Vendégsarok: Star Wars Rizikó - Vili tollából

Vendégsarok: Star Wars Rizikó - Vili tollából

Előre le kell szögeznem, hogy ez egy rosszindulatú kritika lesz. Csúnya szavakat nem fogok használni, hiszen olyanokat kultúrember nem ír le...pedig mennyire, de mennyire elférne pár. Arról, hogy a játék maga milyen nem is írok, sokkal inkább azzal foglalkoznék, hogy a Hasbro miként tekint a vásárlóira; hogy a társasok aranykorában egy ilyen gyatra és igénytelen játékot kiadni bűn; és hogy amikor esetleg megveszed, az járjon a fejedben, hogy át lettél verve és csúnyán lehúzva. Pontosan annyi szeretetet és törődést fog kapni itt a játék tőlem, amennyit a gyártó igyekezett a vevői felé tanúsítani.

Egy csomó olyan dologba bele fogok kötni, ami felett alapvetően átsiklik az ember, de a hibák és nemtörődömség ennél a játéknál olyan szintet ért el, ami mellett már nem tudok elmenni szó nélkül. Olyan sok van belőle, hogy azt se tudom, hol kezdjem, mondjuk, haladjunk kintről befelé.

A Doboz

A marketing fontos dolog: Ha a doboz jól néz ki, magára vonja a tekintetet. Ekkor az egyszeri vásárló leveszi a játékot a polcról, ez pedig már fél siker. A dobozon egy intenzív űrcsata látható, mindenféle ismerős hajóval - éppen csak ezer sebből vérzik az egész.

 • Kylo Ren: Az olyan finomságokon, hogy Darth Vader és Kylo Ren egyszerre vannak a borítón – amikor Vader már csak egy marék hamu volt, amikor Kylo megfogant – csak egy SW fanatikus fog kiakadni. Az, hogy még arra se vették a fáradságot, hogy Kylot rendesen oda Photoshoppolják a képre - teljesen nyilvánvalóan egy más vizuális környezetből lett idemásolva - meg csak simán igénytelenség. A játék a Jedi Visszatér történetét dolgozza fel és Kylo Ren NINCSEN benne a játékban, még említés szintjén se - hiszen ekkor még anyukája az apukája helyett a testvérével kokettál. Ez kb. ’hirdess csöcsökkel’ szintű marketingfogás.

 • Rizikó: Ott van a doboz tetején hogy Rizikó. És, hát bárhogyan is próbálom forgatni a szavakat, ez egy ordas nagy átverés. Ugyanis ez a játék nem Rizikó, még csak nem is hasonlít rá. A területeket nem kell elfoglalni, csupán a hajók egymáshoz viszonyított helyzete számít, a harc teljesen másképpen megy, a lapoknak is gyökeresen más szerepe van, mint az eredeti Rizikóban. A játék többi mechanikájának – Luke és Vader párharca, vagy az Endori rajtaütés - nyoma sincs a rizikóban. Mondhatod egy sárga krumplira, hogy banán, de az első falatnál ki fog derülni, hogy hazudtál. Mindez csak arra mutat rá, hogy a Hasbro tíz körömmel kapaszkodik a 30 éves játékaiba, és már ők se képesek elhinni, hogy saját névvel kiadva ez a játék bármire is ment volna. És tudjátok, hogy mivel magyarázza a kiadó honlapján, hogy ez miért Rizikó, hmm? Próbálj valamit kitalálni mielőtt tovább olvasod. Nem fogod elhinni, idézek: „A klasszikus Rizikó dobókockákat használják a karakterek és a hajók mozgatásához”. Ízlelgesd a szavakat. Klasszikus. Rizikó. Dobókocka. Ha nem tudnád, akkor elárulom. Egy hatoldalú kockáról beszélünk. Nem, nincsenek rajta spéci jelek, csak a szokásos pöttyök. Arcátlan.

 • éleKTor: Az első gyanús jel, hogy ezt a játékot nem nézte át magyar ember, azonnal a doboz elejéről az arcunkba mászik. Azt nem voltak képesek rendesen felírni a dobozra, hogy életkor. Isztenem.

 • 2-4 Játékos: Minimális energiabefektetéssel – kb. 4 mondat – meg lehetett volna oldani, hogy 3-an is lehessen játszani. Lehet, ez csak nekem fáj, mert alapvetően hárman szoktunk otthon játszani, de ez is arra mutat rá, hogy a kiadót a ráfordított idő és a profit aránya érdekli elsősorban.

