Watson & Holmes

Watson & Holmes

Sherlock Holmes az egyetemes kultúránk része. Kevesen vannak, akik sosem hallottak a pipázó, különc detektívről és hű krónikásáról, Dr. Watson-ról. A krimikedvelők körében Mr. Holmes ott ül a nyomozók Olympus-án Monsieur Poirot-val és Ms. Marple-lel egyetemben. Sherlock és Watson újra felszínre bukkantak a popkultúra fősodrában, köszönhetően Guy Ritchie filmjeinek, illetve az amerikai Elementary és a brit Sherlock c. sorozatoknak, amelyek - más-más módon ugyan, de - újragondolják a klasszikus Doyle történeteket. Mégis, ha rákeresek a Sherlock és Holmes kulcsszavakra a boardgamegeek-en, alig találok a hős nevével fémjelzett, érdemben számon tartott társast. 3-4 deduktív játékon kívül, ami címében utalást tesz Doyle hőseire, alig-alig találkozik az ember a pipázó nyomozóval. Valószínűleg a hangsúly a dedukción van. A Marsot, a vikingeket és a zombikat kitűnően el lehet adni bármilyen mechanikájú társasokkal, de érezzük mi is, hogy a fát és követ gyűjtő, vagy koboldokkal harcoló Holmes figurája, valahogy nem az igazi. Persze attól, hogy egy játék központi eleme a következtetés, még nem feltétlenül tehetjük ki a dobozára Sherlock portréját, hiszen bármennyire is deduktív játék a Mysterium, Sherlock-ot mégis nehéz a kastélyba képzelnünk, amint látomásokat fejteget a kristálygömbjéből. Nem, Sherlock Holmes neve összeforrt a logikus következtetéssel, így bármennyire is jól hangzó márkanév az övé, ha a termék nem erre az imidzsre épít, bukásra van ítélve.

Ha nem is sok, de azért van jó Sherlock-játék a piacon, ilyen a Beyond Baker Street, és az 1981 óta számos kiadást megért Sherlock Holmes: Consulting Detective is. Bár mindkét játék jó - sőt az SHCD nagyon jó -, az első inkább emlékeztet egy szteroidos Hanabira, az utóbbi pedig éppen csak súrolja a klasszikus értelemben vett társasjátékok halmazát. 2015-ben ugyanakkor Essenben megjelent a Watson & Holmes: From the Diaries of 221B c. játék egy kis spanyol kiadó, a Ludonova gondozásában. Már akkor felkeltette az érdeklődésemet a koncepció, de mire odaértem a kiadó standjához, a játék elfogyott. Idővel aztán elfelejtkeztem a társasról, és csak akkor került újra a látóterembe, amikor kiderült, hogy a Space Cowboys újra kiadja Dr. Jesus Torres Castro (őt mindig egy Atletico Madrid mezben feszítő, szivarozó, zöld sapkás Krisztusként képzelem el) szerzeményét.

Watson & Holmes-ra rövidített névvel, nemrég jelent meg újra a játék, és némi hezitálás után lecsaptam rá, megajándékozva ezzel magam Húsvétra. A meglepően nehéz doboz, oldalra nyílik, mint egy fiók. A komponensekkel ismerkedve, az ember érzi, hogy nagy műgonddal rakták össze ezt a kiadást. Nem csak a szép illusztrációk és a stramm tokenek mondatják ezt velem, de a kiadó még arra is figyelt, hogy ne fényes papírra nyomtassa a szabályt és az esetek leírásait, ezzel is fokozva a 19. századi hangulatot. Hab a tortán, hogy a 13 ügyhöz tartozó helyszínkártyákat nem műanyag simítózáras tasakban tároljuk, hanem mindegyik eset kapott egy saját papírborítékot, amiben a kártyái elférnek. Az insert viszont rendkívül béna lett. A dobozt úgy tervezték, hogy állítva tartsuk, de se a borítékolt kártyáknak, se a jelölőknek nem elég a nekik kialakított hely. Tudom-tudom, ez sokadrangú kérdés, de amikor látszik, hogy mennyi energiát öltek a megjelenésbe, valahogy kissé kiábrándító, hogy ennyire béna insert került a dobozba.

