9 kérdés: Bokor Petivel (Szellemlovas) beszélgettünk

9 kérdés: Bokor Petivel (Szellemlovas) beszélgettünk

A társasjátékbolt-emancipáció jegyében arra jutottunk, hogy minden jelentős piaci szereplővel készítünk egy pulitzer díjas mélyinterjút, most Nicholas Cage Bokor Péter, a szellemlovas került sorra. Húzósabbnál húzósabb kérdésekkel szembesítettük, de aki a magyar társasjátékipar legsűrűbb dzsungelében kerüli el az ameri-ragadozókat és épít nádkunyhót fakockából, az nem retten meg az egyszeri bloggertől.

EXTRA melléklet: flyinghair alternatív bevezetője

Sokszor kérdezik, "Melyik játékok voltak a meghatározóak a gamer-ré válásodban?" Pedig az én esetemben a kérdés helytállóbb lenne, ha azt kérdeznénk: Kik voltak a meghatározó emberek a gamer-ré válásodban? Nos, Bokor Peti biztosan köztük van. Ha a 2010-ben a három hónapos pesti kiküldetésem alatt nem ismertem volna meg Petit a Szellemlovasban, valószínűleg sosem mélyültem volna el a hobbiban. Órákat töltöttem esténként a boltban játékokat mustrálva, társasokról értekezve. Peti tanácsainak köszönhetően találkoztam olyan játékokkal, amik tovább vezettek a megkezdett úton. Ezért aztán dupla öröm számomra, hogy Peti igent mondott a CFP megkeresésére.

Mesélj egy kicsit magadról és a Szellemlovasról!

Hol is kezdjem? A bolt tavaly novemberben ünnepelhette a 10 éves jubileumát, és jövő hónapban lesz 10 éve, hogy én is a Csapat része vagyok. Akkoriban még a társasjátékok nem képezték a Szellemlovas fő profilját, sőt a kezdetekkor még csak egy polcnyi játékunk volt. Ma már erről szó sem lehet…

Az én társasjáték szenvedélyem is együtt alakult a profilunkkal, és szépen lassan ez került előtérbe. Alapvetően Euro párti vagyok, de néha a téma miatt meg tud fogni egy-két Ameri is, de ehhez mindenképpen valami olyan ütős dolog kell, mint például a Star Wars univerzum. Csak példaként álljon itt pár örök kedvencem: El Grande, Tigris és Euphrates, Power Grid, Space Alert, Path of Glory. Egyébiránt a társasokon kívül még meglepő módon a fantasy és sci-fi könyvek olvasása és szerepjáték teszi ki a szabadidőm nagy részét.

Úgy tűnik, elég régi motoros vagy! Egyébként hányan dolgoztok a boltban?

A kezdetekkor mindössze ketten voltunk, ma ez a szám már öt és hamarosan újabb taggal kell bővülnünk, hogy tudjuk tartani a tempót. Szeretek bejárni dolgozni. Nem csak azért, mert benn jó a hangulat. Az sem az egyetlen ok, hogy a hobbimmal kell foglalkoznom munka címén. De az is sokat számít, hogy a vásárlóink, a társasjátékosok és fantasy rajongók hihetetlen nagy százalékban jó arcok és öröm velük találkozni, segíteni nekik. Nap mint nap sokszor vagyok tanúja annak, hogy a különböző gyorséttermekben, kávézókban hogyan bánnak szegény pultosokkal, pultos lányokkal, és ilyenkor mindig áldom az eget, hogy ez nálunk egyáltalán nem jellemző.

Meg is jött a kedvem a jelentkezéshez, azt hiszem figyelemmel követem majd a honlapotokat... Apropó honlap, ha valamiben biztosan kitűnik a bolt weboldalának kínálata, akkor azok a "bugyik". Kártyavédők terén egyértelműen magyarországi nagyhatalommá váltatok a saját márkás kártyavédőkkel. Hogy jött az ötlet és hogyan lett belőle megvalósítás?

Tetszik ez a szó: nagyhatalom... Mindig is kerestük azokat a termékeket, amik a társasjátékok és könyvek mellé amolyan kötelező darabok. Azokat a dolgokat, amik pluszt adnak hozzá. Segítik ezt a hobbit és mégiscsak szorosan kapcsolódik hozzá. Az első ilyen volt a kártyavédő. Jó magam a mesekártyás, azaz a Magic-es múltamból kifolyólag tisztában voltam vele, hogy mégis mi ez, és mennyire hasznos tud lenni.
Három gyártó és azoknak a termékeik merültek fel elsőre: Ultra-Pro, Fantasy Flight Games és Mayday Games.