 • A csata: A borító fő motívuma az, hogy a Halálcsillag szétlő egy lázadó hajót. Nagyon látványos. A filmben teljesen más szituációban történik ez, a találatot nem szemből, hanem hátulról kapja, de tudjuk be ezt az alkotói szabadságnak. A borító majd negyedét elfoglalva pedig ott van nem más, mint a Millenium Falcon – ami ismét egy orbitális megtévesztés, de erről majd később. Találunk még a dobozon két A-winget is, nagyobb méretben, mint a többi lázadó vadászgépet, plusz ez ki sincs takarva egy logóval, a képről se lóg le, szóval gondolhatnánk, hogy fontos szerepe lesz a játékban - ahogyan a filmben is megtették, amit egy A-wingnek meg kell tenni – de sajnos csalódnunk kell, mert a játékban nincsen egyetlenegy darab sem.

 • A doboz alján, nagybetűkkel kiemelve az szerepel, hogy „Az újraálmodott galaktikus rizikó játék”. Ebből a mondatból csak a játék szó nem hazugság. Az újraálmodott nekem azt jelenti, hogy volt már ilyen, amit átgondoltak, és újra kiadták. Ez nem igaz. Egy bolygó körüli csatát erős túlzás galaktikusnak hívni. A rizikót meg fentebb már kifejtettem.

A tartalom

Az első, ami azonnal szembetűnik, az az, hogy a doboz 70%-az üres. Vannak játékok ahol ez elfogadható, hiszen kell a hely a kiegészítőknek, de ebben az esetben ez is csak egy mocskos kis trükk, amivel azt próbálja eladni a kiadó, hogy ez nem valami egyszerű játék, hanem testes, tiszteletet parancsoló alkotás. Valójában olyan érzés kinyitni a dobozt, mint amikor 18 évesen a randevún kiesik a zokni a leány melltartójából. Sajnos bevett szokás ez, engem rettentően idegesít, mert a polcomról veszi el a helyet. A dobozban található komponensek elképesztően gyatra minőségűek, és orbitális hibák vannak a táblákon.

Luke és Vader csatája tábla

A tábla egyes szekcióinál van egy-egy rövid szöveg, aminek az eredeti célja az lenne, hogy segítse a játékosokat, hogy ne a szabályban kelljen keresgélni. Na, ennek pontosan az ellenkezőjét sikerült elérni. Az, aki ezt a szöveget megszerkesztette vagy egyáltalán nem tud magyarul, és/vagy a játékkal sem játszott soha. A Hasbo-Magyar fordító a következő eredményt adja: „Ha megsemmisül: Birodalmi Bónusz Támadás: 2 Dobás, 5-ösnél nagyobb ér találatot” az azt jelenti, hogy „Ha megsemmisül, a Birodalmi játékos húz két lapot. Ha támadják, akkor csak 5-ösnél nagyobb dobás ér találatot.” Régen láttam játéktáblán olyan mondatot, amiben se a kiemelésnek, se a tagolásnak, se a vesszőknek, se a ragozásnak nincsen egy fikarcnyi értelme se.
A Csillagromboló esetében sikerült olyat írni a táblára, ami totálisan összezavarja a játékost, hiszen azt sugallja, hogy az Executor támadása során 4 kockával dobsz és csak az 5-ösnél nagyobbak találnak, amikor egyáltalán nem erről van szó, hanem az Executort lehet 5-össel eltalálni. Ha eddig nem vetted volna észre, kérlek, figyeld meg hogyan van elválasztva a Csillagromboló szó. Igen a táblán. Igen nagybetűkkel. Igen, ezért adnál pénzt.

Harc az Endor bolygón tábla.

Itt sok kivetni való nincs leszámítva a Védőpajzs Generátor Deflektor, ami konkrétan semmit nem jelent csak egy nagy halandzsa az egész. Ismét az van, hogy aki ezt a szöveget kitalálta, annak fogalma sincs az egyes szavak jelentéséről. Az biztos, hogy egy védőpajzs generátort, nem kell deflektálni – sőt talán nem is lehet, olyan ez, mint megnedvesíteni a vizet.

A táblák minősége annyira gyatra, hogy ilyet még a legótvarabb kínai hamisítványokban sem találni. Konkrétan a doboz vastagabb kartonból van, mint maga a tábla. Valószínűleg találtak a raktárban egy bálányi újrahasznosított WC papírt, és azt gondolták, hogy a lakk meg a festék majd egyben tartja. A tábla kapcsolódását sem sikerült megoldani, folyamatos szétválnak. A hajtásnál, meg igazi retro feelinget kapunk, felpúposodik, meg gyűrődik.