A Watson & Holmes egy kompetitív játék, amelyben 13 megoldandó eset várja a 2-7 db nyomozó kedvű résztvevőt, akik mind Sherlock Holmes-nak akarnak bizonyítani. A partit az a játékos nyeri majd, aki először kopogtat a Baker Street 221B ajtaján a nyomozáshoz kapcsolódó kérdések helyes válaszaival. A partik elején kipakoljuk az ügyhöz tartozó helyszíneket, majd valaki felolvassa az esetleírást, aminek a végén nekünk szegeznek néhány megválaszolandó kérdést. Ha nincs kedvünk olvasni, akkor lefotózhatjuk az ügyhöz tartozó, meglehetősen anakronisztikus QR kódot, ily módon meg is hallgathatjuk az ügy bevezetőjét.

Ezek után kezdődhet is a játék, aminek a szabályai kifejezetten egyszerűek: A forduló első részében a látogatásfázisban játékossorrendben elhelyezzük a bábuinkat, egy-egy nekünk szimpatikus helyszínen. Fontos azonban, hogy minden kártyán csak egy bábu állhat, ha foglalt helyszínre szeretnénk menni, akkor a gyorsaságunkat szimbolizáló fogattokenekkel felül kell licitálnunk az ott tanyázó játékost. Ez a helyosztósdi addig megy, amíg minden helyszínen egyetlen bábu áll. Ezután jöhet a nyomozásfázis, amikor mindenki megfordítja a helyszínlapját és feldolgozza / lejegyzi a kapott infót.

Amikor valaki úgy érzi, hogy összeállt számára a kép, és tudja a kérdésekre a választ, akkor a látogatásfázisban a 221B kártyára teszi a bábuját, és a nyomozásfázisban összehasonlítja az ott található válaszokat, a saját lejegyzett válaszaival. Ha helyesen válaszolt mindenre, ő a győztes, ha nem, a játszma a többiek számára folytatódik, amíg valaki elő nem áll a jó megoldással. A parti végén felolvassuk a 4 oldalas esetleírás belsejében található epilógust, amiben Sherlock narrálja az ügy megfejtését.

Gyakorlatilag ennyiben összefoglalható a játékmenet, igaz vannak még apróbb szabályok:

  • Egyrészt a rendőr tokennel - ha van a birtokunkban - lezárhatjuk az általunk épp elolvasott helyszínt, így addig nem fér hozzá senki, amíg egy rendőrsíp jelölővel valaki le nem veszi azt, esetleg egy kulcstokennel ignorálhatja.
  • Körönként egy valaki 4 fogatért cserébe igénybe veheti Dr. Watson segítségét: Választhat valakit, aki hangosan felolvassa az aktuális helyszínén található információt.
  • Minden játékos kap a parti elején egy titkos segítőt a Holmes univerzumból. Irene Adler, Mrs. Hudson, Lestrade felügyelő, Mycroft stb. egy - a játék folyamán egyszer használható - különleges képességgel ruházza fel a tulajdonosát.
  • Ha valaki megpróbálkozik a megfejtéssel, de elbukik, Sherlock Holmes szerepébe bújik, és fogattokenekért cserébe tudja segíteni a még játékban lévő nyomozókat.
  • Ezeken felül minden esetnek lehetnek még saját szabályai is.

Amikor elmeséltem egy kíváncsi kollégámnak a játék koncepcióját, nem igazán értette, hogy ez mitől lehet érdekes, és valóban pusztán a szabályokat olvasva nem feltétlenül tűnhet izgalmasnak a Watson & Holmes, pedig az. Hogy miért?

