Vendégsarok: H.I.D.E. - Hidden Identity Dice Espionage

Vendégsarok: H.I.D.E. - Hidden Identity Dice Espionage

Szerkesztői megjegyzés: Az alábbi írást Hollandiában élő honfitársunk, Csuka Péter jegyzi, köszönjük.


*- Valahol egy orosz műholdbázison:

  • Uram, egy piros tengeralattjáró közeledik felénk!
  • Egy piros tengeralattjáró???
  • Elnézést, mégiscsak sárga.*

Körülbelül én is ilyen hülyén éreztem magam, amikor a BGG fórumról megismert német sráccal beszéltünk meg egy partit Essenben és felvetette, hogy menjünk sárga tengeralattjárókra vadászni. Először nem teljesen értettem, mire szeretne célozni ezzel, amikor is gyorsan hozzátette, hogy ne aggódjak lehet piros, lila illetve kék is. Mondjuk, ez nem sokkal könnyítette meg a helyzetet, de belementem. Végülis azért megy az ember Spiel-re, hogy különös dolgokat is lásson.

Keewoong Kim szerzeményét a Korean Board Games csapata dobta piacra idén, ami alapvetően egy kockás-dedukciós játék. Maga az egyik tervező magyarázta el a szabályokat, amelyeket a kis négyoldalas szabályfüzetke is összefoglal, és amit tényleg pillanatok alatt meg lehet tanulni.

A játék során egy-egy kémet alakítunk, akik a fordulójuk során négy különböző helyszínt jelölhetnek meg, hogy onnan értékes információkkal/zsákmánnyal térjenek haza. Célpontnak választhatunk műholdat, atomreaktort, laktanyát vagy akár tengeralattjárót is. A kémkedéshez három forduló, egy fordulón belül pedig három kör áll a rendelkezésünkre és aki egy-egy forduló végére életben marad, az viheti a zsákmányt.

Mechanika

A játékban négy színben vannak kockák, mindegyiken ugyanaz az öt szimbólum. A pisztoly alakú joker kétszer szerepel, minden más egyszer. Mindenkinek van egy kis paravánja, ahová a játék elején egy véletlenszerűen húzott színes kockát tesz be, tetszőleges oldalára fordítva azt. Egyedül a jokert nem választhatjuk, a többiből kell kiválasztanunk a kémünk azonosító jelét.

Ezután minden játékos választ egy célpontot, ezekhez kapcsolódóan középre felcsapunk egy-egy jutalom kártyát, amelyet a forduló végén megkapunk.

Három forduló van a játékban, mindegyik három rövidebb körre osztható. Egy forduló során kiveszünk (játékosok száma + 1) kockát a zsákból és dobunk velük. A kidobott kockákból egymás után választunk egyet-egyet a következő szabályok figyelembevételével.

  1. Magad elé teszed a kockát: ekkor sem a szín sem a szimbólum nem felelhet meg annak, ami az azonosító jeled a paravánod mögött.

  2. A paraván tetejére helyezed a kockát: ekkor a színnek, a szimbólumnak, vagy esetleg mindkettőnek meg kell egyeznie az azonosítóddal. A jokert ilyen esetben el kell forgatni, mivel máskülönben az ellenfél megtudja, hogy a szín miatt választottuk.

Amennyiben a paravánra helyeztünk kockát, úgy kapunk egy lehetőséget, hogy kiiktassunk egy másik játékost: egyszerűen csak megpróbáljuk megnevezni a megfelelő színű és szimbólumú kockát a paravánja mögött. Természetesen az általa kiválasztott kockák segítséget nyújtanak a helyes tippelésben, hogy mik a lehetőségek.

Ha sikerül kitalálni mi van a másiknál, a játékos kiesett erre a fordulóra és mi egy kis bónuszt zsebelünk be. Az ellenfél kiiktatása mindig jó, mivel kevesebb a konkurencia. ez pedig jobb esélyeket ad nekünk az életben maradásra: veszélyes hivatás ez a kémszakma! Amennyiben mindenki vett már egy kockát, úgy csak egy marad középen, ekkor az ismert zsákból húzós módszerrel feltöltjük a készletet a következő körre, és jöhet a második kör.

A forduló végéig életben maradt játékos elveheti a szimbólumának megfelelő zsákmányt. Mivel a zsákmányok értéke nem egyforma, ez is egy nyom, hogy kinek mi lehet az azonosítója. Ha két játékos ugyanazt a szimbólumot választotta, jön a forduló végjátéka.

  1. Ahány kockát tettél a paraván tetejére, annyi életed van.
  2. Mindenki vesz egy kockát és egyszerre dobtok.
  3. Akinek sikerül pisztoly dobnia az "megöli" a másik kockáját.
    Ez addig megy, amíg valakinek el nem fogyott az élete. Értelemszerűen a győztes kapja meg a kiszemelt jutalmat.

A három forduló befejeztével megnézzük, kinek sikerült a legtöbb zsákmányt összeszednie: ő lesz James Bond:)) (azaz a kémek kéme).

Játékélmény

A játék gyors. Körülbelül 15 perc alatt lemegy egy parti és máris kezdődhet a következő, mert egy játék nem elég. Ha kiestünk is szerencsére nem kell többet mint 1-2 percet várni és máris kezdődik a következő forduló új esélyekkel. Persze néha kicsit szerencsésnek kell lenni, amikor tippelünk, de ez inkább csak mókás helyzeteket teremt. Maximum 5 fővel játszható, de nem látom akadályát, hogy akár egy 6. játékost is bevonjunk a játékba. Az újrajátszhatóságot javítják a plusz képesség kártyák, melyekkel a kockák oldalait változtathatjuk meg a közös “pakliból”, hogy ezzel is nehezítsük a következő játékos dolgát és egyúttal minél többet tudjunk meg az ő azonosító jeléről.

Az egyetlen zavaró dolog a végjáték, amikor két vagy több játékos küzd ugyanazért a jutalomkártyáért. Hiába minden ügyeskedés, ha a forduló végén csak a szerencsén múlik, hogy te viszed-e el a loot-ot. Persze, lehet életeket felhalmozni, de láttam már olyat, hogy 3:1-nél az egy élettel rendelkező játékos nyert. Ezt el kell tudni fogadni, ez egy ilyen játék, amely amúgy gyerekekkel is jól játszható.

Talán még annyit lehet fel hozni negatívumként, hogy a paravánokat minden játék előtt össze kell rakni (egy mozdulat), de idővel azért sérülhetnek. Ebből a szempontból a Colt Express doboza kiváló, ahol összerakva lehet elrakni az elemeket.

Kategória: Családi/parti játék

Játékosszám: 3 - 5

Korosztály: 9+

Nyelvfüggőség: Nincs.

Összegezés: Nekünk rögtön elnyerte a tetszésünket és rögtön 2-3 partit is lejátszottunk Essenben, mire végre felálltunk. Akkor is csak azért, mert jött egy másik csapat, akik szintén szerették volna kipróbálni. Aki szereti a kockákat, dedukciót és vidám játékot keres akkor erősen ajánlom a beszerzését.

Értékelés: 8/10