Kártyák

A kártyákkal is komoly minőségi gondok vannak, még a sarki újságosnál a Vasárnapi Ulti magazin mellé csomagolt ingyen pakli magyar kártya minőségét se hozza, konkrétan, ha két A4-es nyomtatópapírt összeragasztasz, ugyanezt kapod.

A hajók

A hajók talán jobbak, mint a 2015-ös Artipia fiaskó során látott figurák, de hát ne legyünk maximalisták, a célnak megfelelnek. Viszont… Van a játékban két hajó, ami kiemelt figyelmet érdemel, legalábbis játéktechnikai szempontból: A Millennium Falcon és a Csillagromboló. Sikerült a játékba 107 darab műanyag figurát rakni, de ennek a két hajónak tudod mi jutott, tudod mi? Karton tokenek. Az igénytelenség netovábbja.
És van arca beleírni a szabályba, meg rányomtatni a dobozra, hogy FIGURA. Hihetetlen.

A Szabály

Nos, hát ideértünk. Végigolvasva az egészet teljesen nyilvánvaló, hogy aki fordította, lektorálta (sic!), szerkesztette, annak a leghalványabb elképzelése sincsen a bevett elnevezésekről, szakszavakról, a játékokról, az SW-ről, meg a magyar nyelvről úgy általában. A cikk elején még azt gondoltam, hogy oldalanként kielemzem, de őszintén megmondom elment a kedvem tőle, inkább csak szemezgetnék.

 • Konzekvensen figurának nevezi a karton tokeneket
 • A lázadók egy „Rohamcsapat”-tal ostromolják a pajzs generátort. Mivan??
 • A legtöbb bekezdés tegező hangnemben íródott, némelyik meg magázóban.
 • „Adja össze a kockák számát, támadjon, és döntse le a katonákat egyszerre. Minden kiesett felhasználható egy hajóhoz és a támadó eldöntheti, mely hajót kívánja alkalmazni”. Hogy tessék? Döntsem le a katonákat? Milyen katonákat, nincsenek katonák. Egyszerre? Miért? Hogy felhasználhatok egy kiesettet egy hajóhoz? Mi esett ki? Amit feldöntöttem? Mire használom, micsodát? És mi az, hogy alkalmazom a hajót? Az egész egy megfejthetetlen maszlag.
 • „Védőpajzs ostromra irányuló parancsok: Védőpajzs elrejtése (Birodalmi parancs): Ez egy esély a Birodalom számára, hogy lelassítsa a Lázadó Rohamcsapat figurát, Rohamosztagos figurákat elhelyezve az ostrompályán.” Kezdjük ott, hogy ez nem ostrom volt, az ostrom szó definíció szerint nem ezt jelenti, ez maximum egy támadás. És mennyire magyartalan már az, hogy „ostromra irányuló parancsok”, nem is beszélve arról, hogy a Birodalom megvédeni igyekszik a generátort, nem ostromolni. És semmi esetleges nincsen ebben az akcióban, hogy esélynek kelljen nevezni. Lerakod a tokeneket, és kész, még dobni sem kell. Az már csak a hab a tortán, hogy a rohamosztagosokat közvetlenül a Lázadók tokenje elé kell elhelyezni, de arról egy szó sincs, hogy mi van akkor, ha már vannak ott ilyenek.
 • „hat lázadóflotta bábu” Ezek szintén tokenek, amik már nem figurák, hanem bábuk, remélem, értitek. Az megint csak egy apróság hogy ezek nem flották, mert flotta csak egy volt, de mindegy.
 • „Ezen parancs kiadásakor az Executort legfeljebb két szomszédos szektorba léptetheted.” Tépjem ketté a bábut vagy hogyan?
 • Bábun lévő vadászgépek. Az egész bekezdés egy gyöngyszem.

 • Rögtön az első játék során előállt egy olyan helyzet, hogy az egyik játékos egyetlen kártyáját se tudta kijátszani, mert már nem volt olyan egysége, aminek a parancsot kiadhatta volna. A szabálykönyv többször elmondja, hogy ilyen parancsot nem lehet kiadni, de arra nem tér ki, hogy mi van akkor, ha egyáltalán nem tudsz parancsot kiadni.

Az a legnagyobb baj, hogy a játék többet érdemelne, mert ha még nem is kiemelkedő, de élvezhető lenne a maga nemében. Az is baj hogy a vásárlók is többet érdemelnének, mert 10+ ezer forintért ez a játék egy nagy lehúzás semmi más. Az egyetlen nyertese a kiadó, aki az SW neve alatt eladja neked úgy, hogy a lehető legminimálisabb odafigyelést, vagy a vásárlóikkal szembeni megbecsülést tanúsítaná.