Mert valóban nyomozol. A játék nem rágja a szádba a megoldást, azt neked kell kikövetkeztetned. Amíg a krimi könyvek és filmek, előbb utóbb mind felfedik magukat és te csak passzív szemlélődő vagy, addig itt tényleg aktívan bele kell folynod az ügybe, és neked kell összeraknod a kirakós elemeit. Továbbá a Watson & Holmes is azon játékok közé tartozik, ahol feszült csendben játszik a társaság másfél-két órán keresztül, aztán a parti után még fél órát beszélgettek, mert mindenkiből kiszakad egy csomó mondanivaló. Ki, mit, miért gondolt úgy, ahogy. Mindemellett - bár az elején voltak efelől kétségeim - nagyon izgalmas a kompetitív játékmenet, mert a verseny miatt mindenki teljes erőbedobással dolgozik, nincs alfajátékos, és senki sem süpped bele a székébe arra várva, hogy majd valaki más megoldja helyette az ügyet.

Minden éremnek két oldala van, és a Watson & Holmesnak is van árnyoldala. Engem ugyan nem zavar, de biztosan többek számára negatívum, hogy a Watson & Holmes is csak egyszer, vagyis tizenháromszor játszható játék. Ha egyszer végigértél az eseteken, eladhatod, vagy tarthatod büszkén a polcon a "Solved" felirattal kifelé. Továbbá érdemes megemlíteni, hogy a játék nagyon-nagyon nyelvfüggő. Még közepes és erős nyelvtudás mellett is többször előkerült a szótár. Ráadásul a Watson & Holmes esetében nemcsak hangulatkeltő leírásokról van szó, itt ha nem értesz egy szót, azon elmehet akár a megoldásod is.

Ha ezek miatt kipróbálnátok vásárlás előtt a játékot, letölthetitek és kinyomtathatjátok a kiadó oldalán található demo ügyet.

Watson & Holmes vagy Sherlock Holmes Consulting Detective?

A Space Cowboys nagyjából egy időben dobta piacra a két a Sherlock Holmes társast, ha valaki hezitál, hogy melyiket vegye meg, érdemes összehasonlítania őket. Bár mindkét játék a viktoriánus Londonba kalauzol minket, ahol ügyesen következtetve kell megoldanunk rejtélyes bűneseteket, mégis van három nagyon fontos különbség. Egyrészt a játékmenet tekintetében a W&H kompetitív játék, míg a SHCD teljesen kooperatív. Emiatt az előbbi esetén minden résztvevőnek remek angol tudásra van szüksége, míg az utóbbit játszva elég, ha egy valaki tud a társaságban nagyon jól angolul. Másrészt a W&H nagyjából 90-120 perc alatt lejátszható, míg a SHCD egy lényegesen hosszabb, egy teljes délutánt/estét kitöltő társas. Harmadrészt különbség van az ideális játékosszámok tekintetében is. A SHCD inkább kevesebb emberrel működik, hiszen túl sok résztvevővel szétfolyik a parti. Ezzel szemben a W&H a verseny és a licitálás miatt éppen hogy több játékossal élvezetesebb! Bár ugyanarra a témára épülnek, a különbségek olyan jelentősek, hogy mindkettő megfér egymás mellett a polcon.

Ha tetszett a cikk, az ismertetők oldalunkon sok egyéb érdekes írást találhatsz.

Összegzés: Watson & Holmes egy gyönyörűen kivitelezett, remek, dedukciós kalandjáték. Aki szereti krimitörténeteket, a csavaros megoldásokat, és nem zavarja, hogy a kirakó elemeit egymással versengve kell összerakni, illetve a tény, hogy a játék erősen nyelvfüggő, annak őszintén ajánlom! A játszma elkezdődött!

Kategória: Kaland

Játékosszám: 2-7

Korosztály: 12+

Nyelvfüggőség: Erősen nyelvfüggő

Értékelés: ★ ★ ★ ★ ★ (öt csillagból)