék.

Viking témájú játék volt már? Stefan Feld is beáll is sorba. Jórvik (ami a mai York egykori északi neve) címen egy munkáselhelyezős, licitálós játékkal lepi meg a rajongóit. Mivel Feld játékait inkább nem szeretem, mint igen, ezért nem voltam hajlandó mélyebben utána olvasni. Épp emiatt nem ástam bele magam a The Oracle of Delphi c. áruszállítós, kockás játékba sem. Soma barátom miatt úgyis ki fogom próbálni őket előbb-utóbb. Szóval mondjuk úgy, hagyom magam meglepni.


Nem nehéz megjósolni, hogy tetszik-e majd a jósda... (fotó: gonzaga, BGG)

A vikingek mellett szintén sláger a Mars, köszönhetően a Marsi c. könyv (később film) sikerének. A téma valószínűleg még egy darabig terítéken is marad, köszönhetően az amerikai „embert a vörös bolygóra” törekvésnek. A Terraforming Mars c. játék azonban megelőzi a jelen célokat, hiszen a játék a Mars lakhatóvá tételéről szól a 2400-as években. A „nem minden a külső” feltevés ékes példája a Gen Con-on debütált játék, mert a nem kiemelkedően szép társas hamar a gémerek szívébe lopta magát, mély gazdasági, stratégai vonásaival.

Elhagyva klasszikus eurok vizét, meg kell említenem az Inis c. játékot. A Matagot gondozásában megjelent társas a Cyclades és Kemet testvére, amely a kelta mitológiába kalauzol bennünket. A „dudes on map” típusú játékban a sziget királyává kell válnunk, aminek érdekében 1-2 győzelmi feltételt kell teljesítetnünk a háromból. Ahogy azt már a két nagytestvér esetén megszokhattuk a grafika és a komponensek itt is szuperek.


Tetszetős (fotó: singhalex, BGG)

Ha már megemlítettem a „fickók térképen” típusú game-eket nem mehetek el szó nélkül a Portal Games Cry Havoc-ja mellett sem. Az aszimmetrikus sci-fi játékban 4 faj feszül egymásnak egy bolygó nyersanyagaiért. A Gen Con óta rengeteg méltató kritika született a társasról, aminek a legnagyobb újdonsága a remek harcrendszere.

Nem Cry Havoc lesz az egyetlen új, figurás, sci-fi játék a Spielen. Kiemelt figyelem övezi a Czech Games Edition új játékát az Adrenaline-t, ami a First Perso Shooter típusú videójátékokat hivatott megidézni.

Legalább ennyien kíváncsiak a Rising 5: Runes of Asteros-ra is. Igaz, nekik még kitartóan várniuk kell, hiszen a dél-koreai játék Kickstarter kampánya még épp csak a napokban indult el, és a Spielen csak a bemutató verzióval találkozhatnak az érdeklődök. A 2017 őszére tervezett játék azonban jó eséllyel veszi a közösségi finanszírozás akadályát, hiszen minden divatos elem benne van: kooperatív játékmenet, sci-fi téma, mobil applikáció és Vincent Dutrait grafikái…


Színes (fotó: 2kevin76, BGG)

Híven saját nevünkhöz, meg kell említenem egy kalózos játékot is: a Z-Man Games újdonsága, a Merchants & Marauders: Broadsides. Bár a játéknak semmi köze az eredeti Merchants & Marauders-hez, csak vidáman elevickél a nagynevű előd farvizén, de attól még lehet kellemes darab. A kétszemélyes társasban két kapitány feszül egymásnak a hajójával, hogy mielőbb elsüllyessze az ellent. Az igényes megjelenésű, kártyavezérelt játék egyébként már itthon is kapható.

Épp úgy, ahogy a Matagot másik újdonsága a Captain Sonar. A valósidejű játékban két - optimális esetben 4 fős – csapat vadászik egymásra egy-egy tengeralattjáróval. A szteroidos torpedóra emlékeztető játék jó szórakozás, de valószínűleg kell hozzá a 8 fő, hogy igazán élvezetes legyen. Bár a partikat különböző térképen játszhatjuk, az újrajátszhatósága szerintem aggályos.


Sonar kapitány akcióban (fotó: The Innocent, BGG)

Beszéljünk kicsit a magyar résztvevőkről.

Azt hiszem sosem volt még ennyire erős a magyar érdekeltségű játékok kínálata a Spielen, mint amilyen idén lesz. Egyrészt ott lesz a [redacted] és a Trickerion szerzőinek időutazós játéka az Anachrony, ami elég szépen teljesített a Kickstarteren. Itt lesz a lehetőség kipróbálni, mielőtt a játék 2017 februárjában a boltok polcaira kerülne.

Ahogy azt már megszokhattuk képviselteti magát a Spielen az A-Games is, akik at Ave Roma-val és Hegedűs Csaba új játékával a RoboRace-szel mérettetik meg magukat a vásáron. Az arra járók pedig kipróbálhatják Kiss Norbert szerzeményét, a Magitics c. fantasy kártyajátékot.


Egy újabb stadion (fotó: drcsaba, BGG)

A kártyajátékokra szakosodott Vagabund kiadó a Dr. Gomb c. memóriát edző játékkal roadshowzik és kipróbálhatjátok a CATz in Town demoját is.

A Days of Ire: Budapest 1956 is maga mögött tudhat egy sikeres Kickstarter kampányt. A kártyavezérelt játék a Twilight Struggle alapjain nyugszik, de rövidebb annál, és ’56-os budapesti eseményeket eleveníti fel a játékosok előtt. A jó hír, hogy Days of Ire magyarul is megjelenik Pesti Srácok 1956 címen még idén ősszel. A rossz hír, hogy a magyar kiadás minősége elmarad valamelyest az angol kiadásétól (a tábla és a kártyák mérete, a lapok minősége stb.).

Apropó ősz. Ősz Olivér szerzőként jegyezi a Forestaurant c. kooperatív kártyás játékot. A társasról jelenleg épp oly keveset tudni, mint az azt kiadó Cogitate Games-ről.

Végül, de nem utolsó sorban ott lesz az erdélyi Mind Fitness Games is a Spielen. Dorsonczky József két új játékkal örvendezteti meg a játszani szeretőket. A Sponsio c. kártyajátékban – amiről már gőzerővel készül a kritikánk is – római lanistákat alakítunk, akik a gladiátor küzdelmek alatt igyekeznek ügyesen fogadni a harcok kimenetére. A Vikingdoms (khm… vikingek) pedig az általam sokat méltatott Six Making alapjaira épülő, azt tovább gondoló két személyes játék.


Vikingek... vikingek mindenütt

Engedjétek meg, hogy a Spielen megjelenő kiegészítőkre ne térjek ki, hiszen talán önálló játéknál is több fog belőlük megjelenni, és már biztosan mind tudjátok, mik azok amik érdekelnek titeket. Végezetül pedig engedjetek meg egy jó tanácsot az utazóknak: Ha meg tudjátok állni, ne a legnagyobb címekre menjetek Essenben, mert az újdonságok mindig roppant drágák, és pár hét múlva a hazai boltokból olcsóbban hozzá fogtok jutni. Keressétek a kis kiadók hírverés nélküli játékait, mert azok között igazi gyöngyszemekre bukkanhattok, és azokat később itthonról megszerezni, már sokkal nehezebb lesz. Kellemes Spielt mindenkinek!