Az Ultra-Pro-t tartom én magam a legjobbnak a témában, de ők akkoriban még méreteket tekintve csupán kettővel tudtak szolgálni, azokat is magas áron mérték. Az FFG adta magát nagyon, de sajnos drágák, főként ha a minőségüket is figyelembe vesszük. Igen, ezen lehet vitatkozni, de szerintem a legtöbb esetben indokolatlanul magasak és a strapabírásuk sem igazán jó. Főleg a különböző mintás darabjaiknak.
Akkoriban a Mayday jött elő a legnagyobb kínálattal, olcsók voltak, és az elején még a minőséggel sem voltak gondjaink… Aztán sajnos az évek alatt a színvonaluk nagyot esett. A kapcsolattartás és rendelés pedig egy rémálommá vált velük. Sosem reagáltak időben, rossz dolgokat küldtek, elfelejtkeztek rendelésekről, és volt, hogy teljes széria rossz minőségű védőt kaptunk. Úgy gondoltuk, hogy elég belőlük, és keresnünk kell valami alternatív megoldást, mert addigra már hál' isten sokan megbarátkoztak a kártyavédők létezésével.

A tajvani illetőségű Swan céggel még kinn Essenben találkoztam. Illetve, hát belefutottam a standjukba és lenyűgözött, hogy mennyiféle kártyavédővel készültek fel. Ott kinn váltottam velük pár szót, aztán a szavakat e-mailek követték, és végül megérkezett az első szállítmány is. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az első rendelésnél, ami egy fél tonnás raklap volt, azért még izgultunk, hogy vajon hány évre tároltunk be...

Maydayről inkább ne is beszéljünk, nekem is volna egy-két történetem róluk. A Swan kártyavédőkkel mennyire vagytok elégedettek? Milyenek a visszajelzések? Tapasztalataim szerint a standard kiszerelés elég könnyen összetapad, a prémium viszont sokáig elérhetetlen volt. Esetleg gondolkodtok-e nagyon speciális védők forgalmazását (pl. a 7 Csoda Wonderjeihez)?

Elégedettek vagyunk a kártyavédőkkel. Nagyon is. Egyértelműen a prémium minőségű az, amit mi is jobban ajánlunk és ami szerintem tökéletesen megfelelő a társasjátékokhoz, de a standard azoknak válik tökéletessé, akik az elején még idegenkednek a gondolattól, hogy a kártyáikat “bebugyizzák”, illetve még sose csináltak ilyet.

Az, hogy sokáig elérhetetlenek voltak, az bizony az én hibám. Rosszul mértem fel az igényeket és hogy valójában mennyi idő, míg a rendelésből tényleges áru lesz nálunk. Ma már igyekszünk, hogy ne forduljon elő olyan, hogy valami teljesen kifogy, de hogy ez tökéletesen működjön, ahhoz még kis idő és tapasztalat kell. Speciális védőkben gondolkodunk, erre tökéletes példa a csak az Ora et Labora-ára megfelelő csomag. Itt egyértelműen visszajelzésekre van szükségünk, és erre bátorítok mindenkit. Az, hogy itt felvetetted a 7 Csoda lapkáit máris elindított azon az úton, hogy a következő alkalommal próbáljuk ki őket.

Ha lesz védőtök a 7 Csoda kartoncsodáira, én leszek az első kuncsaft! A kártyavédők mellett messze földön híresek a táboraitok, talán a Szellemlovas a legaktívabb ilyen jellegű események szervezését illetően. Mik várhatóak idén illetve készültök-e valami újdonsággal?

Jól esik ilyen kontextusban hallani a táborainkról. Megdobogtattad a szívem.
Immár túl vagyunk három nyári táboron és két télin is. Egyértelműen van rá igény, és ezt igyekszünk majd ki is használni, élni vele. Idén újítás nem lesz. Egyszerűen csak megtartjuk a nyári tábort úgy, ahogy már korábban is. Mondjuk egy nappal hosszabb lesz, mint a korábbi években, de ezt már leteszteltük a téli tábor alatt, és a résztvevőknek egyértelműen tetszett, hogy még egy nappal többet játszik mindenki.
Két irányban gondolkodunk egyelőre. Az egyik, hogy bevezetünk egy tavaszi/őszi szezont is. A másik pedig, hogy több turnust csinálunk nyáron. Ezek még csak gondolatok, a megvalósítás még messze van. Legalább egy év.

Egyre több a sikeres vagy feltörekvő magyar játékfejlesztő, szinte mindenkinek van egy készülő prototípusa. Számíthatnak-e rátok valamilyen módon (akár csak kapcsolat vagy tanácsok szintjén is) a vállalkozó kedvű tervezők?

Ha magában a fejlesztésben nem is tudunk segíteni, a későbbi értékesítést figyelembe véve tudunk tanácsokat adni. Volt is már rá példa. Szívesen mutatok irányt azoknak, akik nincsenek tisztában azzal, hogy miből is áll ma a társasjáték kultúra, és hova érdemes fordulni tanácsokért. Mint bolt, szívesen tartjuk azokat a játékokat, amik a profilunkba vágnak, azaz nem gyerekjátékok. Jó kapcsolatot ápolunk Csanádi Józsival (pl.: Hétmagyar, Lovagkor), Rechnitzer Évával (CubiCup), Szöllősi Péterrel (pl.: Gyümi) vagy éppen Lenhardt Balázzsal (Kard és Korona, Pókháló).

Jó, hogy név szerint is megemlítetted a fejlesztőket mert szégyenszemre nem ismerem mindannyiukat. Pótolnom kell gyorsan...Viszont ha jól tudom mostanáig a Szellemlovas nem adott ki magyarul játékot. Mi ennek az oka, illetve terveztek-e változást ezen a fronton?

Ha rövid és tömör akarok lenni, akkor csak annyit írnék, hogy nem.
Sokszor felvetült már a téma, hogy nyitnunk kellene ebbe az irányba is. Magyarítsunk, illetve adjunk ki játékot, de ezidáig ellenálltunk ennek a késztetésnek. Nem tartom valószínűnek, hogy a közeljövőben ez megváltozna, mert pillanatnyilag “csak” kereskedők vagyunk és még itt is van bőven, amiben fejlődnünk lehet, fejlődnünk kell és egyértelműen ez a fontosabb számunkra.

Tudtommal ti vagytok az egyetlen bolt, akik a társasjátékokon kívül (főleg fantasy és sci-fi témájú) könyveket is forgalmaztok. Mekkora az átfedés a "társasfogyasztókkal"?

Nagyon kicsi. Ezen jómagam is többször meglepődtem már, de ez az igazság. Van egy pici réteg, aki mindkét témába beleveti magát, de egyébként nagyon nem jellemző.
Azzal, hogy manapság sok fantasy és sci-fi témába illő játék jelenik meg, egyértelműen toboroz új, lelkes tagokat a kedvenc hobbink, de az jól látszik, hogy van még honnan csábítani játékosokat.

Legalább tudjuk, hogy van még növekedési potenciál Magyarországon, mind a társasok, mind a sci-fi könyvek terén. Más téma: Jelen lesztek-e idén is Essenben és lehet-e hozzátok fordulni az esseni újdonságok beszerzését illetően?

Igen, leszünk Essenben idén is, ahogy ez az elmúlt években már kötelezővé vált. Alapvetően két ok miatt megyek ki a kiállításra. Az első és egyben a legfontosabb, hogy ott és akkor rengeteg játékkal lehet megismerkedni, megtapogatni, megszagolni, ami nagyban segít annak az eldöntésében, hogy érdemes-e pénzt fektetni bele a jövőben, szeretni fogják-e itthon a játékosok. A másik ok, hogy ilyenkor amolyan kötelező “pofavizit” van kint, a különböző kapcsolatainknál, és egy-egy személyes találkozó jót tud tenni a jövőbeli beszerzéseknek. Az sem mellékes egyébként, hogy négy napig nagyon jól érzem Essenben magam, ahol csupa olyan arc van, akik szintén megszállottjai a társasjátékoknak. Beszerzéseket illetően abban az értelemben nem érdemes hozzánk fordulni, hogy közvetlenül a kiállításról hozzunk akciós játékokat vagy újdonságokat. Az elmúlt években Paya és a Gémklub csapata is sokat dolgozott az ilyen kéréseken, szerintem felesleges nekünk is nyitni ebbe az irányba. Azzal viszont érdemes lehet minket megkeresni, hogy egy játék nagyon érdekel és tudunk-e azon dolgozni, hogy az a kiállítás után minél hamarabb eljusson ide, kis hazánkba is.

Köszönjük az interjút! Live long and prosper!